Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 4. september 2003.
Venturekapital er der masser af, og investeringsaktiviteten er igen begyndt at stige i USA. Men forsigtigheden råder stadig, og Europa halter fortsat lidt efter USA.
it-investeringer
Keith Arundale anslår, at venturekapital i størrelsesordenen 40 milliarder euro ligger og flyder rundt om på det private kapitalmarked og venter på at blive placeret. Det svarer til mellem halvandet og to års investeringer på det nuværende marked, anslår han.
Som Director of Business Development og Venture Capital Leader hos PriceWaterhouseCoopers har han fingrene langt nede i talmaterialet, som ligger til grund for rapporter og publikationer om ventureinvesteringerne.
- Der er bestemt ikke mangel på penge, men folk er forsigtige. Ventureselskaberne laver mange due diligence-undersøgelser, men ser kun på få selskaber og går typisk ind på et senere stadie. De seneste to-tre år har de haft travlt med eksisterende investeringer, som de har forsøgt at komme af med. Afskrivninger har været den mest almindelige exit. Men oprydningsfasen er efterhånden ved at være slut, vurderer Keith Arundale.
På positivsiden noterer han også, at investorerne holder fast i deres it-investeringer meget længere end tidligere - fem-seks år mod det halve år, det kunne blive til i dotcom-dagene.
Hvad Europas traditionelle sakken agterud i forhold til USA på ventureområdet angår, anslår han, at afstanden er reduceret. For få år siden var USA-investeringerne otte gange større end i Europa, nu er de kun fire-fem gange større. Men den gennemsnitlige investering i USA er stadig omtrent ti gange større end i Europa. Her investerer man mere drypvis.
Kommende stjerner
Keith Arundale deltog i European Tech Tour med et vågent øje for de potentielle kommende stjerner. Han hæftede sig blandt andet ved det atypiske danske fokus på de meget tidlige investeringer og de mange investeringsmidler fra såvel pensionsfonde som store virksomheder.
Omtrent samtidig med, at Tech Tour'en rullede gennem det danske landskab, blev nye opgørelser af ventureinvesteringer fra henholdsvis USA og Danmark offentliggjort.
Størst var optimismen i USA, hvor der efter to år med konstante, kvartalsvise fald i ventureinvesteringerne endelig i andet kvartal 2003 viste sig en stigning. Den første efter dotcom-boblen bristede. Investeringerne blev opgjort til 4,3 milliarder dollars mod 4,0 milliarder dollars i det foregående kvartal af PriceWaterhouseCoopers i koncernens veletablerede Money Tree-undersøgelse. Antallet af selskaber, der blev finansieret, steg ligeledes til 669 fra 647.
Fremgang over en bred kam
Fremgangen viste sig over en bred kam i næsten alle sektorer med eksempelvis plus syv procent for software, det største område, og plus 21 procent for telekommunikation på en tredjeplads. Et væsentligt element er en stigning på 43 procent i de meget tidligere investeringer - den første betydelige stigning her siden fjerde kvartal 1999.
På hjemmefronten offentliggjorde Dansk Venture Kapital Forening og VækstFonden en kvartalsundersøgelse, som viste et fald i de danske ventureselskabers investeringer på 20 procent i andet kvartal. Dog er antallet af investeringer steget med 13 procent, så der altså er tale om flere, men også mindre, investeringer. Software er det største område med 25 procent.
Kvartalsundersøgelsen bekræfter, at ventureselskaberne fortsat helst investerer i virksomhedernes tidligere faser. Således er 52 procent faldet i seed-fasen.
Stigende optimisme finder man også i undersøgelsen. 44 procent af aktørerne forventer bedre konjunkturer det kommende år; en stigning fra 33 procent i dette års første kvartal.
Billedtekst:
- Der er bestemt ikke mangel på penge, men folk er forsigtige, siger Keith Arundale, Director of Business Development og Venture Capital Leader hos PriceWaterhouseCoopers. Foto: Hans Juhl