Dansk frontløber inden for skræddersyet medicin

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den BioTech d. 15. januar 2004.


DakoCytomation er på trapperne med endnu et gennembrud inden for skræddersyet medicin. I et parløb med medicinalgiganten Merck har virksomheden udviklet et diagnosekit til dens nye cancermedicin.

Vejen til skræddersyet eller personlig medicin er brolagt med en dansk sten: DakoCytomations diagnosekit HercepTest går hånd i hånd med Genentechs cancermiddel Herceptin. Snart lægger det danske firma sten nummer to med kittet EGFRpharm, der er udviklet sammen med bl.a. lægemiddelgiganten Merck og venter godkendelse af den amerikanske lægemiddelmyndighed FDA.
Kittene, der baserer sig på antistoffer, er i sig selv ikke banebrydende. Men det at de er udviklet parallelt med verdens største lægemiddelproducenter, der i kraft af diagnosemulighederne vælger at lancere deres nye produkter som nicheprodukter i stedet for at sælge dem bredt, er en radikal ændring af salgsstrategien inden for medicinalindustrien.
Lægemiddelindustrien ændres
HercepTest, der er verdens første eksempel på, at et diagnosekit følger et lægemiddel, kan vise, hvilken tredjedel af brystcancerramte kvinder der kan få glæde af Genentechs behandling Herceptin. Kittet koster 250 kr. og kan afgøre, om en behandling til mindst 50.000 kr. gør gavn.
EGFRpharm kan det samme for Mercks nye cancermiddel Erbitux, der netop er godkendt i Schweiz og venter amerikansk godkendelse. Desuden kan kittet benyttes til en stribe cancerpræparater, der er undervejs bl.a. fra AstraZeneca, Imclone og Roche. Således har den danske virksomhed aftaler med verdens største lægemiddelproducenter og dermed en klar førerposition inden for et område, der er ved at ændre lægemiddelindustrien.
På baggrund af, at langt de fleste receptpligtige lægemidler kun virker på 30-50 procent af de patienter, der får den udskrevet, skubber patienter, sygesikringer og ikke mindst FDA på med krav om, at diagnosekit skal følge lægemidler.
"I fremtiden bliver det sådan, at bestemte lægemidler skal følges af et diagnostisk kit for at blive godkendt," siger CEO i DakoCytomation Jes Østergaard.

Læs ‘Blockbusterens bekæmper'
side 16-17 og ‘Det virtuelle
mikroskop' side 2 i særtillæg




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere