Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 10. oktober 2003.
Udspil uden fokus på konsekvenser, overvejende enige, men realpolitisk uinteressante. It-åbningstalerne fra de politiske partiers it-ordførere får Dansk IT til at genoplive ideen om et it-råd, der kan og tør tage fat på de vanskelige problemstillinger.
It-åbningstaler
Dansk Folkeparti ligger i top med den mest visionære it-politik, foran både det største oppositionsparti, Socialdemokratiet, og regeringspartiet Venstre, der kun undgår en bundplacering takket være Enhedslistens endnu dårligere karakter. Det konservative Folkepartis it-ordfører, Pia Christmas-Møller, glimrer ved sit fravær.
Udgangspunktet for foranstående skema er 'it-åbningstaler' fra partiernes it-ordførere. Det overraskende resultat er fremkommet på baggrund af Computerworlds bedømmelse af indlæggene, som Dansk IT har bedt om, og ordførerne har haft en uge til at levere.
Uenigheden er svær at spore
For direktør i Dansk IT, Tony Franke, er det imidlertid ikke så meget placeringen på ranglisten som det generelle indhold af indlæggene, der gør indtryk og giver anledning til bekymring.
- Man kan diskutere, om det er rimeligt at foretage en så konkret evaluering, som Computerworld har gjort, og man kan tage andre forbehold. Overordnet er jeg utrolig glad for, at it-ordførerne - med en enkelt undtagelse - har taget mod vores opfordring til at lave en it-tale. Det viser engagement. Men når det er sagt, så hæfter jeg mig ved, at der med få undtagelser ikke er den store uenighed, bortset måske fra en lille forkærlighed hos venstrefløjen for open source, siger han og fortsætter:
- It er godt, og meget it er meget godt. Det er essensen af de meget enige svar, og det burde jeg naturligvis være lykkelig for. Men der mangler noget. Jeg savner at få sat ord på, hvor uenigheden ligger henne. For den er der.
- Vi mener jo netop, at it ikke bare er sådan noget teknik-hurlumhej, man har folk til - heller ikke i Christiansborg-sammenhæng. Det er noget, politikerne rent faktisk bør gå op i. Men det gør de jo kun, når det er ganske klart, hvilke brede samfundsmæssige konsekvenser, beslutninger på et område har. Og hvad der kræves for at realisere potentialet - for det er dér, uenigheden viser sig, siger Tony Franke.
Sæt dagsordenen
- Her får de imidlertid ikke sat de ord på og får dermed ikke bevæget sig ind på en politisk bane, hvor også partilederne vil finde det interessant. Man sidder med den fornemmelse, at it-områdets natur i øjeblikket er sådan, at det er umuligt for ordførerne at tage fat på et niveau, så det bliver realpolitisk interessant, siger Tony Franke.
Han efterlyser, at nogen kan trænge igennem på Christiansborg ved at tage bladet fra munden og sætte kontroversielle it-sager på dagsordenen. Sager som går på tværs af andre ordføreres gebet - sundhed, undervisning, finans eller andet. Og han ser et behov for at repositionere it og it-ordførerskaberne på Christiansborg.
- Nogen skal turde tage fat, hvor det gør ondt. For eksempel i de etablerede magtstrukturer. Det kunne være spørgsmål, der lapper over strukturkommissionens arbejde, spørgsmål om centrale eller decentrale beslutninger.
Efterlyser fælles systemer
Tony Franke sammenligner det offentlige system i Danmark med en koncern og fremhæver behovet for at koordinere på tværs og træffe centrale beslutninger på it-området.
- Det nytter for eksempel ikke, at udviklingen af EPJ-systemer (elektroniske patientjournaler, red.) i de forskellige amter er ukoordineret. Man er nødt til at koordinere det centralt ud fra en fastlagt it-arkitektur. Men det sker ikke. Kun på et område, skatteområdet, har vi et fælles, godt it-system. Hvorfor har vi ikke det på sundheds-, skole- og andre områder? Måske opfatter it-ordførerne slet ikke den slags som deres opgave, fordi it-ordførerskabet spiller den rolle, det gør. En meget snæver rolle.
Dansk IT's direktør er ikke nødvendigvis enig i, at Jørn Dohrmanns (DF) indlæg er over dobbelt så godt som Morten Helveg Petersens (R). Men han fremhæver et forslag fra Jørn Dohrmann, som er i tråd med en tidligere mærkesag for Dansk IT: Etableringen af et uafhængigt it-råd med vismænd på it-området i stil med Det økonomiske Råd, der siden 1962 har rådgivet om nationaløkonomien.
- Det eneste statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) sagde om it i sin åbningstale var, at vi skal udnytte de muligheder, der ligger i at anvende moderne teknologi. Skal hans ene sætning stå til troende, så lad os få oprettet et uafhængigt it-råd, som klart vil kunne bidrage dertil, siger Tony Franke.
Bokse:
Opgaven
Hvordan ville din mini it-åbningstale se ud, hvis du fik muligheden? Hvor ser du perspektivet på it-fronten, og hvad vil du i givet fald gennemføre i den kommende folketingssamling samt evt. forslag til konkrete lovinitiativer.
Materialet er indhentet af Dansk IT og bearbejdet af Computerworld.
Sådan har vi gjort
Dansk IT har bedt it-ordførerne om at skrive en mini it-åbningstale, hvis de fik muligheden i forbindelse med Folketinges åbning. Computerworld har valgt at fremhæve deres holdninger inden for en række områder for at si retorikken fra. Vi bringer ikke de fulde taler, men de kan læses på: www.dansk-it.dk/sw1791.asp
Karakterbogen
Computerworld har ikke givet point i forhold til ordførernes holdninger, men har forsøgt at afspejle, i hvor høj grad de har reflekteret over it inden for de enkelte områder.
-1: Området nævnes ikke.
1: Området nævnes.
3: Ordføreren har en holdning med en vis dybde til området.
5: Ordføreren stiller konkrete forslag på området - udtrykker en klar vision.