Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 10. september 2004.
Udbuddet af kontrakten på Videnskabsministeriet it-drift og support er annulleret. Tilbudsgiverne bliver genindkaldt og skal sende det samme materiale.
outsourcing
Videnskabsministeriet bremser op på outsourcing-vejen. Udbuddet af kontrakten på it-drift og support af it-infrastrukturen samt konsolidering af den ministerielle koncerns systemer er annulleret.
Ifølge Videnskabsministeriets nye koncern-it-chef, Michael Henneberg Pedersen, er der i praksis tale om, at udbuddet udskydes i tre måneders tid.
- Det er et stort udbud, og vi skal have tid til at kvalitetssikre materialet, så vi kan være sikre på, at det er godt nok - at vi har fået gode tilbudsgivere med gode priser. Rent udbudsteknisk er det nødvendigt at annullere udbuddet og genindkalde tilbudsgiverne, som så indsender det samme materiale, siger han.
Digital spydspids
Det er som led i ministeriets arbejde med at indføre koncern-it, at drift, vedligeholdelse, overvågning, support, projektdeltagelse og management-ydelser på den samlede it-infrastruktur udliciteres. Med følger også it-konsolideringen i koncernens institutioner, henholdsvis Departementet, IT- og Telestyrelsen, Forskningsstyrelsen samt Statens Forsknings- og Uddannelsesbygninger.
Videnskabsministeriet nærer store ambitioner om at være digital spydspids i det offentlige, men har samtidig haft betydelige vanskeligheder med at få sin koncern-it på plads. I den forbindelse er ledelsesfokus på it-situationen skærpet i og med, at Michael Henneberg Pedersen for kort tid siden blev skiftet ind som afløser for den tidligere koncern-it-chef Sten Mogensen.
Efterfølgende er udbudsforretningen så annulleret og udsat.
Ifølge manager i rådgivningsfirmaet Rambøll Management Aage Svanholm er det ikke almindeligt, om end heller ikke enestående, at en organisation på den måske skaffer sig en tænkepause.
- Situationen i Videnskabsministeriet afspejler et generelt problem, som også findes på andre ministerområder, og som vi vil se i forbindelse med strukturreformen. Der har ikke været styring af anskaffelserne, og for Videnskabsministeriets vedkommende har fire enheder med hver deres kultur været vant til at have deres egen it-organisation, sourcing-strategi med mere. Den arv er belastende, når man ønsker at få de fordele, som ligger i at være større og kunne køre systemer på tværs, siger Aage Svanholm.
Leverandører på spring
Værdien af udbudet anslås af iagttagere til i størrelsesordenen 12-14 millioner kroner årligt for drift osv. plus op mod fem millioner kroner for arbejdet med konsolideringen.
Blandt de serviceleverandører med smag for den offentlige sektor, der søger at blive prækvalificeret til opgaven, er Mærsk Data og NNIT.
- Opgaven interesserer os, derfor har vi bedt om at blive prækvalificeret. Nu afventer vi næste udspil fra ministeriet, siger Mærsk Datas kommunikationschef, Marie-Louise Arnfast.
Mærsk Data har en stribe kunder i det offentlige, hvor man blandt andet står for driften af Amanda for Arbejdsmarkedsstyrelsens og står for indberetningssystemet LetLøn i ToldSkat og sagsbehandlingssystemer i Kort- og Matrikelstyrelsen samt Erhvervs- og Selskabsstyrelsen.
Hvad NNIT angår, har Videnskabsministeriet allerede udliciteret drift og support af hele sin portalverden netop hertil.
- Den offentlige sektor står over for at skulle rationalisere og standardisere i vidt omfang, og det er et af vores fokusområder, hvor vi har særlig erfaring med opgaver i større skala, siger NNIT's administrerende direktør, Torben Skriver Frandsen.
Han tilføjer, at NNIT netop har løst en tilsvarende opgave for en større dansk industrikoncern uden for Novo-familien.
En af de rigtig store aktører i staten, CSC, er imidlertid ikke med i feltet af leverandører, der har lagt billet ind på Videnskabsministeriets udbud. Det er for småt for CSC.
- Vi har set på det og overvejet det nøje, men vores organisation er gearet til større opgaver, siger Markus Bjørn Kraft, nordisk direktør for kommunikation og marketing i CSC.
Ifølge Michael Henneberg Pedersen fra Videnskabsministeriet tilsiger tidsplanen nu, at man vil være klar med en ny driftsleverandør omkring 1. oktober næste år frem for den 1. juni.
Billedtekst: Offentligt it-kompetenceløft er hårdt tiltrængt Leverandørerne afventer, at Videnskabsministeriet genindkalder til sit udbud af koncern-it-drift, support og konsolidering af infrastrukturen. Blandt bejlerne er bl.a. Mærsk Data og NNIT, hvis adm. dir., Torben Skriver Frandsen, "gerne vil hjælpe det offentlige med at få lavere omkostninger". Foto: Torben Klint