Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 12. september 2003.
Ulig mange af sine samtidige har softwarefirmaet Novell overlevet kriser, omskiftelser og ikke mindst konkurrencen fra Microsoft. Nu tegner konturerne af et nyt Novell sig for alvor.
Sporskifte
Barcelona: Nu begynder resultaterne for alvor at vise sig af den vision, Novell for fire år siden lancerede under betegnelsen One Net.Novell er for fuld fart på vej til at forvandle sig fra at være et netværksfirma med fokus på sine oprindelige kernekompetencer inden for netværks-styresystemer til at fokusere på udvikling af it-tjenester (services). På menuen står åbne standarder, open source, webservices og Linux, som nu indtager en helt central rolle i Novells strategi. Denne satsning var det altoverskyggende tema på brugerkonferencen BrainShare Europe.
- Vi har brugt de seneste tre år på at adskille vores tjenester fra styresystemkernen, så de i dag kan afvikles på alle platforme, hvad enten det gælder NetWare, Linux, Unix eller Windows. Vores kunder har heterogene systemer med alle mulige platforme, forklarer Novells topchef, Jack Messman.
For meget og for længe
Jack Messman erkender, at Novell både har koncentreret sig alt for meget om NetWare og alt for længe:
- Vi havde en række medarbejdere, der teknologisk set var snæversynede, og som firma har vi lavet flere strategiske fejl. Det har været medvirkende til, at Microsoft nærmest har overtaget hele markedet fra os, men vi har overlevet. Det skyldes i første række kvaliteten af vores software. Kvaliteten har holdt os i live trods alle ledelsesmæssige svagheder, siger han og tilføjer:- Vi kunne have været mere effektive og haft mere fokus på udviklerne, og vores tidlige produkter var for svære at anvende, men vi var et infrastrukturfirma mere end en applikationsleverandør.
Ifølge Jack Messman betød den massive satsning på NetWare, at det i perioder lykkedes Microsoft markedsmæssigt at male Novell helt op i en krog.
Trofaste brugere
- Men Novell har haft en trofast brugerskare, der har fastholdt produkterne, fordi de faktisk virker, siger Jack Messman, og han understreger, at udviklingen af NetWare fortsætter. Version 6.5 er netop kommet på gaden, og version 7.0 er under udvikling:Det koster ikke så meget at holde en styresystem-kerne i luften, og NetWare kan blandt andet anvendes til at optimere nye tjenester, som også kan anvendes på andre platforme.Den seneste version af NetWare rummer en række open source produkter som Apache, PERL, PHP, Tomcat og databasen My SQL, som Novell har valgt på bekostning af Oracle.
Avancerede teknologier
Novells strategi er at øge fokus på løsninger frem for at have et snævert fokus på produkter. Men produkterne er stadig basis for løsningerne og Novell råder i dag over en hel stribe af avancerede teknologier inden for blandt andet identifikation på nettet, adgangskontrol og sikkerhed. Især inden for directory-teknologi har Novell i årevis haft en enestående position med sin katalogtjeneste, e-directory.- Vi har haft denne teknologi i syv-otte år, men først nu ser vi det brede sig for alvor på grund af internet. Det bliver helt nødvendigt at have elektroniske adresser. Ikke kun på mennesker, men også på apparater, fastslår Jack Messman.
Faktisk har Novell i dag flere end halvanden million brugere af e-directory.
Væk fra styresystemet
Strategien de seneste år har været at flytte tjenesterne længere og længere væk fra styresystem-kernen:
Det gør vi, fordi vi mener, at vores software til tjenester kan konkurrere på alle niveauer. Når vi går på Linux nu, er det også for at skabe en bredere platform for vores ekspertise inden for tjenester. Vores kunder efterspurgte vores løsninger på en Linux-platform. Samtidig er det afgørende for virksomhederne at have sikkerhed for, at der er god support og gode tjenesteydelser til Linux. Det kan vi bidrage til, siger Jack Messman.
Novell understøtter både Linux-distributioner fra Red Hat og SuSE. Jack Messman vurderer, at det er vigtigt for Linux, at etablerede firmaer som Novell bakker op omkring Linux, fordi Linux-leverandørerne stadig ikke er modne firmaer.
Opkøb af teknologier
Novell købte i august i år Linux-huset Ximian for at få direkte adgang til Linux-ekspertise. Med opkøbet af firmaet SilverStream sidste år er Novell også gået ind på markedet for applikationsservere, men Jack Messman fremhæver, at det ikke var applikationsservere i sig selv, der var interessante for Novell, men derimod at få en egentlig udviklingsplatform til udvikling af systemer baseret på blandt andet Novells tjenester:- Applikationsservere er i dag hyldevarer. Vores produkt, exteNd retter sig mod udvikling af applikationer, hvor vores tjenester indgår og er samtidig fuldstændig uafhængige af platform. Applikationer udviklet med exteNd kan afvikles på både IBM's WebSphere eller BEA Systems' WebLogic, siger Jack Messman.
Billedtekst:
Jack Messman, Novell: - Vi satser blandt meget andet på opbygningen af det virtuelle kontor, hvor enhver kan få adgang til sine personlige informationer fra en hvilken som helst computer.
Boks:
BrainShare Europe
BrainShare Europe, der i denne uge havde 1.200 deltagere i Barcelona, er Novells årlige europæiske brugerkonference. Flere end 100 danskere deltog i år i arrangementet.