Dansk Folkeparti vil bruge penge på it i Folkeskolen

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 4. september 2003.


Dansk Folkepartis udannelsesordfører vil gøre sit til, at pengene til it i Folkeskolen ikke igen forsvinder fra Finansloven. Partiet roser regeringens handlingsplan, som lægger vægt på nem adgang til computere fra 3. klassetrin.
IT PÅ FINANSLOVEN
Regeringen har netop fremlagt en samlet strategi for integration af it i folkeskolen. Der er fokus på øget brug af it i de enkelte fag på alle klassetrin, indkøb af computere og til efteruddannelse af lærerne.
Pengene til at føre Handlingsplanen for it i Folkeskolen ud i livet - i alt 500 millioner kroner i 2004-2007 - er allerede afsat i Finanslovsforslaget for 2004.
Det var omtrent den samme sum penge imidlertid også i forslaget for 2003, hvorfra de dog endte med at blive fjernet til fordel for ældrecheck og nedsættelse af spiritusafgiften, da regeringen indgik forlig med Dansk Folkeparti om Finansloven.
Ifølge kontorchef i Undervisningsministeriet Steffen Jensen, blev hele planen simpelthen udskudt et år, hvorved der i øvrigt blev tid til at lave en fuldstændig kortlægning af it i Folkeskolen i 2002. Undersøgelsen er netop offentliggjort på ministeriets hjemmeside.
Computerworld har spurgt Dansk Folkeparti, om partiet igen i forhandlingerne vil prioritere andre områder højere end it i Folkeskolen.

DF: Nødvendigt
- Nu synes jeg, vi skal rette blikket frem i stedet for tilbage. Men uanset intentionerne, kan man aldrig garantere for, hvad der kan ske i forhandlinger, siger uddannelsesordfører Louise Frevert, Dansk Folkeparti.
- Men det er meget vigtigt, at skolebørnene og de unge kan følge med i den højteknologiske verden. Som ordfører på området kan jeg sige, at regeringens handlingsplan ser meget spændende ud. Jeg er sikker på, den også vil være givtig, siger hun.
- Som mor til skolebørn kan jeg tilføje, at adgang i it i Folkeskolen fra 3. klasse er nødvendigt. Det har for eksempel betydet meget for min søns engelskfærdigheder. Der er slet ingen tvivl om, at på det her område, der skal vi følge med, siger Louise Frevert.
I forbindlelse med lanceringen af handlingsplanen siger undervisningsminister Ulla Tørnæs:
- Det er vores mål, at it skal integreres i fagene på alle trin og alle niveauer, hvor det er naturligt. Ikke mindst fordi man med it kan motivere både stærke og svage elever. En tidlig indsats er helt afgørende for at få integreret it ordentligt, og nu kommer regeringen så med en seriøs økonomisk indsprøjtning for at sikre it-faciliteter på de yngste klassetrin, fordi vi ved, at disse elever kun i ringe omfang bruger computere i dag.
370 millioner kroner af de i alt 500 millioner på Finansloven skal gå indkøb af en computer per 3,5 elever på 3. klassetrin. Computerne skal placeres i elevernes nærområder, i klasselokalerne eller så tæt på, at eleverne kan gå til og fra maskinerne efter behov.
Ifølge ministeriets egne beregninger rækker det statslige tilskud til indkøb af cirka 53.000 nye computere. Det svarer til 64 procent af folkeskolens samlede bestand af computere i 2002, hvor der samlet i gennemsnit var en computer pr. 9,8 elever.

Integration og undervisning
Derudover har regeringen afsat 125 millioner kroner til internetbaseret undervisningsmateriale, udvikling af ny pædagogik, organisatorisk omstilling og udbredelse af et it-bevis i tre trin til alle skoleelever (1.-3., 4.-6., og 7.-9. klasse). It-beviset er i øjeblikket under udvikling
I strategien indgår også, at alle lærere skal tage det pædagogiske it-kørekort, som over halvdelen dog allerede har erhvervet.
- It giver skolerne og lærerne langt bedre mulighed for at tilrettelægge undervisningen, så den passer til den enkelte elev. Eleverne kan i højere grad arbejde med de emner, de finder interessante, i det tempo der er rigtigt for den enkelte og på det niveau, der er passende for den enkelte. Det er muligt, fordi eleverne i en klasse ikke behøver tage udgangspunkt i den samme lærebog. Nogle børn arbejder bedst med en visuel tilgang til et emne og motiveres af grafiske fremstillinger - andre børn lærer bedst ved at læse tekster. Internettet og elektroniske undervisningsmaterialer i det hele taget gør begge dele muligt, siger Ulla Tørnæs.

Billedtekst:
- Som mor kan jeg sige, at adgang til it i Folkeskolen fra 3. klasse er nødvendigt. Der er slet ingen tvivl om, at på det her område, skal vi følge med, siger Dansk Folkepartis uddannelsesordfører Louise Frevert. Foto: Scanpix




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere