Sådan får din minibærbar det bedste udstyr
De er små, billige og suveræne at have med på farten, og vi har efterhånden set rigtig mange af dem.
Det handler naturligvis om minibærbare, som enhver pc-producent med respekt for sig selv har lavet en eller flere versioner af.
Takket være de lave priser, som for de fleste modellers vedkommende ligger omkring eller lige under 3.000 kroner, har du mulighed for at shoppe lidt ekstra udstyr til din computer, der gør livet med den endnu mere fornøjeligt.
Vi viste for nylig, hvordan du for småpenge sparker mere liv i din minibærbar ved at forbedre hardwaren, blandt andet ram og batteri.
Denne gang ser vi nærmere på tilbehør som ekstern harddisk, dvd-drev, højttalere, mus, 3G-modem samt meget, meget mere.
Slip for at gå til kiropraktor
Touchpad'en på de fleste minibærbare er meget lille, og det kan give problemer med navigationen. Det er nemlig langt fra let at flytte rundt med cursoren med pegefingeren på den stærkt begrænsede plads. Det bliver lynhurtigt krampagtigt.
Heldigvis kan du bare tilslutte en rigtig mus via en af computerens USB-porte.
Et oplagt valg er Logitech VX Nano. Den er målrettet bærbare computere og har en mikroskopisk USB-dongle. Det betyder, at den ikke rager særlig langt ud af computeren, som du normalt er vant til med en USB-nøgle.
Logitechs USB-dongle sørger for at holde trådløs kontakt til musen, så din bevægelsesfrihed ikke er begrænset af kabler.
Da vi anmeldte Logitech VX Nano, gav vi musen karakteren 5/6.
Du kan læse hele anmeldelsen her - og tage et pristjek på musen her.
Alternativt kan du kigge nærmere på Microsofts nok flotteste mus til dato, nemlig Arc Mouse. Den stilfulde mus er også målrettet bærbare computere, og den kan foldes pænt sammen, så den ikke fylder mere end en pakke Gajol. Det er praktisk, hvis du skal have den med på farten. Designet er i en klasse for sig, og noget vi bestemt ikke er vant til at se fra Microsofts hardware-division.
Da vi anmeldte Microsoft Arc Mouse, gav vi også den karakteren 5/6.
Du kan læse hele anmeldelsen her - og tage et pristjek på musen her.
Forkrampede fingre
Det er ikke kun den begrænsede touchpad, der forvandler dig til Klokkeren fra Notre Dame. Også de små tastaturer på mininotes kan virke hæmmende. Især hvis du har tænkt dig at skrive udkastet til en murstensroman eller er gået i gang med din selvbiografi.
Heldigvis kan du slippe for regningen til kiropraktoren, hvis du investerer i en stander med eksternt tastatur til din bærbare computer. Her er et rigtigt godt bud Logitech Alto Cordless, der løfter din bærbare op i øjenhøjde, og samtidig får du et numerisk keyboard med almindelig størrelse taster.
På den måde kan du holde antallet af tastefejl på et begrænset niveau i forhold til de små minibærbare, hvor tasterne nærmeste gemmer sig under hinanden.
Da vi anmeldte Logitech Alto Cordless, gav vi produktet karakteren 6/6. Du kan læse hele anmeldelsen her og tage et pristjek her.
(Bemærk at der i skrivende stund kun er to forhandlere, der sælger produktet, på dette pristjek. Derfor anbefaler vi, at du i det her tilfælde også søger på andre prisportaler efter en attraktiv pris.)
Altid på nettet
Nogle minibærbare er fra fødslen udstyret med en port, hvor du kan smide et sim-kort i, se eksempelvis LG X110.
Det er smart, da du dermed hele tiden kan være på nettet uden at have en USB-nøgle strittende ud af siden på computeren.
Hvis din pc ikke er fra LG, er der masser af hjælp at hente hos teleselskaber som blandt andre 3, Telia, TDC, Oister og Fullrate, der tilbyder USB-nøgler, der giver dig adgang til mail, surf, chat og netnyheder, næsten uanset hvor i landet du befinder dig. Vi har senest testet Fullrates løsning, som du kan læse en anmeldelse af her.
Priserne hos de forskellige udbydere varierer en del, og med tilskudsordninger, hastighedsbegrænsninger og bindingsperioder kan det være svært at gennemskue den reelle pris for at få internet på farten.
På websiden bredbaand.ws kan du få et rigtig godt overblik over de mange forskellige selskaber, der leverer mobilt bredbånd. Et skema gør det desuden muligt at sammenligne nogle af teleselskaberne og deres ydelser.
En anden smart webside er it-borger.dk, hvor du finder en søgemaskine, der kan bruges til at finde de aktuelt bedste tilbud på mobilt bredbånd.
Prisen er naturligvis vigtig, men du skal huske også at lægge mærke til, hvor god - eller dårlig - dækningsgraden er.
Det vil sige, hvor mange steder i landet dækker det pågældende teleselskab, som du vil købe et modem fra? Især hvis du regner med at bruge modemmet uden for de store byzoner, så er det fornuftigt at have undersøgt dækningsgraden i forvejen.
Der er ikke noget mere bittert end at sidde i et sommerhus med et modem, der ikke kan fange noget signal. Du kan se et kort med dækningsgraden på teleselskabernes egne hjemmesider, her er eksempelvis kortet for 3.dk, som er en af de udbydere, der i øjeblikket dækker Danmark bedst.
Masser af ekstra plads og backup
Den mest almindelige type harddisk i en minibærbar er i øjeblikket 160 gigabyte. Det er en pæn portion, men man kan aldrig få nok plads.
Du kan naturligvis vælge selv at skifte harddisken til en større model, men der findes også lidt enklere muligheder, der ikke kræver, at du leger alt for meget Peter Pilfinger med din computer.
Derfor er et eksternt drev som udgangspunkt en udmærket løsning, hvis dit pladsbehov begynder at stige. Eksempelvis kan du vælge at bruge den eksterne harddisk til backup, og du kan have tunge videofiler gemt på den for at frigive energi til computerens interne harddisk.
Eksterne harddiske fås i forskellige størrelser og prisklasser. Et oplagt valg er dog de helt tynde modeller, der ikke fylder ret meget og udelukkende behøver strøm fra computerens USB-port. For nylig var vi klar med en stortest med fem forskellige modeller, og du kan læse hele artiklen her. Vinderen blev Seagate FreeAgent Go, som koster omkring 900 kroner for 500 gigabyte. Du kan tage et aktuelt pristjek her.
Undgå datatab
Sidst men ikke mindst kan du bruge et SD-kort til at øge computerens harddiskplads. Flere bærbare sluger nemlig kortene takket være en indgang i en af siderne. Med SD-kortet begravet i computeren kan du bruge det til konstant at køre backup af dine vigtigste filer.
Du kan blandt andet benytte programmet SyncToy, som du finder her.
Fordelen ved at tage backup på SD-kort er, at det er langt mindre følsomt end en mekanisk harddisk. Skulle computeren ved et uheld ryge på gulvet med en defekt harddisk til følge, vil du med stor sandsynlighed kunne hive SD-kortet ud og alligevel have reddet dine allervigtigste data.
SD-kort er efterhånden kommet ned i prisleje, hvor de fleste kan være med, hvis du vil have en solid mængde hukommelse på 16 eller 32 gigabyte. Prisen begynder omkring 250 kroner for en 16 gigabyte version.
Du kan tage et pristjek her.
Få dvd-drev og nye højttalere
En af de ting, som minibærbare må undvære, er det legendariske dvd-drev.
De små computere har ikke kaldenavnet netbook for ingenting, da de mest er tænkt som pc'er, der kan bruges til at gå på nettet og til andre basale opgaver.
Men derfor kan man jo godt have brug for at smide et antivirusprogram eller en kontorpakke på computeren, hvis man alligevel har betalt for softwaren og har programmerne liggende på en dvd i skrivebordsskuffen.
En løsning kan være at købe et eksternt dvd-drev, selv om der ikke findes noget stort udvalg på hylderne. Vi har blandt andet testet Plextor PX-608CU, der udmærker sig ved også at kunne brænde dvd'er, og så kører den udelukkende på strøm via computerens USB-port.
Det er smart, fordi du dermed slipper for at lege kluddermor med en masse kabler.
Prisen er omkring 800 kroner, og du kan tage et aktuelt pristjek her.
Snyd computeren
En udgift på 800 kroner kan dog ret hurtigt udhule den gode investering, som du måske selv synes, du har gjort, ved at købe en billig minibærbar. Derfor findes der også en rigtig smart løsning, der ikke koster dig noget.
Du kan nemlig skabe en såkaldt ISO-fil ud af en dvd. Det er en slags kopi af dvd'en og med den rette software, kan du snyde din bærbare computer til at tro, at den har et indbygget dvd-drev. Her kan du finde en grundig guide, der viser, hvordan du gør.
Bedre lyd, tak
Lyden fra de indbyggede højttalere på de små minibærbare er normalt fuldkommen elendig. Hvis du ser film, lyder skuespillernes replikker ofte, som om nogen har proppet uld i munden på dem og tvunget dem til at snakke ned i en dåse. Det er ganske enkelt ikke til at holde ud. Et par hovedtelefoner fikser nemt problemet, og så vil lyden ikke drille.
Men hvis du til gengæld vil se en film sammen med andre, er du nødt til at skaffe dig et par eksterne højttalere. De kan levere den lyd, som en god dvd-film fortjener.
Der findes rigtig mange forskellige modeller at vælge i mellem, men et godt valg er Logitechs Z5-højttalere, som vi har anmeldt her. Højttalersættet fik karakteren 5 ud af 6, og ligesom Plextors dvd-brænder kører højttalerne udelukkende på strøm fra computeren.
Prisen er omkring 550 kroner, og du kan taget et aktuelt pristjek på Logitech Z5 her.
Design din egen smarte indpakning
Med de små miniputter slipper du for at slæbe rundt på en kæmpestor taske til computeren. Det kan klares med en lille indpakning også kaldet et sleeve.
Flere producenter, blandt andet MSI, leverer allerede i dag et sleeve med til deres små bærbare, men det kan jo være, at du gerne vil have noget lidt ud over det sædvanlige, eller du har smidt den medfølgende sleeve ud.
I så fald kan du designe din egen taske hos flere forskellige webbutikker. En af de bedste er SFbags.com. Her kan du være med til at bestemme selv små detaljer, der afgør, om tasken skal åbnes horisontalt eller vertikalt, om der skal være en flap til at lukke for tasken, og om du har brug for en skulderstrop.
Da vi bestilte en sleeve, gik der imponerende kort tid, før vi modtog vores specialdesignede sleeve, selv om den var sendt fra USA.
Netop adressen i USA skal du være opmærksom på, hvis du selv går i gang med at bestille. Det betyder nemlig, at tasken sendes fra San Francisco, og derfor kommer told, moms og afgift oven i prisen, når din vare sendes til Danmark. Det kan blive en betydelig afgift på flere hundrede kroner. Du kan læse mere om toldreglerne her.