It-polarforskeren

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 12. september 2003.


Morten Strunge Nielsen elsker faglighed og at skrive. Det sker blandt tre børn, 14-16 computere i et hjem med 72 netværksstik. Og han indrømmer gerne, at han har været en nørd hele sit liv - men en nørd med et økonomisk glimt i øjet.

Portræt
Fredag eftermiddag i et mødelokale på Computerworlds redaktion. Morten Strunge Nielsen basker med armene og griner:
- It-polarforsker?!? Jamen det er jo rigtigt! Jeg er nok en form for opdagelsesrejsende inden for it. Jeg holder meget af, at komme helt ud på kanten og virkelig udforske nye områder.
Han er den tredje af de danske internationale it-helte, hvor Jakob Nielsen og Bjarne Stroustrup er de to andre, og hvor Morten Strunge Nielsen er den lidt yngre generation.
Berømmelsen skyldes hans bog om Windows 2000, der kom på et tidligt tidspunkt og fik roser af alle anmeldere og begejstrede kommentarer af læserne.

Udforsker - ikke evangelist
På det sidste er der lige kommet en bog om Microsofts .Net, og Morten Strunge har ry for at være Microsoft- evangelist. Det afviser han dog bestemt, og siger:
- I virkeligheden går jeg efter to ting. Noget nyt og noget kommercielt bæredygtigt. Og Microsoft er i øjeblikket der, hvor det sker. Kommer der noget andet, så skifter jeg kurs. Men det er der, hvor det foregår i øjeblikket. Open source er også spændendek, og der bobler helt sikkert ting der.
Men open source er Morten Strunge Nielsen ikke for positiv over for.
- Jeg forstår simpelthen ikke økosystemet bag open source. Der er altid nogle dødkedelige ting, der skal programmeres. Og her bruger man i den kommercielle verden noget som penge til at motivere programmørerne med. Hvis der ikke er penge i det, hvordan får man så motiveret progammørerne til noget andet end lige det mest interessante?

Kommerciel sans
Den kommercielle sans er også noget som Morten Strunge Nielsen fremhæver ved sig selv. På ingeniørstudiet til elektronik-ingeniør valgte han alle de computer-kurser, som han kunne, men de blev suppleret med alle de handelskurser, der var mulighed for. - I skolen var jeg bedst til de humanistiske fag, og der har altid ligget en kommeciel bevisthed hos mig. Faktisk er jeg ikke særlig praktisk teknisk. Min far er håbløs til teknik, og jeg har aldrig været i gang med loddekolber eller mekanobyggesæt. Men jeg er vild med computere!
Morten Strunge Nielsen ønskede sig brændende en computer i konfirmationsgave, og finkæmmende hjemmet inden konfirmationen for at sikre sig, at have havde fået den. - Jeg kan ikke huske noget fra min konfirmation overhovedet. Jeg lå foran fjernsynet og puslede med den ZX-81 mikrocomputer med 1 kilobyte hukommelse, som jeg havde fået, siger han. Hurtigt gik det op for ham, at computeren manglede hukommelse og andre udvidelser. Han siger:
- I min familie er penge noget man tjener, så jeg måtte finde på en måde at tjene penge på min computerinteresse. Derfor kom jeg i forbindelse med importøren og hjalp med på en computermesse. Der fik jeg forbindelse til nogle bladfolk. Og derefter solgte jeg både programmer og skrev artikler.
Han fortsætter: - Og det havde den virkning at jeg blev god til dansk i skolen og samtidigt opdagede jeg, at jeg kunne lide at skrive.

Faglig glæde
Morten Strunge Nielsen siger, at det er glæden ved faglighed, som driver ham. Han siger:
- Jeg har respekt for faglighed, og meget tidligt så jeg en civilingeniør på tv, der imponerede mig ved hans faglighed. Derfor har jeg altid villet være ingeniør. Og derfor droppede jeg efterhånden artikelskriveriet, fordi det var umuligt at komme til bunds i emnet. Men det er det i bøger, og derfor skriver jeg bøger - jeg elsker simpelthen at skrive bøger. Det er dog ikke hvilke som helst emner, han kaster sig over, idet den kommercielle side af ham i høj grad bestemmer. - Der er en handelsmæssig side af mig. Der var et projekt, hvor jeg skulle holde Banyan Vines, Windows NT 3.51 og Novell Netware op mod hinanden. Der var ingen tvivl om, at Novell var den mest avancerede og teknisk bedste, men jeg kunne ikke se deres kommercielle kunnen i forhold til Microsoft, hvilket var den største betænkelighed i min anbefaling, siger Morten Strunge Nielsen. Netop den kommercielle side af ham er det, som giver netstikket til den reelle verden for ham. - Jeg kan godt lide at udforske helt nye ting og virkelig være på kanten af teknologien, men der skal være et kommecielt aspekt i det. Og som sagt: de krav opfylder Microsoft i øjeblikket.

En ud af en million
I dag er Morten Strunge Nielsen med i et konsulenthus ved siden af bogskriveriet. Hjemmet har tre børn, en flok computere, netværkstik overalt og en forstående kone.
- Hun er en ud af en million - simpelthen! Og siden du nu spørger. Nej! jeg ved ikke rigtig, hvordan jeg egentlig har klaret at skrive de bøger samtidigt med, at der er børn i huset, men det er gået, siger Morten Strunge Nielsen.

Billedtekst:
Faglighed kombineret med en
trang til at komme ud på
kanten af dagens it-landskab
er den vigtigste drivkraft
i Morten Strunge
Nielsens arbejde.
Foto: Torben Klint




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere