Gratis systemovervågning

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 4. september 2003.


Efterhånden er netværksovervågning blevet til en gratis hyldevare. Der er både leverandørløsninger og open source-systemer at finde på de virtuelle hylder.

Gratis hyldevare
Den gang, der var mange leverandører af Intel-servere, var det en vigtig konkurrenceparameter, at der faldt en cd med noget software til systemovervågning ud af serverens indpakningskasse, når den blev åbnet.
Compaq og deres InSight Manager startede den udvikling, og programmet var ekspert i at styre egne servere og håndtere generelle netværkskomponenter. Men Compaq gav deres software væk, hvilket hurtigt fik alle andre til at følge trop.

Medfølgende software
I dag er dette normen for alle Intel-servere fra mærkevareleverandørerne. Hvis netværket er lille og med få servere fra samme leverandør, er der ikke nogen dybere årsag til at investere i ny software, hvis der er tale om simpel overvågning af hardware.
Det sker som regel via SNMP (Simple Network Management Protocol), der er de facto-standarden for styring af enheder i netværk. Men ofte er det relativt få parametre, der kan overvåges eller styres med mindre overvågningssoftwaren har grundige oplysninger om den aktuelle hardware.
Det bliver lidt mere speget, når det drejer sig om applikationer. Ofte er SNMP ikke indbygget fra starten, og det har ikke være en konkurrenceparameter for fabrikanterne af netværksovervågning.
Det betyder, at der skal konstrueres specielle overvågningsmoduler (agenter) til de forskellige applikationer. Det er her ofte fabrikanterne af netværksovervågning, som bygger disse agenter i samarbejde med applikationsfabrikanten. Og lige dette har hidtil været den vigtigste årsag til at investere i en kommerciel netværksovervågning. Men det er ændret med open source-bevægelsen.

Open source-aktiviteter
Kigger man på de forskellige projekter på open source-webstedet www.sourceforge.net efter aktivitetsniveau er Nagios (www.nagios.org) en af de mere aktive og satser i modsætning til flere andre af open source-systemerne også på applikationsovevågning.
Systemet har en browser-baseret brugerskilleflade og har et komplet alarmsystem, der blandt andet kan sende sms'er ved alarmer.
Mindre komplet i applikationssammenhæng, men lige så aktivt brugermæssigt er Webmin (www.webmin.com), der mere er et traditionelt værkstøj til overvågning og styring af enheder i netværk.
Også Big Brother (bb4.com) falder i denne kategori. Der eksisterer en kommerciel udgave af programmet med flere egenskaber.
Disse programmer er populære, da de alle kender Linux og andre open source-programmer som MySQL og Apache og dermed er med til at drive omkostningerne endnu længere ned ved at anvende open source.
De bruges tilmed i professionelle driftsmiljøer, idet Steria i Danmark anvender Big Brother i deres service-tilbud.

Boks:
40, 40, 20
Gartner Group påviser i en undersøgelse om servernedbrud, at 40 procent af nedbruddene skyldes applikationsfejl, 40 procent skyldes menneskelige fejl, de resterende 20 procent skyldes hovedsageligt strømsvigt.

Bosk:
Hør på netværket
Naturligvis betyder open source også at der kommer løsninger, som er så tilpas skæve, at ingen kommercielle virksomheder vil binde an med dem. En af dem er Peep Auralizer, der omsætter netværksaktiviteter til lyd, sådan at man kan høre, om netværket har det godt. Gamle mainframe-folk kunne i hine tider se, om systemet havde det godt, bare ved at se mønstret på maskinens blinkende lamper, så konceptet er ikke nyt, men alligevel noget usædvanligt.
Computerworld ville gerne have bragt et lydbillede af Peep-programmet, men dets websted peep.sourceforge.net havde været nede i en uge ved redaktionens slutning. Måske har Peep her tudet for døve øren.

Billedtekst:
Nagios (tidligere kendt som NetSaint) er et af de open source-netværlksstyringsapplikationer, der er mest aktivitet omrking.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere