Masser af kapital

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 4. september 2003.


Venturekapital er der masser af, og investeringsaktiviteten er igen begyndt at stige i USA. Men forsigtigheden råder stadig, og Europa halter fortsat lidt efter USA.

it-investeringer
Keith Arundale anslår, at venturekapital i størrelsesordenen 40 milliarder euro ligger og flyder rundt om på det private kapitalmarked og venter på at blive placeret. Det svarer til mellem halvandet og to års investeringer på det nuværende marked, anslår han.
Som Director of Business Development og Venture Capital Leader hos PriceWaterhouseCoopers har han fingrene langt nede i talmaterialet, som ligger til grund for rapporter og publikationer om ventureinvesteringerne.
- Der er bestemt ikke mangel på penge, men folk er forsigtige. Ventureselskaberne laver mange due diligence-undersøgelser, men ser kun på få selskaber og går typisk ind på et senere stadie. De seneste to-tre år har de haft travlt med eksisterende investeringer, som de har forsøgt at komme af med. Afskrivninger har været den mest almindelige exit. Men oprydningsfasen er efterhånden ved at være slut, vurderer Keith Arundale.
På positivsiden noterer han også, at investorerne holder fast i deres it-investeringer meget længere end tidligere - fem-seks år mod det halve år, det kunne blive til i dotcom-dagene.
Hvad Europas traditionelle sakken agterud i forhold til USA på ventureområdet angår, anslår han, at afstanden er reduceret. For få år siden var USA-investeringerne otte gange større end i Europa, nu er de kun fire-fem gange større. Men den gennemsnitlige investering i USA er stadig omtrent ti gange større end i Europa. Her investerer man mere drypvis.

Kommende stjerner
Keith Arundale deltog i European Tech Tour med et vågent øje for de potentielle kommende stjerner. Han hæftede sig blandt andet ved det atypiske danske fokus på de meget tidlige investeringer og de mange investeringsmidler fra såvel pensionsfonde som store virksomheder.
Omtrent samtidig med, at Tech Tour'en rullede gennem det danske landskab, blev nye opgørelser af ventureinvesteringer fra henholdsvis USA og Danmark offentliggjort.
Størst var optimismen i USA, hvor der efter to år med konstante, kvartalsvise fald i ventureinvesteringerne endelig i andet kvartal 2003 viste sig en stigning. Den første efter dotcom-boblen bristede. Investeringerne blev opgjort til 4,3 milliarder dollars mod 4,0 milliarder dollars i det foregående kvartal af PriceWaterhouseCoopers i koncernens veletablerede Money Tree-undersøgelse. Antallet af selskaber, der blev finansieret, steg ligeledes til 669 fra 647.

Fremgang over en bred kam
Fremgangen viste sig over en bred kam i næsten alle sektorer med eksempelvis plus syv procent for software, det største område, og plus 21 procent for telekommunikation på en tredjeplads. Et væsentligt element er en stigning på 43 procent i de meget tidligere investeringer - den første betydelige stigning her siden fjerde kvartal 1999.
På hjemmefronten offentliggjorde Dansk Venture Kapital Forening og VækstFonden en kvartalsundersøgelse, som viste et fald i de danske ventureselskabers investeringer på 20 procent i andet kvartal. Dog er antallet af investeringer steget med 13 procent, så der altså er tale om flere, men også mindre, investeringer. Software er det største område med 25 procent.
Kvartalsundersøgelsen bekræfter, at ventureselskaberne fortsat helst investerer i virksomhedernes tidligere faser. Således er 52 procent faldet i seed-fasen.
Stigende optimisme finder man også i undersøgelsen. 44 procent af aktørerne forventer bedre konjunkturer det kommende år; en stigning fra 33 procent i dette års første kvartal.

Billedtekst:
- Der er bestemt ikke mangel på penge, men folk er forsigtige, siger Keith Arundale, Director of Business Development og Venture Capital Leader hos PriceWaterhouseCoopers. Foto: Hans Juhl




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere