TOPNYHED:Nu er leverandøren af Danmarks nye NemKonto til 384 millioner kroner fundet - KMD ryger ud

Test: Derfor skal du have mere ram

Ram er ikke alene billige, men også de nemmeste dele at opgradere i din pc. Vi har testet med 2, 4 og 6 gigabyte ram til billedbehandling og spil. Se her hvad en opgradering betyder for din pc.

Test: Derfor skal du have mere ram

Det er en almindelig kendt, at computere har brug for så meget hukommelse som muligt.

Windows 98 var i sin tid glad for 512 megabyte, XP først rigtig glad ved en gigabyte og Vista bliver direkte trist, hvis du ikke fodrer styresystemet med mindst tre gigabyte.

Heldigvis er ram blevet stadigt billigere og - som følge af udviklingen i teknologien - stadigt hurtigere. Og den nyeste platform fra Intel er i efterhånden - teoretisk - i stand til at udnytte den hastighed.

Men ikke kun dit styresystemet kan lide mere hukommelse. Også spil og tungere programmer som Photoshop elsker at gnaske løs af den installerede hukommelse.

Men hvor meget er godt nok? Og kan du nøjes med to, fire eller seks gigabyte hukommelse?

Kraftig hardware tigger om mere hukommelse

Vi har derfor taget udgangspunkt i Intels nyeste Core i7 965 3,2 gigahertz processor og et matchende (og hurtigt) Asus P6T Deluxe bundkort, som kan håndtere DDR3 hukommelse med en hastighed op til 1.600 MHz.

Hardisken var to Seagate 15.000 rpm SAS-diske i RAID 0.

Med Windows Vista Ultimate installeret i en 64 bit-version (se hvorfor i boksen til højre) har vi mini-testet en række programmer og spil med to, fire og seks gigabyte Corsair Dominator 1600C8 DDR3 hukommelse.

Samtidig har vi testet den teoretiske effekt af at have blot et hukommelsesmodul installeret i såkaldt single channel, to hukommelsesmoduler i såkaldt dual channel og ikke mindst tre hukommelsesmoduler installeret i den triple channel, som Intels nyeste X58-baserede bundkort understøtter.

På den måde kan du også se, hvad effekten er ved at starte med en smule hukommelse - og udvide i takt med opgaverne og økonomien.

Det skal dog siges, at Windows Vista med mindre end tre gigabyte hukommelse giver en stor træghed i brugerfladen.

Det vil sige, at vinduer kan være længere om at åbne og at der næsten konstant arbejdes på harddisken. Så uanset hvad, anbefaler vi ikke, at du i dag køber eller bygger computere med mindre end tre gigabyte hukommelse.

Syntetiske målinger

Syntetiske målinger i testprogrammer, som dem vi lægger ud med, er altid interessante på et generelt plan.

De viser, hvor meget ydelse ingeniørerne i udviklingsafdelingerne hos AMD, Intel, Corsair, Kingston og lignende steder er i stand til at presse ud af højteknologien.

Det sætter samtidig it-journalister i stand til hurtigt at give et overblik over udviklingen. Problemet med de isolerede syntetiske målinger er dog, at de har en tendens til at stå alene.

For mens en hurtigere komponent X er fint, så kan din pc sagtens blive bremset af del Y, som bare ikke pt. kan laves hurtigere. Sådan er det tilsyneladende også her - som du kan se af vores anbefalinger i konklusionen.

Men med det sagt, så er de syntetiske målinger på den aktuelt hurtigste platform med et X58 chipset og en Intel Core i7 processor ret imponerende.

Ved vores første test af Core i7 så vi lidt mere end en fordobling i hastigheden på hukommelsen, og med Corsairs DDR3 RAM er effekten endnu tydeligere.

Med en enkelt hukommelsesblok i din Core i7 maskine vil du maksimalt kunne overføre 11 gigabyte i sekundet, mens du med tre ens blokke kan få den målte hastighed til at eksplodere til 26 gigabyte i sekundet.

Der er med andre ord ingen - i et testprogram - tvivl om, at tre hukommelsesmoduler er langt bedre end den typiske løsning, som i dag er to hukommelsesmoduler.

Det interessante er imidlertid, om samme resultater går igen i den virkelige verden.

Når ram bruges til grafik og fotobehandling

I takt med at opløsningen på dine fotos bliver større og større - og du sikkert arbejder med flere billeder på én gang, stiger kravet til den computer, som står for fotoredigeringen.

Vi har derfor testet med to aktuelle Adobe-programmer: Adobe Lightroom 2.2 og Adobe Photoshop CS4.

Det første, vi gjorde, var at bede Lightroom om at skalere og eksportere 28 RAW-filer fra et Canon 1D Mark III kamera. De fylder hver især omkring 12 megabyte.

Har var effekten af mere hukommelse ikke umiddelbar synlig.

Men til gengæld oplevede vi, at Lightroom var hurtigere til at indlæse billederne i endelig kvalitet med seks gigabyte installeret.

Med Photoshop er forskellen mere tydelig. Vi bad Photoshop CS4 om at samle 23 jpg-billeder til én stort panoramabillede på voldsomme 35.302 x 2.887 pixels.

Bagefter bad vi Photoshop CS4 om at lægge alle 23 lag sammen til ét billede. En opgave, som kan få selv den kraftigste computer til at gå i knæ.

Med to gigabyte hukommelse tog det vores potente test-makine 433 sekunder eller 7 minutter og 13 sekunder. Med seks gigabyte hukommelse installeret tog samme opgave 281 sekunder eller knapt 4 minutter og 41 sekunder. Det svarer til en forbedring på en tredjedel.

Størst forbedring kom dog, da vi bad Photoshop om at samle de resulterende 23 lag i det 35.302 x 2.887 pixels store billede til én fil. Med to gigabyte hukommelse tog det 29 sekunder, mens det med seks gigabyte hukommelse tog blot ét sekund.

Så arbejder du med store billeder og særligt flere billeder på én gang, vil du opleve et mere flydende system, blandt andet når du skifter mellem flere åbne programmer, samt en bedre hastighed ved selve opgaverne.

Er der tale om simple skaler og gem opgaver, der løses en ad gangen som med Lightroom, henter du dog ikke noget forbedring udover den generelle på systemet.

Med spil i høj opløsning

Spil-ydelsen i computeren er først og fremmest defineret af dit grafikkort og sekundært af din processor. Men også hukommelse kan spille ind.

Som resultaterne af vores test viser, så er det dog ikke alle spil, som kan udnytte den ekstra hukommelse.

Gladest var Far Cry 2 (se anmeldelse her), som blev over 20 procent hurtigere med mere hukommelse, men med de nøjagtigt samme indstillinger på 2.560 x 1.600 pixels. Med samme opløsning var der ingen nævneværdig forskel i spiloplevelsen på Warhammer Online eller Racedriver: GRID.

Vi bemærkede dog en hurtigere load-tid i flere spil, og vores målinger med Warhammer Online viser, at load-tiden falder med omkring en tredjedel med seks i stedet for fire gigabyte hukommelse.

Konklusion: Det skal du købe

Uanset hvilke programmer og spil du normalt kører, så har din computer godt af mere hukommelse. Mininmum to gigabyte i Windows XP og gerne tre gigabyte i Windows Vista.

Ikke fordi du vil opleve, at din computer derefter lyner af sted, men går du under den grænse, vil hele computeroplevelsen føles mindre flydende.

Men tilføjer du endnu mere hukommelse, viser vores mini-test, hvad der sker - og hvad der ikke sker. Det sidste først:

Hvad ændrede sig ikke med mere / mindre hukommelse

  • Automatiserede opgaver i Lightroom 2

  • Den tid det tog at boote Vista

  • Hastigheden i spil som Racerdriver:GRID og Warhammer online
  • Hvad ændrede sig med mere hukommelse:

  • Hastigheden i Far Cry 2

  • Load-tiden i spil når nye baner skal hentes ind

  • En række krævende Photoshop CS4 opgaver - endda ret drastisk
  • Det billeder, der tegner sig i vores test, er derfor ikke overraskende, at superbrugere i høj grad vil kunne hente ekstra ydelse med anvendelsen af mere end fire gigabyte hukommelse. Bare du husker, at det kræver en Windows i 64-bit udgave for at udnytte hukommelsen.

    Imidlertid antyder testen også, at det tilsyneladende er underordnet om din hukommelse er dual eller triple channel i almindelige programmer.

    Med det udgangspunkt anbefaler vi følgende:

    Intel Pentium 4, Intel Core 2 Duo eller AMD-baserede computere:
    2 x 2 gigabyte DDR2 eller DDR3 hukommelse.

    Intel Core i7

    2 x 2 eller 3 x 1 gigabyte DDR3 hukommelse - og helst 3 x 2 gigabyte DDR3 til brugere med tunge computeropgaver inden for foto- eller videoredigering. Ikke fordi triple channel giver væsentligt mere ydelse end dual channel, men når muligheden nu er der, kan du lige så godt fylde op.

    Husk du kan finde priser på hukommelse i vores prissektion her.




    Brancheguiden
    Brancheguide logo
    Opdateres dagligt:
    Den største og
    mest komplette
    oversigt
    over danske
    it-virksomheder
    Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
    Hewlett-Packard ApS
    Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

    Nøgletal og mere info om virksomheden
    Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

    Kommende events
    Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

    Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

    21. januar 2025 | Læs mere


    Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

    Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

    23. januar 2025 | Læs mere


    Computerworld Cyber Briefing

    Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

    03. februar 2025 | Læs mere