Eee Top: Trykfølsom pc med begrænsninger

Med Eee Top har ingeniørerne hos Asus proppet hardwaren fra den velfungerende Eee Box ind i en nydeligt designet skærm, der bringer minder frem om Apples iMac. Men fungerer det overhovedet? Få dommen her.

Eee Top: Trykfølsom pc med begrænsninger

Med Eee Top har Asus taget konceptet fra den succesfulde Eee Box, som PC World tidligere har rost, og overført det til en touch-baseret pc, hvor hardwaren er indbygget i den diskrete, hvide skærmramme.

Denne anmelders tanker henledtes straks til Apples iMac, og samtidig må det være på sin plads at rose designerne hos Asus for at have skabt et produkt, der ser relativt luksuriøst ud, men samtidig har en vejledende udsalgspris på knap 5.000 gode danske kroner.

Det står i stærk kontrast til HP's TouchSmart, der til gengæld har flere muskler at spille med end opkomlingen fra Asus.

15,6 tommer skærm

Eee Top fås både i blankpoleret hvid og sort, og vi har testet den hvide udgave, som efter det foreløbige salg herhjemme at dømme er mest populær blandt folket.

Den trykfølsomme skærms 15,6 tommer ledsages af de mest nødvendige tilslutningsmuligheder - blandt andet i form af seks USB-stik fordelt på siden og bagsiden af enheden - og sågar et webcam.

Tilslutninger kan der hurtigt blive udpræget behov for, da Asus ikke har fundet plads til et integreret optisk drev, hvilket er en skam.

Brugeren har naturligvis rig mulighed for at tilslutte et eksternt optisk dvd- eller Blu-ray-drev, men det er ensbetydende med en betragtelig udskrivning.

Nederst er påmonteret et stykke gennemsigtig plast, der fungerer som computerens fod; skærmens vinkel mod brugeren indstilles efter eget ønske ved hjælp af det medfølgende stativ.

Her kommer Eee Top til kort

For brugervenlighed isoleret scorer Asus topkarakter. Det tog os i omegnen af tre minutter, fra vi fjernede enheden fra indpakningen, til vi havde tilsluttet det medfølgende tastatur og mus og var oppe at køre med Windows XP Home.

Asus har også inkluderet en såkaldt stylus i pakken - hvis brugeren er udstyret med håndværkerhænder - som diskret kan gemmes af vejen i tastaturet.

Asus har ikke vovet at installere den berøringsfølsomme computer med det ressourcekrævende Vista, hvilket den svage hardware taget i betragtning må anskues som værende en velovervejet beslutning.

Windows XP kører til gengæld yderst upåklageligt til almindelige formål, selvom Eee Top må nøjes med en gigabyte ram og den sløve Intel Atom-processor på 1,6 gigahertz.

Glem alt om højopløselig video

Det er den gamle version med en enkelt kerne, vi er blevet velsignet med, og selvom mail- og kontorprogrammer ikke får processoren ned med nakken, skal du skrive dig bag øret, at krævende programmer og videoafspilning vil få den til at gispe efter vejret.

Den integrerede grafik leveres af Intels hedengangne Graphics Media Accelerator 950, der er to generationer bagud i forhold til chipgigantens aktuelt bedste integrerede kredsløb. Du skal derfor ikke forvente at kunne køre krævende 3D-spil overhovedet.

Eee Top er en pc, du heller ikke skal forvente at kunne redigere dine højopløselige billeder på i Photoshop, og højopløselig video (HD) af enhver art er også ensbetydende med, at processorforbruget stiger til alt mellem 85 og 100 procent.

Vi afprøvede videoklip i både almindelig HD-opløsning, 720p, samt det flotteste format på 1080p. I begge tilfælde var oplevelsen yderst hakkende og uacceptabel.

Kan fungere som supplement

Almindelige videoklip i AVI-format samt traditionelle dvd-film - forudsat at du tilslutter et eksternt optisk drev - er imidlertid ikke et problem.

Hertil skal dog nævnes, at skærmen ikke imponerer. Den forekommer os ikke at være specielt lysstærk, og farverne bliver lettere udvaskede, når den betragtes lidt fra siden.

Producentens budskab er klart: Eee Top er potentielt hjemmets nye, sekundære - eller måske endda tertiære - computer, som familien med fordel kan samles om.

Men begrænsningerne kan være besværlige at indse for den gængse bruger - præcis som det er tilfældet med et stort udvalg af de aktuelle netbooks, populært kaldet mininotes.

Du slipper ikke helt for XP

I mange tilfælde får du en funktionel kontormaskine, der kan lige præcist så meget, som den forældede hardware er i stand til.

Hvis du er afklaret med dine behov, og hvis de ikke falder uden for begrænsningerne, kan der imidlertid være tale om et fornuftigt køb til prisen.

Hvor Hewlett-Packard med sin TouchSmart forsøgte at levere en helstøbt brugergrænseflade, der ideelt set skulle kunne fungere til almindelige brugsformål uden at involvere det bagvedliggende Vista i nogen særlig grad, har Asus valgt en ganske anden tilgangsvinkel.

Asus har skabt en halvhjertet symbiose mellem styresystemet, Windows XP, og producentens eget Easy Mode-menusystem, der dækker over en samling af touch-egnede applikationer.

Du kommer ikke udenom konstant at skulle interagere med operativsystemet, og indsætter du en USB-lagerenhed, eksempelvis - uanset hvor i Easy Mode du befinder dig - viser Windows XP prompte sit bedagede ansigt på både godt og ondt.

Tastatur og mus er uundværligt

Den berøringsfølsomme skærm fungerer dog overraskende fint til at kontrollere Windows XP, og Asus har inkluderet en række velfungerende applikationer i kategorierne 'Communication', 'Fun', Work' og 'Tools'.

Programpakken kan indfri de mest almindelige brugsbehov i forbindelse med onlinekommunikation, underholdning og arbejde.

Asus har desuden inkluderet enkelte touch-egnede spil til de mindste, som vakte stor begejstring under testen, selvom de er meget simple.

Nogle applikationer udnytter den berøringsfølsomme skærm bedre end andre, men vi kom ikke udenom at tage tastaturet i brug, når vi skulle sende e-mail med Outlook-klienten eller benytte Writer og Calc, der er nogenlunde alternativer fra Star Office til henholdsvis Microsoft Word og Excel.

Strømbesparende og støjsvag

Overordnet set er touch-funktionen velfungerende, men det skæmmer oplevelsen, at vi så ofte var nødt til at tage tastatur og mus i brug.

En mere helstøbt brugergrænseflade kunne have leveret den oplevelse, vi havde håbet på, men i sin nuværende form forbliver Eee Top en kuriøs, om end velfungerende og frem for alt billig hybrid mellem en berøringsfølsom og en sædvanlig computer.

Strømforbruget kravlede maksimalt op på 38 watt i vores test, hvilket er milevidt fra det, almindelige stationære computere lægger beslag på.

Det er naturligvis langt højere end det, producentens egen Eee Box lader sig nøjes med, men hertil skal den indbyggede skærm naturligvis tages i betragtning.

De bedagede komponenter betyder, at maskinen i drift er stille som en ninja. Den eneste støj kommer fra brugerens egne fedtfingre, der manøvrerer rundt på skærmen, og lyden fra den integrerede højttalerbjælke, der i bedste fald kan sammenlignes med en almindelig bærbar pc-højttaler.

Nicheprodukt eller hvermandseje?

En endelig vurdering af Asus Eee Top er besværlig at komme frem til, fordi computeren sætter sig mellem to stole.

På den ene side er Eee Top et noget halvhjertet bud på en berøringsfølsom pc, hvor du med ret så jævne mellemrum vil opleve frustration over, at du er tvunget til altid at have tastatur og mus i baghånden.

Hertil kommer de åbenlyse hardwarebegrænsninger, som betyder, at pc'en kun er velegnet til meget basale behov.

Viser gode takter

Hvis du og/eller din familie allerede er indehaver af en eller to computere, kan Eee Top dog være en underholdende og anderledes udvidelse af hjemmets it-udstyr.

Men ellers er der god grund til at lade øjnene dvæle ved alternativer, der til noget nær samme pris tilbyder bedre udvidelsesmuligheder og flere hestekræfter.

Vi belønner Asus Eee Top med et 3-tal, da der er tale om et middelprodukt uden de store armbevægelser.

Den berøringsfølsomme computer viser gode takter til prisen, og en mere helstøbt brugergrænseflade vil i fremtiden måske betyde, at HP skal tage konkurrencen endog meget seriøst.

Indtil videre forbliver Eee Top dog et ganske interessant pc-supplement, der appellerer til en relativt begrænset målgruppe.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere


Vejen til skyen

Få indsigt i, hvordan overgangen til en samlet cloud-platform har styrket virksomhedens agilitet, fjernet datasiloer og leveret realtidsdata for bedre beslutningstagning.

04. december 2024 | Læs mere