Vi tror på dig

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 26. marts 2004.


GENERALIST: Udenrigsministeriets it-chef Svend Olling er cand.polit. og uden it-baggrund. Selv mener han, at it handler mere om om ledelse og forretningsforståelse og prioritering af ressourcer end om teknik. Hans chef kalder ham et naturtalent.

Udenrigsministeriet ser sig selv som en lidt speciel organisation med en meget speciel kultur, som det tager meget lang tid for en specialist udefra at sætte sig ind i.
Derfor vælger man oftest generalister fra diplomatiet, med flair for den pågældende funktion, til lederposter som for eksempel jobbet som it-chef. Generalist-lederen får hjælp af en række specialister på nøglepositioner i it-organisaitonen.
- Det var meget, meget mærkeligt at få ansvaret for Udenrigsministeriets it, uden at vide noget om it. Min forgænger var allerede udstationeret, så ham kunne jeg ikke spørge. Så jeg læste og læste og sparrede med folk, fortæller Svend Olling om oplevelsen med at få titlen it-chef på visitkortet midt i diplomatkarrieren i efteråret 2001.
Han forventer ikke at skulle være it-chef længere end fire-fem år. Så regner Svend Olling med at blive sendt ud i verden på turnus igen.
Da han blev ringet op fra København om it-chef-udnævnelsen, havde han siddet knap tre år som ambassadesekretær i Washington.
"Vi tror på dig", lød beskeden, som var ledsaget af en opfordring til at bruge den forestående sommer på en international lederuddannelse på John F. Kennedy School of Government på Harvard.
- Det var det højeste og hurtigste akademiske niveau, jeg har oplevet. Der var folk fra hele verden, også irakere, en indianerhøvding og en astronaut. Undervejs gik det også op for mig, at it handler mere om ledelse og forretningsforståelse og prioritering af ressourcer end om teknik, siger Svend Olling, som for tiden er med i en Harvard-eGovernmentworkshop om vurdering af en organisations modenhedsgrad i forhold til digitalisering.
Da Svend Olling tiltrådte som it-chef, var Udenrigsministeriets koncern-it-projekt sat i gang, understreger han på bedste diplomatiske vis, for han vil bestemt ikke tage æren for andres bedrifter.
At der var under et år, til Danmark skulle overtage EU-formandskabet, og at det var en kæmpeopgave at få alt færdigt til tiden, er der til gengæld ingen tvivl om. At det lykkedes, må Svend Olling og hans medarbejdere tage æren for.
- Han er en stor gevinst på posten og et naturtalent som it-chef. Han er dygtig til at kommunikere, skarp i hovedet og en god leder, siger Svend Ollings chef, ambassadør Niels Pultz.
Svend Olling kalder for sin del sin position for en it-chefs drøm, fordi han har topledelsens totale opbakning i arbejdet med modernisering og digitalisering.

Om it-chef Svend Olling
Startede som Udenrigsministeriets it-chef i efteråret 2001. Han kom fra almindelig turnus i udenrigstjenesten, hvor han senest var økonomisk 1. ambassadesekretær i Washington.
Svend Olling er 36 år og cand. polit. fra 1994 med speciale i international monetær økonomi. Samme år blev han ansat som fuldmægtig i Udenrigsministeriet.
Svend Olling er gift med Ann og har Asbjørn på syv, Astrid på fire og endnu en datter på vej.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere