BREAKINGKathrine Forsberg stopper som CEO i Atea

Linux lister sig ind på Windows

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 12. marts 2004.


Novell forventer, at Linux stille og roligt vil overtage flere og flere brugere fra Windows. Evolution - ikke revolution - er nøgleordet.

Dette års hovedtale på LinuxForum indeholdt ingen pingvin-proklamationer, men var i stedet en stille konstatering af, at Linux er på vej ind i almindelige kontorpc'er i behersket tempo.
Ifølge undersøgelser fra Novell og analyseinstituttet IDC kører omkring tre procent af samtlige arbejdspc'er Linux. Til sammenligning har Apples computere ifølge samme kilder omkring to procents udbredelse.
- Denne udbredelse er nok til, at der nu er momentum bag udbredelsen af Linux og kontorpakker som OpenOffice, siger marketingchef for Novells Ximian Group, Greg Mancusi-Ungaro.
- Vi forventer, at udbredelsen af Linux på arbejdspc'er vil stige til omkring syv procent i 2006, med mindre der sker et større skred i udbredelsen for eksempel på grund af politiske beslutninger, siger han.
Sameksistens er vigtig
Ximian leverer klient- og adminsitrations-software til Linux. Novell købte Linux-virksomheden Ximian sidste efterår og Linux-distributøren SuSE 4. december.
Med købene følger også beslutningen om, at alle Novells ansatte dropper Windows til fordel for Linux i løbet af et år.
- Vi tager den medicin selv, som vi prøver at få andre til at sluge, siger marketingchefen.
Novells hidtidige erfaringer siger, at de vigtigste områder, som skal håndteres i forbindelse med en overgang til Linux er dokumentkompatibilitet, print, sameksistens med Microsofts postsystem Exchange og netværksnavigation.
- Lige nu er der ikke nogen tegn på en Linux-revolution. Vi hører, at valgmuligheder og styring er vigtigere end TCO hos de kunder, som vi taler med. Dertil vil der i en periode være egenskaber i Windows, som Linux ikke kan matche. Det betyder, at Linux skal kunne sameksistere med Windows og Microsofts kontorpakke. Og jo mere, vi får olieret sameksistensen, jo bedre går det for udbredelsen af Linux, siger han.
Koordinerede tidshorisonter
Greg Mancusi-Ungaro fortæller videre, at de tvivlspunkter som Novell har observeret handler om overgang fra Windows, uddannelse og support for styresystemet.
- Dagens it-kunder er interesserede i en lang planlægningshorisont - typisk tre til fem år. Det står i modsætning til open source-udvikling, hvor der ofte ikke planlægges længere end nogle måneder frem. Derfor arbejder vi på at bringe de to verdener sammen. Få traditionel support frem, få lagt lange udviklingsplaner og i det hele taget fremme en open source-evolution.
Små brugere får først Linux
Denne evolution, mener han, kommer senest til de ekspertbrugere, der udnytter alle hjørnerne af for eksempel regnearket Microsofts Excel.
Det vil i stedet være de brugere, der i forvejen anvender it mindst, der først vil få Linux i stedet for Windows. Disse brugere vil typisk anvende en eller flere applikationer, der rummes i en browserklient.
Greg Mancusi-Ungaro mener, at disse brugere anvender de forskellige muligheder i Windows så lidt, at de derfor er nemme at flytte over til et andet styresystem. Men traditionelt anvender de forskellige browserbaserede klienter Microsofts Internet Explorer browser som basis. Og netop Internet Explorer kommer ikke til at køre som ægte Linux-applikation.
Det forhold, mener Greg Mancusi-Ungaro, er ved at ændre sig. Han fortæller, at flere og flere websteder indretter sig efter andre browsere, og at de forskellige softwareleverandører begynder at indrette sig efter open source-browsere som Mozilla.
Han mener derfor, at der i dag netop er ved at være basis for at skifte de browserbaserede brugere til Linux.
Det er en tendens, som IBM også understøtter, idet IBM Software i øjeblikket satser kraftigt på at udvikle udvidelsesmoduler til browsere, så brugerene slipper for at have en Microsoft-kontorpakke på deres pc'er, for at kunne åbne og redigere i kontordokumenter.
Greg Mancusi-Ungaro fortæller, at det er en udvikling som Novell følger nøje, og han forventer, at netop udviklinger af denne type vil kunne accelerere udbredelsen af Linux som alternativ til Windows.
- Vi er på vej til en åben verden, men jeg ser som sagt ikke den store skrivebords-Linux-revolution lure i horisonten, siger han.

Billedtekst:
Der kommer ikke en Tux Linux-maskot på alle skriveborde i 2004, men marketingschef for Novells Ximian Group, Greg Mancusi-Ungaro mener, at de kommer listende lige så stille.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Få indblik i, hvordan du planlægger, designer og drifter dit datacenter, så det kan følge med virksomhedens vækst, støtter bæredygtighedsindsatsen og lever op til krav om effektiv datahåndtering.

25. februar 2025 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

03. marts 2025 | Læs mere


Identity Festival 2025

Er du klar til en dag, der udfordrer din forståelse af, hvad Identity & Access Management (IAM) kan gøre for din organisation? En dag fyldt med indsigt, inspiration og løsninger, der sætter kursen for, hvordan vi arbejder med IAM i de kommende år.

05. marts 2025 | Læs mere






White paper
Sådan: Opgradér din printerløsning uden store investeringer