Landets kultur har stor betydning

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 3. september 2004.


Den danske systemintegrator IT Practice har etableret et joint venture i Sri Lanka. Det sker efter at have afprøvet det russiske og indiske marked og fundet kulturforskellene for store.
Outsourcing
De har afprøvet det tjekkiske marked, arbejdet på det indiske og brugt seks måneder på at undersøge det russiske, men i sidste ende valgte Susanne Rode og Torben Falholt, begge direktører for det danske systemhus IT Practice, at etablere deres offshore joint venture i Sri Lanka.
I forhold til indiske storebror i nord er Sri Lanka relativt ukendt, men med et højt uddannelsesniveau og lønninger, der er endnu lavere end i Indien, er det en offshore destination, som stadig flere ser an.
Selskabet, som IT Practice ejer 45 procent af, blev stiftet i samarbejde med en tidligere kollega med rødder i Sri Lanka, og selv om det var en tungtvejende årsag til at vælge landet, var det langt fra den eneste.

Valgte Indien fra
- Kultur var en anden vigtigt parameter. Hvor hierarkisk er deres samfund. I Danmark er vi vant til, at man involverer sig i arbejdet og siger fra, hvis der er noget, der er galt, og det er meget vigtig for os at vide, hvad selskaberne kan og ikke kan, siger Susanne Rode.
Torben Falholt har tidligere arbejdet med virksomheder i Indien:
- Indien har et kastesystem, som kan være en udfordring i forhold til det at sige fra. Specielt hvis den overordnede er af en højere kaste. Men det er en stor del af vores filosofi, at alle tænker og er involveret i projektet, og blandt andet derfor blev Indien fravalgt og Sri Lanka valgt til. Det er et liberalt samfund med højt uddannede og selvstændige mennesker, og der er ikke noget dominerende kastesystem, siger han.
Rode peger samtidig på et af de problemer, der er opstået i kølvandet på Indiens succes - de dotcom-agtige job-hoppere. I takt med at efterspørgsel på indiske udviklere nærmer sig det punkt, hvor den overstiger udbuddet, er det svært at holde på medarbejderne.
Russiske erfaringer
Rusland, og i særdeleshed området ved Skt. Petersborg, har som Indien ry for dygtige og billige programmører. Alene denne sommer er tre nye selskaber, Razorfish, Developmate og Netsoft, dukket op på det danske marked, hvor de vil etablere kontakt mellem danske virksomheder med udviklingsopgaver og de russiske programmører. Også IT Practice brugte tid på at undersøge det russiske marked for potentielle samarbejdspartnere, men droppede det som offshore-lokation, efter en vurdering af de sproglige og kulturelle barrierer.
- Det er mennesker, der på trods af kommunismens tanke om, at alle er lige, har levet under et fantastisk hierarki i mange år. Folk har lært, at hvis de har en mening, er den i bedste fald ligegyldig. Min opfattelse er, at der ligger en pude hen over samfundet, det tager tid at skabe et liberalt system, siger Torben Falholt.
Falholt peger også på den altomfattende magtposition, de administrerende direktører for russiske udviklingsselskaber placerer sig selv i:
- Når man kommunikerer med dem, er det kun med den administrerende direktør. Han udtaler sig om alt. I vores branche arbejder vi med eksperter og specialister på et meget højt niveau, det er sjældent, at vi ved mere end dem. Når en administrerende direktør så sidder og udtaler sig om fagområder, som hans ansatte alt andet lige ved mere om, så mister selskabet troværdighed.

Tjekkiet holder
Tjekkiet, hvor IT Practice gennem en længere periode har brugt det tjekkiske selskab GNRI til en række vedligehold-, udviklings- og dokumentationsopgaver, får til gengæld gode anmeldelser af IT Practice-direktørerne. Men Tjekkiets fremtidsudsgiter har betydet, at også det land blev fravalgt.
- Det er et godt kulturelt match. Det er en kultur, hvor man ikke har glemt, at det kan betale sig at smøge ærmerne op og gøre en indsats. Når vi valgte Sri Lanka frem for Tjekkiet var det ikke på grund af nogen kulturelle barrierer, men Tjekkiet var et af de lande, der blev optaget i EU. Det betyder, at lønningerne udlignes hurtigere. I Sri Lanka har vi et større vindue, set fra et økonomisk perspektiv, siger Torben Falholt.

Billedtekst: Susanne Rode og Torben Falholt, begge direktører for det danske systemhus IT Practice, har netop etableret et offshore joint venture i Sri Lanka. Foto: Torben Klint




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere