Venture-folk på udflugt landet rundt

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 4. september 2003.


De internationale venturekapitalfolk, som i sidste uge var samlet i Danmark på 48 timers hektisk European Tech Tour, glædede sig over, at forarbejdet var gjort, så de kunne læne sig tilbage og få præsenteret blomsten af it-sektorens ungdom - og ind imellem høste netværks-nytteværdien af at møde hinanden.

netværk
De kom fra nær og fjern. På jagt efter kontakter, inspiration, et potentielt investeringsmål, måske sågar The Next Big Thing.
De myldrede landet rundt. Undervejs præsenterede 24 nøje udvalgte danske selskaber sig for dem. I lufthavnen i Roskilde, i forskerparken NOVI på AUC, hjemme hos RTX Telecom i Nørresundby, i Aalborgs lufthavn, hos Lego i Billund, på Teknologisk Institut, på Louisiana museet, hos PriceWaterhouseCoopers og hos IDA i Ingeniørernes hus.
Udenforstående rystede på hovedet af den hektiske ind- og udstigning af busser og fly og transporttiden fra Herodes til Pilatus. For de indviede var det imidlertid en væsentlig del af attraktionen.
- Tech Tour konceptet er fantastisk. Jeg tror ikke, der findes noget lignende andre steder. Ideen med at komme ud, hvor selskaberne er, ud i deres egne miljøer, er vældig god. Det er rart, at nogle har sorteret i mængden af selskaber, og pakkeløsningen holder omkostningerne nede. Og så er alle bus- og flyrejserne virkelig praktiske. Det giver mulighed for at sætte sig sammen med forskellige folk hele tiden. Ved hvert måltid og hver transportstrækning kan man holde et nyt lille personligt møde. Det er en superb løsning, siger folk hele vejen rundt.
Sådan lød meldingen fra Dan Dileo i bussen på vej fra Louisiana til PriceWaterhouseCoopers. Efter 32 år i chip-industrien har den amerikanske veteran etableret sit eget rådgivningsfirma og arbejder som professionelt bestyrelsesmedlem. Forinden havde han blandt andet ledende stillinger i Lucent Technologies og Agere Systems, hvor han førte an på road showet op til selskabets børsnotering i 2001.
Fra det franske ventureselskab Part'Com med en investeringsportefølje på over 500 millioner euro i over 90 selskaber inden for it, telekommunikation og medier/underholdning deltog Investment Director Jean-StÈphane Bonneton. Han betegner ligeledes Tech Tour-konceptet som unikt og blev undervejs overrasket over, hvad Danmark har at byde på.
- Det var spændende at få et indblik i de forskellige teknologiklynger i forskellige dele af landet. Vi kender København, Navision og Giga, men det var nyt at blive præsenteret for Aalborgs "wireless story" og opdage Danmarks høreapparat-industri med den ekspertise og de selskaber, den har afledt, siger han.
Part'Com har en finsk, men ingen danske investeringer i porteføljen. Investeringschefen er dog åben for muligheder.

Blæst i håret
Doughty Hanson & Co. er et af Europas største, uafhængige fund managers. I selskabets Technology Ventures-afdeling i München holder danskeren Søren Hein til - når han altså ikke er på Tech Tour. Han er, som han siger, halvleder-mand og følger hele den europæiske halvleder-sektor. Over canapeer i en pause siger han om Tech Tour'en:
- Der er fuld fart på og blæst i håret hele vejen. Både det at der er meget mere dynamik end ved en ganske almindelig konference, og at man bliver rystet mere sammen i gruppen og bragt helt ud af sit daglige miljø, er værd at fremhæve, siger Søren Hein.
Han tilføjer, at det også er nyttigt, at de danske it-selskaber også deltager, så man har mulighed for at komme tæt på dem undervejs.
Standarden af de danske selskaber er høj, der er valgt gode deltagere, lyder det anerkendende fra danskeren, som har titel af Principal hos Doughty Hanson Technology Ventures. Investeringsporteføljen her er på 272 millioner dollars. Man har investeringer over hele Europa, men ingen i Skandinavien.
- Men vi vil gerne, der er gode selskaber, og der er da et par her, jeg vil følge op på, siger Søren Hein.
Danskeren i det udenlandske ventureselskab har under Tech Tour'en haft følgeskab af en amerikaner i et dansk ventureselskab, Eric-Alan Rapp, der er Senior Investment Manager hos Vækstfonden.
- Det er godt, at udenlandske investorer får mødt nogle af de danske selskaber. Og for os er det afgørende, at vi har forbindelser til de udenlandske investorer - de skal jo løfte de selskaber, vi har investeret i, videre. For mit eget vedkommende er det interessant at se, hvordan investeringskandidaterne optræder i den sammenhæng, siger han.
Eric Rapp glæder sig over, at arrangementet har fået gode karakterer hos gæsterne. De har oplevet det som vildt effektivt, at man har set så mange selskaber, universitetsmiljøer og andet på så kort tid.

Det uformelle
For Sheetal Mehta, der skilte sig ud fra mængden ved at repræsentere "Big IT", nemlig Microsoft som ny leder af koncernens Venture Capital Relations i Europa, var Tech Tour et overflødighedshorn af både virksomheder og venturekontakter.
- For mig er det en virkelig god måde at bruge min tid, siger hun på vej i bussen gennem det sjællandske landskab, som hun sammenligner med sit hjemlige Canada.
Tidligere har hun været på Tech Tour i Italien. Hun fremhæver det uformelle element, der opstår på turen, og betydningen af bare at være 60 mennesker i gruppen. Et halvt hundrede meningsfulde samtaler har hun haft - et betydeligt materiale til opfølgning.
- Jeg mødtes eksempelvis med syv-otte virksomheder, som gerne vil være Microsoft-partner og har brug for råd om, hvordan de bliver det. De har brug for en "champion" - en, der kan kæmpe for deres sag. Det er mig, siger hun og afslører, at hun allerede har planlagt sin næste visit i København 14 dage efter Tech Tour'en.
Tre ventureselskaber planlægger hun møder med samt at følge op med en stribe due diligence-analyser af de danske selskaber.
Undervejs har Tech Tour'ens deltagere også haft lejlighed til at møde to af dansk erhvervslivs etablerede koryfæer. Legos administrerende direktør Kjeld Kirk Kristiansen og Giga-manden Finn Helmer, der udviklede Giga og fik det solgt til Intel, hvortil han nu selv er tilknyttet.
Han fortalte endnu en gang historien om Giga og fik budskabet med om, at Giga-eventyret kun lod sig gøre, fordi han havde veluddannede og frem for alt loyale danske ingeniører at trække på. De unge, innovative virksomheder på vej frem fik også et utvetydigt råd med på vejen:
- Små virksomheder bruger alt for megen tid på at jagte venturekapital. Jeg siger: Glem det! Brug i stedet kræfterne på at skabe noget indtjening. Og hvis der så skulle komme en venturekapitalist forbi, kan I jo tale med vedkommende og evaluere et eventuelt tilbud.
Advarslen mod et forkert fokus blev understreget af en anekdote fra et foredrag, Finn Helmer havde givet på den anerkendte Harvard Business School.
- Her sad de tilhørende studerende på række med deres forretningsplaner, research, analyser og alskens foreberedelser. Jeg spurgte: Hvor mange kunder har I talt med? Det havde ingen gjort sig ulejlighed med.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere