VTU annullerer udbud

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 10. september 2004.


Udbuddet af kontrakten på Videnskabsministeriet it-drift og support er annulleret. Tilbudsgiverne bliver genindkaldt og skal sende det samme materiale.
outsourcing
Videnskabsministeriet bremser op på outsourcing-vejen. Udbuddet af kontrakten på it-drift og support af it-infrastrukturen samt konsolidering af den ministerielle koncerns systemer er annulleret.
Ifølge Videnskabsministeriets nye koncern-it-chef, Michael Henneberg Pedersen, er der i praksis tale om, at udbuddet udskydes i tre måneders tid.
- Det er et stort udbud, og vi skal have tid til at kvalitetssikre materialet, så vi kan være sikre på, at det er godt nok - at vi har fået gode tilbudsgivere med gode priser. Rent udbudsteknisk er det nødvendigt at annullere udbuddet og genindkalde tilbudsgiverne, som så indsender det samme materiale, siger han.
Digital spydspids
Det er som led i ministeriets arbejde med at indføre koncern-it, at drift, vedligeholdelse, overvågning, support, projektdeltagelse og management-ydelser på den samlede it-infrastruktur udliciteres. Med følger også it-konsolideringen i koncernens institutioner, henholdsvis Departementet, IT- og Telestyrelsen, Forskningsstyrelsen samt Statens Forsknings- og Uddannelsesbygninger.
Videnskabsministeriet nærer store ambitioner om at være digital spydspids i det offentlige, men har samtidig haft betydelige vanskeligheder med at få sin koncern-it på plads. I den forbindelse er ledelsesfokus på it-situationen skærpet i og med, at Michael Henneberg Pedersen for kort tid siden blev skiftet ind som afløser for den tidligere koncern-it-chef Sten Mogensen.
Efterfølgende er udbudsforretningen så annulleret og udsat.
Ifølge manager i rådgivningsfirmaet Rambøll Management Aage Svanholm er det ikke almindeligt, om end heller ikke enestående, at en organisation på den måske skaffer sig en tænkepause.
- Situationen i Videnskabsministeriet afspejler et generelt problem, som også findes på andre ministerområder, og som vi vil se i forbindelse med strukturreformen. Der har ikke været styring af anskaffelserne, og for Videnskabsministeriets vedkommende har fire enheder med hver deres kultur været vant til at have deres egen it-organisation, sourcing-strategi med mere. Den arv er belastende, når man ønsker at få de fordele, som ligger i at være større og kunne køre systemer på tværs, siger Aage Svanholm.
Leverandører på spring
Værdien af udbudet anslås af iagttagere til i størrelsesordenen 12-14 millioner kroner årligt for drift osv. plus op mod fem millioner kroner for arbejdet med konsolideringen.
Blandt de serviceleverandører med smag for den offentlige sektor, der søger at blive prækvalificeret til opgaven, er Mærsk Data og NNIT.
- Opgaven interesserer os, derfor har vi bedt om at blive prækvalificeret. Nu afventer vi næste udspil fra ministeriet, siger Mærsk Datas kommunikationschef, Marie-Louise Arnfast.
Mærsk Data har en stribe kunder i det offentlige, hvor man blandt andet står for driften af Amanda for Arbejdsmarkedsstyrelsens og står for indberetningssystemet LetLøn i ToldSkat og sagsbehandlingssystemer i Kort- og Matrikelstyrelsen samt Erhvervs- og Selskabsstyrelsen.
Hvad NNIT angår, har Videnskabsministeriet allerede udliciteret drift og support af hele sin portalverden netop hertil.
- Den offentlige sektor står over for at skulle rationalisere og standardisere i vidt omfang, og det er et af vores fokusområder, hvor vi har særlig erfaring med opgaver i større skala, siger NNIT's administrerende direktør, Torben Skriver Frandsen.
Han tilføjer, at NNIT netop har løst en tilsvarende opgave for en større dansk industrikoncern uden for Novo-familien.
En af de rigtig store aktører i staten, CSC, er imidlertid ikke med i feltet af leverandører, der har lagt billet ind på Videnskabsministeriets udbud. Det er for småt for CSC.
- Vi har set på det og overvejet det nøje, men vores organisation er gearet til større opgaver, siger Markus Bjørn Kraft, nordisk direktør for kommunikation og marketing i CSC.
Ifølge Michael Henneberg Pedersen fra Videnskabsministeriet tilsiger tidsplanen nu, at man vil være klar med en ny driftsleverandør omkring 1. oktober næste år frem for den 1. juni.

Billedtekst: Offentligt it-kompetenceløft er hårdt tiltrængt Leverandørerne afventer, at Videnskabsministeriet genindkalder til sit udbud af koncern-it-drift, support og konsolidering af infrastrukturen. Blandt bejlerne er bl.a. Mærsk Data og NNIT, hvis adm. dir., Torben Skriver Frandsen, "gerne vil hjælpe det offentlige med at få lavere omkostninger". Foto: Torben Klint




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere