Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 28. november 2003.
Hvad koster det, at medarbejderen har en computer stående på sit skrivebord? Videnskabsministeriet
barsler med en TCO-model, som giver et bud på de totale
omkostninger.
Fokus på prisen
I denne uge ventes Videnskabsministeriets TCO-model med dens total cost of ownership konklusioner at blive sendt i høring. Den rammer lige ned i den ofte aggressive open source-debat - for hvad er egentlig prisforskellen på en pc med Microsoft-produkter og en anden med open source-løsninger?
Ikke en facitliste
Videnskabsministeriet bruger en "Omkostnings- og værdimodel", som både dækker omkostninger og værdi af investeringen. Man håber modellen vil skabe fred frem for at yppe kiv.
- Selvfølgelig drejer den sig også om open source. Men der er ikke tale om en facitliste; det er derimod et beslutningsstøtteværktøj. Vi håber, TCO-modellen kan hjælpe til at løfte debatten op over det religiøse, hvor man bare står og råber af hinanden. Hvis man nu kunne blive enig om model, værdier og mål, så har vi et fælles, mere solidt grundlag at diskutere ud fra, siger Thomas Myrup Kristensen, fuldmægtig i Videnskabsministeriet og projektleder på regeringens software-strategi.
Offentlige myndigheder, leverandører, interesseorganisationer og andre interessenter får i denne uge TCO-modellen til høring. Forud er gået en proces, der med velberåd hu har været meget åben.
- Vi har haft leverandører, en række eksperter såsom forfatterne af Teknologirådets open source-rapport, open source-folk og it-chefer fra vores fokusgruppe inde over. Vi ville gerne skabe mulighed for, at alle kunne være med og trække på al den eksisterende ekspertise, siger Thomas Myrup Kristensen.
Hensigten er at lave den meget komplekse opgørelse af, hvad det koster at drive et it-system, og hvad man får ud af at have det. I første omgang har VTU set på pc'en - hvad det koster at have sådan én, udstyret med standardudstyr som office-pakke, browser og email, stående på bordet.
Alle slags udgifter
Man har prøvet at afdække alle typer udgifter - ikke bare de meget konkrete til anskaffelse af pc og software samt udgiften til support. Også spørgsmål om, hvorvidt softwaren er nem at integrere med andre systemer, spørgsmål om sikkerhed, funktionaliteter, om det er brugervenligt nok og hurtigt nok, søges der svar på. Processen fremstår som en parallel til et udbud.
Omkring årsskiftet skal modellen afprøves i praksis ved en række pilotprojekter med deltagelse af forskellige typer offentlige institutioner. De skal opgøre deres eksisterende omkostninger ud fra relevante parametre og herefter registrere omkostningerne ved for eksempel at gå fra leverandørejet software til open source eller fra en gammel til den nyeste version af Microsoft office-systemer.
- Når de så er migreret, ser vi på prisen på det og herefter på driftsomkostningerne. Resultaterne vil blive samlet i en lille database, hvis indhold interesserede organisationer af samme type som deltagerne i pilotprojekterne kan se på og lære af. På den måde får de et lidt mere kvalificeret beslutningsgrundlag - men ingen facitliste, siger Thomas Myrup Kristensen fra VTU.
Fakta:
München droppede Microsoft
I foråret tabte Microsoft, da München by gik i udbud med sine pc-systemer. München valgte at migrere sine omtrent 14.000 brugere fra diverse Microsoft-produkter over til Linux som ny, strategisk infrastrukturplatform. Byen sagde farvel til Microsoft Office, diverse Windows-udgaver, NT samt Explorer og valgte i stedet blandt andet OpenOffice. I sit modtræk offentliggjorde Microsoft i Tyskland kort
efter en langsigtet it-samarbejdsaftale med Frankfurt am Main. hjort