TOPNYHED:Nu er leverandøren af Danmarks nye NemKonto til 384 millioner kroner fundet - KMD ryger ud

Novell satser dobbelt

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 12. september 2003.


Selvom Novell har indledt en massiv satsning på Linux, fastholder softwarefirmaet udviklingen af sit eget netværksstyresystem, NetWare.

Platformstrategi
Barcelona: Selvom det ikke ligefrem vrimlede med baskende pingviner på Novells europæiske brugermøde BrainShare i Barcelona i den forgangne uge, så var Linux og open source alligevel den uofficielle overskrift på mødet.
Det placerer Novell i et skisma mellem Linux og NetWare som fremtidens styresystem-platform. En hel stribe af Novells topfolk afviser dog samstemmende blankt, at NetWare er på vej ud i kulden. Styresystemet er nemlig stadig en guldgrube for Novell.
- For Novell handler stort set alt om at kunne anvende brugernes identitet til at styre it-systemer og dermed give rette information hvor som helst og når som helst til den enkelte bruger. Det er der, vi har vores fokus. Det underliggende styresystem er mindre vigtigt for os, siger Chris Stone, der er næstkommanderende i Novell.
Novell har i sidste måned oprustet kraftigt inden for Linux-teknologi med opkøbet af Linux-leverandøren Ximian.
Satsningen på Linux indledes grundlæggende med frigivelsen af Novell Linux Services 1.0 sidst på året. Det er en version, hvor en række af Novells netværkstjenester indgår. Det er for eksempel katalogtjenesten e-directory, værktøjer til styring af filer og udskrivning, XML-integrationsværktøjer til styring af brugere, værktøjer til systemovervågning samt portaldelen fra Novells applikationsserver-suite exteNd.

Harmonisering
I slutningen af næste år regner Novell med at lancere version 2.0, som efter planerne skal rumme alle de nyskabelser, som findes i den nyligt introducerede version 6.5 af NetWare.
Det gælder blandt andet en række tjenester, som skal gøre det muligt at få adgang til at kontrollere it-systemer via web på en sikker og robust måde. Novell har også tilføjet understøttelse af klynger af computere til NetWare og applikationsserveren exteNd har fået en række nye udviklingsværktøjer, der indebærer, at man kan udvikle platformuafhængige applikationer uden at skrive en eneste linie kode. Endelig peger Chris Stone også på muligheden for at lave billige SAN (Storage Area Network baseret på iSCSI-teknologi.
Med NetWare 6.5 har Novell isoleret sine netværkstjenester fra styresystem-kernen:
- Det, vi virkelig satser på at kunne levere, er tjenester frem for den underliggende infrastruktur. Styresystemer er i dag nærmest en hyldevare, forklarer Ed Anderson, der er chef for Novells udvikling af tjenester til store virksomheder, som er samlet under betegnelsen Nterprise.

Satser på opgradering
Ed Andersson tilføjer, at Novell vil lægge mange kræfter i at få opgraderet sine brugere af ældre NetWare-versioner til 6.5, som skal danne afsæt for brugerne til version 7.0, der er det næste store spring fremad for NetWare. Version 7.0 kommer om et par år.
- I virkeligheden er forskellen for brugerne på NetWare og Linux, hvordan systemet installeres og tjenesterne specificeres, siger Ed Anderson:
For NetWare kan den kritiske faktor i virkeligheden på længere sigt gå hen at blive hardwareleverandørernes understøttelse af systemet med hensyn til for eksempel drivere, erkender han:
- At holde et styresystem i live er ikke så dyrt, som mange tror. 80-85 procent af vores udviklingsomkostninger anvender vi på tjenester og ikke på styresystemer. Det, der koster penge i udviklingen af styresystemer, er først og fremmest nye drivere, efterhånden som hardwareudviklingen skrider frem, pointerer Ed Anderson.

Evolution
Den parallelle platformstrategi betegnes af Novells europæiske udviklingschef Freddie Kavanagh, som led i en evolution.
- Flere af vores netværkstjenester har i flere år kunnet afvikles på en række platforme. Linux betyder for os blot en yderligere udbredelse til flere mulige kunder.
Han lægger dog ikke skjul på, at Novell ser et endog betydeligt markedspotentiale i især Linux. Novell vurderer, at udbredelsen af Linux på servere vokser med 20 procent om året:
- Linux har simpelthen udviklet sig til at blive et nyt fænomen i computerbranchen og styresystemets momentum vokser hele tiden i og med, at store hard- og softwareleverandører som IBM, HP og SAP satser på Linux. Det, der især har manglet tidligere, har været applikationer som ERP-systemer og databaser. Det kommer nu. Linux har også manglet robuste netværkstjenester og værktøjer til systemovervågning samt teknisk support, og det er der, vi kommer ind i billedet, forklarer Freddie Kavanagh.

Skeptikere skal overbevises
Novell har lanceret et certificeringsprogram for Linux-udviklere og topchefen Jack Messman er meget optimistisk:
- Vi tror, vi kan være med til at lægge bekymringerne om manglende support og ukontrolleret udvikling, som har præget mange Linux-skeptikere, i graven, siger han.
At Novell mener satsningen på Linux og open source alvorligt fremgår også af, at NetWare nu rummer en række open source-teknologier. Mest bemærkelsesværdigt er, at Novell har valgt at indbygge open source-databasen MySQL i NetWare 6.5 frem for som tidligere at bygge på Oracle som databaseplatform.
Blandt Linux-distributionerne har Novell udvalgt de største, Red Hat og SuSE, og vil understøtte dem begge.

Billedtekst:
Chris Stone, Novell: - Det underliggende styresystem
er mindre vigtigt for os. For Novell handler det om at kunne anvende brugerens identitet til at styre it-systemer.

Billedtekst:
Styrket netværket
- Det har været en rigtig god konference for os siger chefen for den danske Novell-systemintegrator 2ndC, Jesper Bergstedt.
Virksomheden var den eneste danske udstiller ved bruger- og partnermødet i Barcelona. Jesper Bergstedt var også den eneste danske taler på partnerkonferencen.
- Vi har fået yderligere indblik i Novells strategier om værtøjer til systemintegration og katalogtjenester. Sidst men ikke mindst, har det styrket vores netværk med både Novell-folk og andre partnere betydeligt at detage i BrainShare, og vi er via vores stand blevet eksponeret over for især vores danske og nordiske kunder.

Billedtekst:
Indsigt i strategien
Formanden for Novell Brugergruppe Danmark Jan Lehmann fra fagforeningen TIB (Træ-Industri-Byg i Danmark) var godt tilfreds med udbyttet af BrainShare:
Det har især været godt for os at få indblik i strategien for Linux og open source, og hvordan det i fremtiden kommer til at hænge sammen med Novells produkter. Desuden har vi fået et indblik i, hvor Novell går hen med sin exteNd-teknologi.
- En anden styrke ved konferencen har været styrkelse af netværket til Novells eksperter og andre deltagere i brugermødet, siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

03. februar 2025 | Læs mere