Livet med et 12 tommers æble

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 19. december 2003.


Der har altid være myter om Apple. Men en måneds test af en lille PowerBook bærbar computer maner de fleste af dem i jorden.

Klart alternativ
Der er ikke noget som at punktere myter. Det er en god journalistisk disciplin, og derfor greb vi chancen for at låne en bærbar Apple computer i en måned for at tjekke påstanden om, at Apple ikke kan fabrikere andet end hysteriske computere til reklamebureauer.
Maskinen skulle bruges i vores dagligdag og erstatte en tilsvarende pc. Det vil i vores tilfælde betyde, at den skulle køre en kontorpakke, klare POP3 e-post, noget simpel billedbehandling og endelig være forbundet til vores Lotus Notes-netværk. Opkobling sker via LAN og IEEE 802.11b, hvor begge dele er garneret med sikkerhedsfunktioner efter behov og båndbredde.
Kælenavnet på redaktionen for den bærbare PowerBook med 12 tommer skærm blev hurtigt til "Lille Jobs", for lad det være sagt med det samme - det var en succes.

Flot design
Lille Jobs sælges i Apples onlinebutik til lige under 10.000 kroner inklusive moms med en konfiguration med 256 megabyte ram, 800 megahertz processor og en 30 gigabyte disk.
Vil man have Bluetooh og IEEE 802.11g 54 megabit/s netværk med, kravler prisen op til 11.000 kroner - stadigvæk inklusiv moms.
Nu er Lille Jobs, set rent numerisk, noget underlegen i forhold til dagens pc'er, hvor 2 gigahertz cpu'er efterhånden er ved at være normen. Men Apple har altså ret et stykke af vejen med deres evindelige påstande om, at Power-processorerne er teknisk overlegne.
Lille Jobs føles ikke langsom og afvikler Word, Excel og PowerPoint i fin hastighed. En hurtig og uformel test med en Excel-makro viste en ydeevne nogenlunde svarende til en bærbar pc med 1,6 gigahertz.
Enheden er i nydeligt skuret aluminium og så veldesignet, at min kone, der ellers har et teflon-behandlet forhold til de tekniske dimser, som huset til tider gæstes af, faktisk blev helt positiv. "Den er pæn", sagde hun og skævede over til sit skrivebord, hvor en større pc-skærm ligesom pustede sig op.
Samme reaktion får man, når man klapper Lille Jobs op til møder. Her bliver designet også rost, hvorefter spørgsmålet kommer: "Hvad kan den?"
Og det er et godt spørgsmål. For Lille Jobs kører nemlig Unix i Panther-klæder. For Apple styresystem MacOS X 10.3 har kodenavnet Panther og er en endda meget nydelig indpakket

Unix-version.
Med i pakken er en flok af programmer. Der er videoredigering - idet maskinen har indbygget FireWire. Der er fotoalbum - da der nu er USB 2.0 i maskinen. Der er også synkroniseringssoftware til mobiltelefonen.
Understøttelse af Windowsservere findes også. Dertil findes der en glimrende version af Microsoft Office til MacOS X.
Vi savnede dog nogle af alle de små Windows-hjælpeprogrammer, som man har vænnet sig til. Men med lidt indsats fandt vi hurtigt alternativer.

Anvendelig
Det var nemt at komme ind på netværket. Derefter startede det morsomme. Tastaturlayoutet på en Apple er nemlig anderledes, end på en pc. Der gik nogen tid med at finde snabel-a'et og resten af specialtegnene. Men Apples koncept med et klik for "vælg" og dobbeltklik for "aktiver" var ret nemt at vænne sig til.
Det er langt værre med Apples ide om, at alle programmers menubjælke ender oppe i toppen af skærmen. Fordelen er naturligvis, at der kommer mere plads på skærmen, og at Lille Jobs' 12 tommers skærm derved bliver mere brugbar.
Denne konstruktion tager tid at vænne sig til, ligesom alle tastaturgenveje skal genlæres. Men med lidt omtanke går det.
I forhold til en pc med 12 tommer skærm virker Lille Jobs noget mere anvendelig. Apples programpanel er klart mere brugbart, end det tilsvarende i Windows XP.

Notes uden tårer
Det var jo alt sammen meget fint, men vi manglede vores Lotus Notes. Version 6.5 findes til MacOs X, så vi fremtryllede en installations-cd fra de venlige mennesker hos IBM, og proppede den i Lille Jobs.
Det var noget mere finurligt, men alligevel til at finde ud af. Den pakkede installation kunne ikke udpakkes på cd'en, men skulle hives over på harddisken. Og installationen gav ikke automatisk et ikon i startmenuen, som det sker under Windows. Men med lidt logisk sans, så gik det.
Derefter blev Notes fodret med en identifikationsfil og en serveradresse. Så var vi kørende. Ganske vist ikke via internet, men det viste sig at være et konfigurationsspørgsmål i Notes.
Vi tjekkede ikke administrerbarhed via forskellige systemmanagement-værktøj, men det er jo Unix, der summer i Lille Jobs, så ...

Æbler er godt
Alt i alt er bekendtskabet med Lille Jobs positivt. Og myterne om besvær, pris og ejendommeligheder er klart manet i jorden. Det mest negative, vi fandt, var fraværet af blæser, der gjorde den meget varm i drift.
Apple er et klart alternativ på markedet, der dog kræver lidt logisk sans og tjek for administrerbarhed. Alt sammen i et design i Porcheklassen, og hvad kan vi så forlange mere?

Billedtekst:
12 tommer og fint skinnende. Vi hører fra open source-folket, at det er god stil at have en Apple PowerBook med Linux på. Og vi håber at teste Linux 2.6 på en bærbar, så snart den version er frigivet.




IT-JOB

SporingsGruppen ApS

Frontend-udvikler

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Testmanager til Partsrepræsentation

Danske Commodities A/S

IT Systems Engineer
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere