Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 17. oktober 2003.
Teleselskabet Telia har på et par år lagt sit fibernet ind i et geografisk informationssystem. Projektet har bevidst været delt op i små bidder.
Tele-GIS
Telia Networks har gennemført et meget struktureret projekt for at lægge alle fysiske informationer om firmaets landsdækkende fibernet ind i det geografiske informationssystem (GIS), Smallworld.
- Når man går i gang med et sådant projekt, er det nødvendigt at tage en bid ad gangen og skabe delsucceser. Hvis man kaster sig ud i et kæmpestort og altomfattende projekt, risikerer man meget nemt at køre træt i det. Samtidig skal der være ledelsesmæssigt fokus. Ellers når man ikke i mål, konstaterer teknisk direktør Henrik Juel Nielsen, Telia Networks.
Samtidig har projektet været billigere at gennemføre end oprindeligt budgetteret, tilføjer han.
GIS-systemet er implementeret i tæt samarbejde med den danske Smallworld-distributør, Breakoutimage.
Telia Networks købte for godt to år siden netværksselskabet Powercom af NESA og Eltra. Både før og især efter overtagelsen udgjorde de tekniske dokumentationssystemer et sammensurium af forskellige cad-systemer og geografiske informationssystemer, koblet sammen med tekstbehandlingssystemer, regneark og forskellige databaser.
- Overtagelsen af Powercom gjorde bestemt ikke situationen mere overskuelig, siger Henrik Juel Nielsen.
Nu udgør Smallworld en samlet værktøjskasse og database. Den rummer data om alle de fysiske dele af Telias tusindvis kilometer af rørførte fiberkabler samt data om bygninger og øvrige installationer. Der er tale om særdeles store mængder af data.
Inden for og uden for murene
I systemet er dokumentationen opdelt i data, der beskriver alt uden for murene som fysiske kabler, rør, muffer og brønde og i data, der beskriver alt inden for murene som skabe, noder, kort og porte.
- Vi har brugt en del tid på at opbygge skabeloner for systemets struktur, men derefter har processen været meget enkel, forklarer afdelingschef Keld Lindgaard Nielsen, Telia Networks.
- Det gælder især, når man arbejder lagdelt med indførelsen. Så kan organisationen løbende se resultaterne af arbejdet og løbende tage nye værktøjer i brug, tilføjer Henrik Juel Nielsen.
Højere kvalitet
Et af hovedmålene med GIS-projektet har været at højne kvaliteten både i drift af nettet og i nye udbygninger af det.
- Hver gang vi udbygger nettet, har vi komplet overblik over det. Det betyder blandt andet, at vi undgår at investere i overflødigt udstyr påpeger Keld Lindgaard Nielsen.
- Samtidig kan systemet giver os store konkurrencemæssige fordele, fordi det kan sikre os en høj stabilitet i driften af vores net, tilføjer Henrik Juel Nielsen.
Brugerne af nettet udgør en bred kreds. Det er både salgs- og tilbudsfolk, netplanlæggere og projekt- og driftsorganisation.
Systemet kan udvides med et intranet, der giver adgang for alle medarbejdere internt, men kan også udbygges med et extranet, der giver ekstern adgang til systemet for udvalgte uden for organisationen. Det kan for eksempel anvendes af entreprenører, der kan hente oplysninger i systemet, så de undgår at grave rør og kabler i stykker.
En anden mulighed, Telia Networks arbejder med, er at gøre det muligt for selskabets teknikere at tage al dokumentation med ud i marken ved driftsfejl. Systemet kan også anvendes til geomarketing i forbindelse med salg af ledig kapacitet på nettet.
Logik på vej
Næste skridt er at lægge de logiske informationer om nettet - det vil sige datastrømmens ruteplaner - ind i systemet, så systemet også kan indgå i styring og overvågning af trafikken i nettet sammen med Telias systemer til fysisk overvågning af nettet og systemerne til overvågning af kapaciteten.
Det giver en informationsmæssig sammenhæng med det fysiske net og vil gøre det muligt at omdirigere trafikken, hvis der skulle opstå fejl på nettet som for eksempel ved overgravninger, fordi nettets topografi er fuldt dokumenteret. Desuden bliver det muligt at optimere driften af nettet med udgangspunkt i geografisk information.
I fremtiden er det også en mulighed at integrere anlægsarkivet i Smallworld med Telias ERP-system Axapta, der anvendes til økonomi- og lagerstyring.
Billedtekst:
Keld Lindgaard Nielsen (tv.) og Henrik Juel Nielsen, Telia Networks:
- GIS-systemet er et effektivt værktøj til dokumentation, og implementeringen går stærkt, hvis man griber opgaven rigtigt an. Foto: Torben Klint