Salg - nu også med indtjening

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 3. oktober 2003.


Der er stor spredning i den danske it-branche, når det gælder evnen til at tjene penge. Omkostningsbevidsthed springer i øjnene hele vejen rundt, selv om det langt fra er lykkedes alle at få vendt minus til plus.

Distributørerne har solgt flittigt løs i det forgangne regnskabsår. Samlet set er deres omsætning vokset med fem milliarder kroner til 27,4 milliarder kroner i forhold til året før. Til gengæld er de stadig ikke særlig gode til at tjene penge - selvom der dog er fremgang. Bare 95 millioner kroner blev det til; det er seks millioner mere end året før.
Telebranchen har også fået fremgang i omsætningen. Eksklusive TDC tegner sig en omsætningsfremgang på godt en milliard kroner til 11,7 milliarder kroner.
Alligevel kan de stadig ikke tjene penge. Der er røde tal på den fælles bundlinie - et minus på 1,4 milliarder kroner og dermed trods alt en reduktion af det foregående års minus på 2,3 millioner kroner. Retfærdigvis skal det siges, at der også er selskaber med overskud - heriblandt Sonofon, Debitel, Telmore og Equant Denmark, der har gjort det nydeligt.
Ser man på, hvilken selskabskategori der har været god til at tjene penge, springer softwaresegmentet i øjnene. Softwareselskaberne kan - overordnet set - prale af en lille omsætningsfremgang og et samlet plus i indtjeningen efter en overvægt af røde tal sidste år. Den positive tendens gælder både basissoftware og forretningssoftware, om end den på omsætningssiden er mest markant på forretningssoftware.
Det største spring
Til gengæld er det på basissoftware, at springet fra minus til plus har været størst. Nemlig fra et minus på 601 millioner til et plus på 233 millioner kroner. Mod forretningssegmentets fremgang på 122 millioner til i alt 505 millioner kroner.
Ser man på service- og driftsselskaberne, øgede to tredjedele deres omsætning i det forgangne år, men de 15 selskaber på årets liste tegner sig for en omsætningstilbagegang på 650 millioner kroner.
På bundlinien står et minus på en million, hvilket markerer en tilbagegang på 248 millioner kroner fra året før. Blandt selskaber i rødt er KMD fremdeles som følge af købet af Columbus IT Partner.
Intet kønt syn
Kaster man et blik på den betrængte konsulentbranche, møder man heller ikke noget kønt syn. En behersket tilbagegang på halvanden milliard til 12 milliarder kroner i omsætning ledsages af godt og vel en fordobling af det samlede underskud fra 210 til 497 millioner kroner. Netop her har omkostningerne - fremdeles medarbejderstaben - ikke været reduceret tilstrækkeligt.
Anderledes er det gået forhandlerne, som er blevet bedre til at tjene penge, mens de oplever en nedgang i omsætningen.
E-handel og stærkt fokus på omkostningerne er en del af forklaringen på de forbedrede bundlinier.
Tilsvarende er omsætningen overordnet set faldet hos hardware-leverandørerne, som alligevel har fået et væsentligt bedre resultat. Det gælder for eksempel Canon Danmark. Kun omkring en tredjedel af de største 40 selskaber formåede at øge deres omsætning.

boks: SDC's omsætning halveret
Oversigten over drift- og serviceselskaberne påvirkes af en halvering af omsætningen i SDC fra 930 til 412 millioner kroner. Den skyldes Danske Banks køb af BG Bank, hvis it nu bliver driftet hos Danske Bank.

boks: Ansæt højtuddannede
Der er penge i at ansætte højtuddannede medarbejdere. Virksomheder med mindst 16 procent højtuddannede medarbejdere tjener i gennemsnit 900.000 kroner pr. medarbejder om året, mens virksomheder med kun fem procent højtuddannede må nøjes med at tjene cirka 500.000 kroner pr. medarbejder årligt. Det fremgår af en undersøgelse fra Videnskabsministeriet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere