Offentlig ledelse - fyldt med dilemmaer

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 26. marts 2004.


DIGITALT LEDERSKAB: Offentlige institutioner skal være dygtige kunder, og det kræver, at ledelsen sørger for, at der er tilstrækkelig
it-kompetence i både ledelsen og organisationen. Man må ikke blive for afhængig af sin leverandør, men bør altid have en plan for, hvordan man kommer ud af partnerskabet.

I løbet af april spiller det ene af de to siddende fora om god offentlig ledelse ud med sine anbefalinger.
- Vi er blevet meget ydmyge over for det svære i opgaven, siden vi begyndte på arbejdet sidste år, siger salgschef i SAS Institute, Public Division, Ole Dalsgaard.
Han har taget initiativ til tænketanken, der består af en række offentlige ledere med professor Ole Fogh Kirkeby, Institut for Ledelse, Politik og Filosofi på Handelshøjskolen i København, i spidsen.
Ramt af ydmyghed vil tænketanken ikke spille ud med en række patentløsninger til offentlige ledere, men med en analytisk afklaring af forskellene på privat og offentlig ledelse samt en række dilemmaer, som er universielle for offentlige ledere.
Ole Fogh Kirkeby deler den holdning, som kommer til udtryk i det nylige strategiudspil fra Projekt Digital Forvaltning, at offentlige ledere i fremtiden må træde mere i karakter, og han har i Computerworld foreslået en adskillelse af ledelse på den ene side og sagsbehandling på den anden side, fordi lederskab og faglig ledelse ikke har meget med hinanden at gøre.

Vigtig it-viden
Et af tænketankens medlemmer, Lars Goldschmidt, har, siden den blev nedsat, skiftet side fra offentlig leder (direktør for Arbejdsmarkedsstyrelsen) til leverandørrepræsentant (markedschef for rådgivning i interesseorganisationen Dansk Handel og Service). Lars Goldschmidt havde ansvaret for Amanda fra 2000 til 2003:
- Jeg kom til, efter Bonnerup-udvalget var kommet med sine anbefalinger, som jeg skulle føre ud i livet, og en af de meget vigtige pointer var at få rettet op på den manglende it-kompetence i styrelsen. Det er utrolig vigtigt, at en ledelse sørger for, at der er tilstrækkelig it-viden både i ledelseskollektivet og i organisationen.
- Køberkompetence er helt essentielt for offentlige institutioner. Det er også vigtigt for it-leverandøren at have en dygtig kunde. Ellers har kunden urealistiske forventninger til, hvad it-systemet kan og forstår ikke, at der kan være usikkerheder, eller at der kræves ny kompetence hos medarbejderne, for at et nyt it-system kan fungere efter hensigten. En organisation med manglende it-kompetence reagerer ved at blive bange og aggressiv, når der opstår en krise. Her var jeg med til at vende fjendtlighed i Arbejdsmarkedsstyrelsen til produktiv samtale med leverandøren, og det var nødvendigt, siger Lars Goldschmidt.

Afhængighed
Han anbefaler varmt koncern-it-konstruktionen, fordi den giver et fagligt miljø, der befordrer tilstedeværelsen af den nødvendige it-kompetence, og ser koncern-it som et af de stærke kort i forhold til digitalisering, der allerede er til stede i den offentlige sektor.
Ole Dalsgaard tilkendegiver, at tænketanken har været fagligt stimulerende og meget spændende for SAS Institute som offentlig leverandør at deltage i.
Netop partnerskab med leverandøren og afhængigheden er et af de dilemmaer, som man kan forvente at høre mere om i tænketankens udmelding i april.
- Enhver offentlig leder må gøre sig klart, at det dilemma eksisterer og altid have en plan for, hvordan man kan komme ud af partnerskabet, så man ikke bliver for afhængig af sin leverandør. Det er nøjagtigt som i et ægteskab; der må helst ikke være for stor ubalance. Men det er svært at give et standardsvar på, hvordan balancen skal være, siger Lars Goldschmidt.

- Jeg tror og håber, at vores tænketanks udmeldinger kan fungere som input til det koncept, som Forum for god offentlige topledelse under Finansministeriet skal barsle med næste år, siger Ole Dalsgaard, salgschef, Public Sector, SAS Institute.

Fakta:
Pejlemærke 5
"Det er afgørende, at såvel topledelsen som øvrige ledere i den offentlige institution engagerer sig i arbejdet med digital forvaltning. Det er ledelsen, der skal fortælle, hvorfor det er nødvendigt at gennemføre et digitaliseringsprojekt, og de skal sætte sig mål for projektet og sørge for, at disse bliver indfriet."
Kilde: Den offentlige sektors strategi for
digital forvaltning 2004-06 - realisering af potentialet




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere






Computerworld
Test af monster-tablet: Det er den skøreste og mærkeligste computer, som jeg har testet i lang tid – men jeg vil nu gerne have den alligevel