Bred eller smal definition af ROI?

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 21. november 2003.


definition: Nogle rådgivere, for eksempel Gartner Group og Deloitte & Touche, advokerer nu for, at det er fornuftigt at brede ROI-begrebet (Return On Investment) ud, når det bruges til at måle gevinster af e-government.

Bred definition bedst
Fortaler for den brede definition, Research Vice President Andrea di Maio, Gartner Group Europe, siger:
- Både politikere og embedsmænd bør bruge ROI i et bredere perspektiv, end man gør traditionelt forretningsmæssigt. I den private sektor skal man ikke tage samfundshensyn og tænke på, om en investering har en positiv, negativ eller neutral effekt. Det er man nødt til i den offentlige sektor.
- I en business case på e-government er det ikke nok at se på økonomiske besparelser, man må også se på afledte effekter, for eksempel på miljøet eller lokalsamfundet, som for eksempel kan tage skade af e-procurement, fordi de offentlige indkøb centraliseres, og det lokale næringsliv mister omsætning.
- Vi håber alle, at vi snart er ude af recessionen. Under alle omstændigheder er det ikke klogt at vælge digitaliseringsprojekter efter den økonomiske konjunktur, man bør i stedet vægte den overordnede samfundsnytte og fokusere på at skabe et højere serviceniveau.

Smal definition bedst
Fortaler for den smalle definition, chef for Den Digitale Taskforce, Thomas Nielsen, siger:
- Lige på det her punkt er jeg nok lidt træt af Gartner Group. Jeg kan sagtens følge argumentationen, men situationen er den, at offentlige institutioner traditionelt ikke er så gode til at sætte tal på eller måle udbyttet af en given investering. Nu har vi i taskforcen brugt flere år på at få skabt en forståelse for, at det er nødvendigt at se på afkastet af it-investeringer. Nu sidder den der næsten.
- Budskabet fra Gartner Group kommer derfor på et uheldigt tidspunkt. Jeg er sådan set slet ikke uenig i, at der er mange bløde værdier og sidegevisnter ved digitalisering, men den erkendelse må ikke stå i vejen for, at man skal sætte tal på de rå, økonomiske besparelser.
- Derfor anbefaler Den Digitale Taskforce, at man anvender ROI snævert til at afgøre, om en it-investering er rentabel - og at man ser separat på samfundsnytten og de øvrige gevinster ved investeringen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere