Ender dit gamle fjernsyn i Nigeria?

Hvad sker der med dit fjernsyn, efter du har afleveret det på den kommunale affaldsplads? Det har Greenpeace afsløret med hjælp fra GPS-sendere. Se hvor elektronikaffaldet ender henne - det er langt fra særligt miljøvenligt.

Du troede sikkert, at dit gamle tv blev destrueret på bedste miljøvenlige måde, da du afleverede det på din kommunale affaldsplads, men ifølge Greenpeace er det ikke en selvfølge.

I et aktuelt eksempel, der dog er fra England, har Greenpeace sporet elektronikaffald fra en genbrugsplads i England hele vejen til Nigeria.

Det gjorde Greenpeace ved aflevere et udtjent fjernsyn, der var blevet udstyret med en GPS-sender. Via senderen kunne Greenpeace spore det ubrugelige fjernsyn til et kolossalt stort marked for gammelt elektronik i Lagos, Nigeria.

- Det syn, der mødte os i Nigeria, var både overvældende og pinligt. Vi befandt os på elektronikmarkeder på størrelse med Bilka gange 10 fyldt med brugt elektronik fra vesten. Det mindste, vi i vesten kan gøre, er naturligvis at sørge for, at de apparater, der sendes af sted, virker. Men i sidste ende ligger løsningen hos producenterne, for det er dem, der er i stand til at designe de farlige og særdeles problematiske kemikalier ud af produkterne, så de miljø- og sundhedsmæssige konsekvenser af eksporten i hvert fald mindskes, siger Erik Albertsen, der er kemi-medarbejder i Greenpeace Nordic og var med i Nigeria.

75 procent forsvinder

Men også i Danmark er der problemer med elektronikaffaldet. Erik Albertsen arbejdede sidste år med at spore elektronikaffald fra danske affaldspladser via GPS. Det førte blandt andet til, at to danske virksomheder blev politianmeldt for ulovlig håndtering af elektronikaffald.

Alene i EU bliver der hvert år produceret 8,7 millioner ton elektronisk og elektrisk affald, men deraf bliver kun 2,1 millioner ton indsamlet eller genanvendt via et kontrolleret system.

De resterende 6,6 millioner ton (cirka 75 procent) ved ingen præcis, hvad der sker med. En rapport fra WEEE-system viser desuden, at det i Danmark kun er cirka 50 procent af den forventede elektronikaffaldsmængde, der genanvendes eller destrueres via det formelle og lovlige indsamlingssystem.

Ifølge Baselkonventionen er det ulovligt for OECD-lande at eksportere farligt affald - herunder elektronikaffald - til ikke-OECD-lande. Men den illegale strøm af elektronikaffald fortsætter ufortrødent, og udviklingslande som Nigeria er hårdt belastet af I-landenes voksende elektronikaffald, som ofte ender i hænderne på børn og voksne, der forsøger at tjene penge på de værdifulde metaller i affaldet som for eksempel kobber og aluminium.

Ifølge Greenpeace er vejen frem at erstatte farlige kemikalier i elektronik.

- Det er i dag muligt at erstatte de farlige kemikalier, hvilket eksempelvis Apple, Nokia og Sony Ericsson har vist. Der er simpelthen ikke længere nogen undskyldninger for ikke at gøre dette, understreger Erik Albertsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere