SAP forsinker forsvarets it-projekt

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 14. november 2003.


En forsinket leverance og bøvlet implementering koster en måned i tidsplanen for forsvarets DeMars-projekt.

I slutspurten, kort før forsvaret var i mål med sit DeMars projekt, spændte SAP uforvarende ben for projektet. Leveringen af en vigtig funktionalitet svipsede. 10 ugers forsinkelse og to fejlleveringer blev det til for industriløsningen DIMP (Discrete Industries Manufacturing Processes). Den er nødvendig til konfigurering af fly - en kompleks proces med strenge krav til sikkerheden.
- Vi skulle have haft opgraderingen i juli, men den kom først i september, og så virkede den ikke, som den skulle. Vi har sloges med det og først i november haft noget, der virker. Det har givet et presset tidsforløb i slutfasen af projektet, hvilket er ubehageligt, og det er også kedeligt, for hidtil har vi ikke haft problemer med SAP, siger projektchefen på DeMars, kommandørkaptajn Axel Knudsen, der kalkulerer med en måneds forsinkelse som følge af episoden.
DeMars - Dansk Forsvars Management- og Ressourcestyringssystem - er en ny it-løsning for økonomi, personale og logistik. Det danske forsvar har som det første i verden lavet en samlet løsning for alle tre værn. Den ventes nu at kunne tages i brug omkring 1. maj næste år efter seks års arbejde. Efter leveringen viste det sig, at hvad der skulle være en add-on funktionalitet gik ind og ændrede i kernen af programmet. Og ifølge Axel Knudsen kunne SAP ikke levere dokumentation for de ændringer, det medførte i SAP-kernen.
- Det var en streg i regningen,. Vi har været nødt til at gennemføre rettelser hele vejen gennem systemet, siger han.

Det største problem
SAP Danmarks direktør Henrik Rasmussen beklager forsinkelsen.
- Vi leverede for sent. Det er noget skidt. Men at der derefter var udfordringer i at få tilpasset denne helt nye funktionalitet til forsvarets store, nye system er ikke overraskende. Jeg tvivler på, at en sådan situation nogensinde kunne forløbe gnidningsfrit.
Henrik Rasmussen ser situationen som et sammentræf af uheldige omstændigheder og mener, forsvaret måske har spændt buen vel hårdt ved at have sat leveringen af en kritisk funktionalitet som en flaskehals sent i tidsplanen. Forsvarets plan er ambitiøs - det har den været i alle årene, siger han.
Tidsmæssigt har DeMars tidligere offentliggjort en forsinkelse på tre måneder, som tilskrives en reversionering af projektet i efteråret 2000. Små forsinkelser på et så stort, offentligt it-projekt - men Axel Knudsen er stadig forbeholden.
- Jeg står ikke klar med champagnen endnu. Flere udfordringer venter, og tempoet er højt hos alle 300 i organisationen til implementeringen af DeMars. Den 1. marts skal vi gå over til Statens Lønsystem. Vi mangler stadig den sidste levering fra IBM, som skal i drift primo maj, og 1. maj opgraderer vi løsningen til den sidste SAP-version 4.7, siger han.

Et godt værktøj
Får vi så et bedre forsvar?
- Vi får et godt værktøj. DeMars er et værktøj, der sætter brugerne i stand til at gøre tingene bedre, lyder svaret.
Forsvaret indgik i 1998 hovedkontrakt med IBM om køb og implementering af DeMars, baseret på SAP R/3. Finansudvalget bevilgede 873 mio. kr. til projektet, som afholdes over Forsvarets normale driftsbevillling. Det er siden overskredet med ca. 13 pct. eller 116 mio. kr., hvoraf broderparten tilskrives, at forsvaret skulle bruge flere kompetencer til opbygningen, end det kunne hente internt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere