XML i kontorindpakning

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 16. januar 2004.


Software AG forudser vækst i brugen af Microsoft kontorpakke som klient for XML-talende applikationer og specielt indholdsstyring (CMS). Men open source-samfundet maner til besindighed.

Efter diskussionen om Microsofts hensigter med offentliggørelsen af deres XML-baserede dokumentformater for Word og Excel 2003 er der ved at komme realiteter bag ved.
XML-virksomheden Software AG har været definitionerne igennem og mener, at der er substans i Microsofts tiltag.
Systemkonsulent i Software AG, Finn Haastrup siger:
- Vi har nu arbejdet med Microsofts XML-Schema og virker særdeles gennemarbejdede. Det er virkelig en implementering, der kommer helt ud i krogene.
Nemmere Office-integration
Efter Finn Haastrups mening betyder det, at det nu vil blive langt lettere at skabe dokumenter, der direkte kan suges ind i Word 2003 eller Excel 2003.
- Tidligere var vi nødt til at foretage diverse kunstgreb for at kunne danne Word-dokumenter. Det er overflødigt nu. Og dermed er det lige pludseligt blevet praktisk muligt at bruge Word 2003 eller Excel 2003 til XML-klienter.
It-konsulent i Software AG, Hans Henrik Sundsvald kommenterer videre:
- Et af de applikationsområder, som i forvejen er velegnede til XML er Content Management-systemer. Og gemmes dokumenter i XML, bliver det nemt at indeksere dem, da XML jo er ren tekst. Derfor vil Microsofts tiltag gøre det lettere her.
Betingelserne skræmmer
Men Microsofts tiltag har også fået sine skeptikere. SSLUG (Sjælland Skåne Linux User Group) har afholdt en høring om XML, hvor både Microsoft og Videnskabsministeriet deltog.
På den bagrund siger bestyrelsesformand i SSLUG Gitte Wange :
- Microsofts tiltag gør det helt klart nemmere at udveksle data. Men det er ikke heldigt med de betingelser for brugen af formaterne, som Microsoft opstiller. Her burde Microsoft havde lagt disse XML-formater ud til open source-samfundet, der netop i dag i meget høj grad sætter dagens it-standarder. De internationale organisationer arbejder simpelthen for langsomt.
Hun fortsætter:
- Gruppen bag Open Office arbejder mod en tilsvarende XML-baseret standard, og den håber jeg da, at de kommer med hurtigt, så vi har et open source-alternativ.

Billedtekst:
It-konsulenterne Finn Haastrup (tv.) og Hans Henrin Sundsvald fra XML-virksomheden Software AG er begyndt at arbejde med Microsofts XML-dokumentformater og mener, at det vil gøre integration til XML-baserede systemer langt lettere.

Boks:
Sådan virker XML
XML er en udvidelse af ISO-standarden SGML (Standard Generalized Markup Language) og består i virkeligheden af tre dele: Selve XLM-dokumentet, der er en struktureret databeskrivelse, en data/type-definition samt et transformationsprogram.
Garvede COBOL-programmører vil genkende XML som gode gamle records. Men selve typebehandlingen sker i et separat dokument, der kan have to former: En DTD (Document Type Definition) eller den nyere og mere fleksible form XML Schema Definition (XSD). Tænker man på XML-dokumentet som en tekst på dansk, så er XML Schema dets grammatik og til dels også dets ordbog (semantik).
Men de to elementer skal forenes, og det sker i en applikation, der bruger typedefinitionerne til at tjekke data efter i selve XML-dokumetet. Det kunne være en browser, der bare viser et XML-dokument, eller det kunne være SAP/R3, som danner en transaktion ud fra dokumentet.
Men XML-dokumenter kan også transformeres til et andet format eller anden XML-form. Det sker via et formateringsdokument kaldet Extensible Stylesheet Language (XSL), der sammen med XML-dokumentet er inddata til en såkaldt XML-transformer (konverteringsprogram), som transformerer det oprindelige XML-dokument. Det kunne for eksempel være en transformation til PDF-format til arkivering.

Boks:
Microsofts XML-brug
Det største version af Microsofts kotorpakke, Office 2003 kan gemme i XML-formater. De mindre versioner kan kun læse XML-dokumenter.
Gemmefunktionerne bevarer ikke XML-strukturer, men overskriver med WordML eller ExcelML, alt efter det anvendte program. Dermed kam man ikke modtage for eksempel en økonomirapport i XML, rette i den og genskrive den i samme XML-variant.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere