Analysefirma tror på biotek

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den BioTech d. 4. september 2003.


FORRETNING: SAS Institute øger dets fokus på business intelligence til biotek. It-redskaber til at vride viden ud af data kan fremskynde udviklingen af nye lægemidler, mener selskabet.

"Det er et mægtig interessant marked. Ingen har ganske vist fundet ud af at tjene penge endnu, men det kommer i løbet af et par år," siger Andrew Fagan om biotekindustrien.
Han er Research and Development Director hos it-virksomheden SAS Institute i SAS Pharmaceutical Software Development. Virksomheden, der har en lang tradition som leverandør af analyseværktøj til klinisk R&D i den farmaceutiske industri, satser i stigende grad på at udvikle analyseværktøj til biotekfirmaer, ikke mindst med fokus på drug discovery. At skabe effektivitet og innovation inden for biotemedicinsk forskning og udvikling er missionen. "Vi har blandt andet bevæget os ind i proteomics og genomics og optimeret vores produkter til den type data og systemer. Big Pharma vil før eller siden finde ud af at benytte de teknologier i deres udviklingsprocesser, og så vil der komme forretning i det," siger Andrew Fagan, hvis forventninger ikke mindst hænger på udviklingen af personlig (individualiseret) medicin.

Miste historiske data
Business Intelligence rummer elementer som datamining, hvor computeren ser efter hidtil uidentificerede mønstre og multidimensionale analyser til at finde sammenhænge og årsager. Boomende datamængder i biotekindustrien og behov for f.eks. hurtigt at kunne identificere, hvilke targets der skal arbejdes videre med, øger behovet for såvel analyseredskaber som standarder for dem.
Markedet er broget og præget af manglende standardisering, hvilket giver problemer f.eks. ved fusioner og virksomhedsovertagelser, påpeger Andrew Fagan:
"Når et selskab opkøber andre selskaber, hvad skal de så gøre med alle de forskellige systemer? Enten vedligeholde flere systemer, hvilket er dyrt og besværligt, eller miste historiske data."
Tidligere byggede de store farma-
virksomheder deres egne systemer. Men det bevæger de sig væk fra, eftersom det ligger uden for deres kerneområde, og der er kommet færdige løsninger på markedet. De små biotekselskaber benytter i vidt omfang shareware og freeware - som det er svært for selskaber som SAS at konkurrere med.

Vil være i front
I fokuseringen på biotekmarkedet har SAS etableret dets egen R&D-afdeling med omkring 50 ansatte - typisk hentet i biotekindustrien.
"Vi vil være i front, når de store ting begynder at ske inden for biotek," siger Andrew Fagan.
Undervejs i bestræbelserne forsøgte SAS Institute for tre år siden at spinde de biomedicinske aktiviteter ud i et separat datterselskab, iBiomatics, som inkluderede medarbejdere og teknologier fra SAS' Pharma Health Technologies afdeling. Det blev imidlertid spundet ind i koncernen igen sidste år, fordi konstruktionen forvirrede kunderne.
SAS Institute er verdens største privatejede softwarevirksomhed og havde i 2002 en omsætning på 1,18 mia. dollars. 18-20 pct. af omsætningen hentes i den farmaceutiske industri.

Citat:
Vi vil være i front, når de store ting begynder at ske inden for biotek.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere