BluePhoenix ligger nu i Danmark

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 14. november 2003.


Det så sort ud, da det danske softwarefirma FinansSystem forrige år mistede den største kunde, blev solgt og måtte fyre godt en tredjedel af medarbejderne. Men nu går det fremad igen med nye ansættelser og udvikling af tunge finansielle systemer til Danmark og udlandet.

BluePhoenix kunne lyde som navnet på et luksushotel på en strand i Californien eller en surfstation på Hawaii. Men det er et softwarefirma med adresse på Borupvang i Ballerup - det tidligere SDC-ejede FinansSystem, som nu med israelske ejere vokser igen med udvikling af tunge banksystemer, salg af udviklingsværktøj og modernisering af gamle it-systemer i Norden.
Der var ellers en alt andet end optimistisk stemning i softwarefirmaet, da 41 medarbejdere blev fyret sidste sommer, godt en tredjedel af de knap 120 ansatte. Det var effekten af Danske Banks tidligere køb af BG Bank, som slog endeligt igennem i 2002. BG Bank blev lagt over på Danske Banks fælles it-system, og dermed mistede SDC dets største kunde.
- Det så sort ud. Der kom besked om, at hver tredje skulle afskediges i juni sidste år, lige inden medarbejderne tog på sommerferie. Den 22. august blev der så sat navn på opsigelserne, nogle af de ikke-opsagte valgte selv at sige op, og virksomheden blev sat til salg, siger Human Resource Manager Lis Thorarinsson.
FinansSystem blev den 1. oktober 2002 solgt til israelske BluePhoenix Solutions, som var leverandør af AppBuilder. Det værktøj, som FinansSystem havde anvendt til udviklingen af kernesystemet til blandt andre BG Bank.

Genansættelser
- Det skulle vise sig at blive en slags solstrålehistorie trods afskedigelserne af de 41 systemudviklere, som med et halvt års opsigelse blev effektueret i februar 2003. Det blev ikke nødvendigt at sige flere op - tværtimod vokser vi igen og har pr. 1. oktober genansat fire af de medarbejdere, som blev opsagt sidste år. Vi har ansat en Key Account Manager pr. 1. november samt kontraktansat endnu fem, hvoraf tre er tidligere ansatte, som er på tre-måneders kontrakter indtil videre, siger Lis Thorarinsson.
Det var ikke uden problemer at have de to slags medarbejdere gående rundt imellem hinanden i den halvårlige opsigelsesperiode. Der blev holdt møder med psykologer og konsulenter, og et todages seminar i september 2002 var med til at holde gejsten oppe hos de medarbejdere, som blot arbejdede sig hen mod afskeden fra jobbet i februar 2003.
Men det lykkedes tilsyneladende så godt, at syv af de ti netop gennemførte ansættelser blev genansættelser.
- Jeg er ikke sikker på, at man kan tale om en generel ny vækst i finans- og forsikringsselskaberne. Men vi har specifikt fået øget efterspørgsel. Vor omsætning er med 85 ansatte på 15 millioner dollars, en vækst på 20 procent, siger administrerende direktør Freddi Dreier, BluePhoenix Solution Center, som med de fleste medarbejdere i Ballerup dækker Norden.
Som leverandør af udviklingsværktøj til it-systemer ligger BluePhoenix så langt fremme i finansbranchens værdikæde, at en større omsætning er et godt signal om vækst hos kunderne. Finansselskaber på vej med nye forretningsløsninger samt modernisering og omlægning af gamle it-systemer.

Står på tre ben
BluePhoenix står i dag på tre ben: Arbejdet med Kernesystemet med udvikling af store systemer til finanssektoren, løsninger med AppBuilder til software-udviklingsbranchen i det meste af verden samt modernisering af gamle systemer (Legacy Modernization) fra Crystal Systems (Israel), som i midten af året blev fusioneret ind i BluePhoenix.
Det er tre aktiviteter, som, Freddi Dreier mener, supplerer hinanden salgsmæssigt.
- Vi har med det såkaldte Kernesystem fra SDC-FinansSystem bevist, at vi kan lave de basale totalsystemer, som er grundstammen i finansiel it. Modernisering af de gamle it-systemer kombineret med udviklingsværktøjet AppBuilder er i realiteten et nyt marked for os: Når virksomhederne outsourcer og konsoliderer ved at konvertere fra det ene system til det andet eller flytter fra det ene datacenter til det andet for at spare maskiner og licenser. Det kan være et salg af AppBuilder såvel som legacy, siger Freddi Dreier.
Det danske BluePhoenix-selskab har fortsat SDC-pengeinstitutterne som kunde. Amerikanske Fidelity Information Service er kunde med salg og udvikling af Kernesystemet i en international udgave, Corebank, fra sin danske afdeling med et halvt hundrede systemudviklere - netop leveret sammen med IBM til WebSphere.
Kunder på AppBuilder er blandt andre Danske Bank, Mærsk Data, CSC, Nordea og Telenor. En ny kunde er Forbrugsforeningen, som skal have udviklet et system til kontoadministration.

Billedtekst:
Human Resource Manager Lis Thorarinsson og administrerende direktør Freddi Dreier glæder sig over at kunne genansætte en række af de medarbejdere, der blev fyret sidste sommer.
Foto: Torben Klint

Boks:
BluePhoenix Solution Center
BluePhoenix Solution Center i Ballerup hed tidligere SDC-FinansSystem og var ejet af Sparekassernes Datacenter (SDC) og den amerikanske tele- og softwarevirksomhed ALLTEL. Siden 1. oktober 2002 har det været et 100 procent ejet datterselskab af BluePhoenix Solutions. Et selskab, der ligesom Crystal Systems Solutions ejes af den
israelske investeringsgruppe Formula Group.
Som led i salget til BluePhoenix blev der indgået en samarbejdsaftale om, at selskabet fortsat skal vedligeholde og udvikle det finansielle Kernesystemet, som benyttes i 80 SDC-pengeinstitutter.
BluePhoenix har rødder i Seer Technologies (automatiseret applikationsudvikling), et joint venture mellem IBM
og Credit Suisse First Boston i 1990. Ultimo 1998 blev Seer købt og fusioneret med Level 8 Systems som Geneva AppBuilder. I 2001 blev AppBuilder solgt til Liraz Systems, et Formula Group selskab, og relanceret som Blue Phoenix Solutions.
Crystal Systems blev grundlagt i 1987, købt i 1993 af Formula Group og gik på Nasdaq i 1997.

Boks:
Gartner-rapport
It-analysefirmaet Gartner lavede i marts 2003 rapporten "Legacy Modernization Provides Applications for Tomorrow", hvor BluePhoenix Solutions og Crystal Systems blev placeret i toppen som "Leaders" foran IBM og Cast ved hjælp af den særlige Gartner-metode med placering af virksomhederne i kvadrater, "The Magic Quadrant".

Boks:
SDC, Kernesystemet og Fidelity
Sparekassernes Datacentraler (SDC) blev startet i 1963 for at udføre elektronisk bogføring for de danske sparekasser. Selskabet hedder i dag SDC Udvikling A/S, og it-driften blev i december 2002 outsourcet til IBM via SDC Drift A/S.
Kernesystemet, som samler alle basale bankopgaver i et system, blev udviklet i 90'erne af SDC-FinansSystem i samarbejde med SDC-pengeinstitutterne og IBM. En international version, Corebank, udvikles og sælges af den amerikanske it-koncern Fidelity Information Services, IBM og SDC Udvikling.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere