Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 3. oktober 2003.
Først kom dotcom-bølgen; herefter rullede konkursbølgen ind over it-landskabet. Den er nu endelig ved at lægge sig.
En vis lettelse breder sig hos Lønmodtagernes Garantifond (LG). Fonden, der sikrer medarbejdernes løn - i hvert fald en del af den - ved arbejdsgiverens konkurs, kan efter flere års himmelflugt i udbetalingerne endelig notere et fald. Frem for alt i it-sektoren.
Langt færre og også mindre virksomheder måtte dreje nøglen om i første halvdel af 2003 i forhold til den tilsvarende periode 2002, fremgår det af tal fra LG.
Sidste år bragte 67 it-konkurser 958 medarbejdere i knibe, så LG måtte udbetale 50,9 millioner kroner i halvårsperioden. I dette års første halvdel er der udbetalt langt under halvdelen af det beløb, nemlig 21,6 millioner kroner, til 497 tidligere medarbejdere i 48 konkursramte it-firmaer. Tallene for it-sektoren skal ses i forhold til totalbeløb på henholdsvis 271,4 og 207 millioner kroner.
- Tallene bekræfter vores fornemmelse af, at der har været en udrensning af selskaber uden et bæredygtigt forretningsgrundlag, siger Jan Michael Lindgreen, der er leder af LG.
Tallene var allerede høje i 2001, men toppede sidste år, hvor udbetalingerne fra LG steg omtrent 100 procent til 533 millioner kroner, hvilket er det største i fondens 30-årige historie. It-branchen tegnede sig for 84,8 millioner kroner og en stigning på 42 procent i udbetalingerne.
Støvets gang
Ser man på, hvem der er gået støvets gang i år, er det selskaber som Web500, Integrator Uniware, Netcentralen, Payout.dk, Ask-Alex, Escom Data og Linkwatch.
I katastrofeåret 2002 var det selskaber som 2M Invest, Brandts Ventures, i-data og Energy Solutions.
Omkring årsskiftet kom Peter Warnøe i vælten med konkurser i sit ventureselskab Spirit Group, som han derefter aflivede. Gruppen blev etableret af selskaber, der ikke kom med ved rekonstruktionen af Aston IT Group - Peter Warnøes ambitiøse, men kuldsejlede forsøg på at opbygge et globalt it-konsulentfirma.
Først gik Spirit Solutions konkurs, derefter var det nat med Spiritech. Et af selskaberne, hardwareforhandleren Websales, blev dog løftet ud og overlevede efter store nedskæringer i staben. Herefter blev Websales i september solgt til konsulentfirmaet Netkoncept med 43 af de 47 medarbejdere.
Flere konkurser
Trods milliontab på iværksætterkontoen fortsætter Peter Warnøe med at investere i it-selskaber - eksempelvis det tidligere 2M Invest-selskab Netpoint. Det seneste halvandet år har han udelukkende fungeret som investor og ikke selv været med til at drive virksomhederne.
- Jeg kommer sikkert til at lave flere konkurser. For som investor har du en helt anden, mere kontant holdning til tingene. Du har en pose penge eller en portefølje, du skal passe, og du skal investere rigtigst. At du som investor bliver alt for involveret i dit selskab går ikke. Men det er der mange, der gør.
Peter Warnøe peger på, at andre ventureselskaber har hældt for mange gode penge efter dårlige og ikke overlevet, fordi de ikke tog konkurserne. Men de har haft for svært ved at sige nej til at putte flere penge ind.
- Nogle gange er det bedst at lukke ned, fordi du skal bruge pengene på de sunde enheder. Du skal hele tiden forholde dig til, hvor pengene anbringes bedst, siger han.
billedtekst:
- Jeg kommer sikkert til at lave flere konkurser. For som investor har du en helt anden, mere kontant holdning til tingene, siger Peter Warnøe.
boks:
Færre konkurser
It-branchen oplevede et markant fald på 33 procent i antallet af konkurser fra 21 i juni 2002 til 14 i juni i år. Til og med juni ligger it-branchen 7,6 procent bedre end den foregående årsperiode, fremgår det af konkursstatistikken fra Købmandsstandens Oplysningsbureau.
boks:
Loft over udbetalinger
At så mange it-selskaber med højtlønnede medarbejdere er gået konkurs i de seneste år, har ført til rekordudbetalinger fra Lønmodtagernes Garantifond. Ikke desto mindre har mange it-medarbejdere konstateret, at de trods alt ikke får fuld dækning hos LG for deres løntilgodehavende hos en konkursramt arbejdsgiver. Der udbetales max. 90.000 kr. netto efter skat.