Staten sender nyt it-net i udbud

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 4. september 2003.


Statens IT-Råd har planer om at sende et fælles MPLS-net i udbud. Netplan vurderer, at ny teknologi, stordriftsfordele og en bedre fordeling af kapaciteten vil kunne betyde besparelser på 25-40 procent.

DIGITAL FORVALTNING
Hvis Statens IT-Råd fører Finansministeriets og Videnskabsministeriets fælles ønskedrøm ud i livet og sender projekt Statens IT-Net i udbud til foråret, vil statsinstitutionerne kunne spare mellem 25 og 40 procent af udgifterne til datakommunikation.
Det tal er Netplan kommet frem til i en business case analyse, hvor rådgivningsvirksomheden har vurderet det samlede kapacitetsbehov i Staten og regnet på konsekvensen af et teknologiskift til MPLS-baserede (Multi-protocol Label Switching) fællesnet.
- En overgang til en fælles teknologi vil løfte Statens datakommunikation og give nye muligheder, samtidig med at der er mange penge at spare, siger partner i Netplan, Morten Kjeldgaard.
Han peger på, at der er store udsving i den netværks- og kommunikationskapacitet, de enkelte statsinstitutioner har.
- Lokalt kan der være både over- og underkapacitet, fordi hver enkelt institution i dag foretager deres egne indkøb, siger Morten Kjeldgaard.

Store besparelser
Samlet set er der dog en overkapacitet i de statslige kommunikationsnetværk, hvorved der totalt set går ressourcer til spilde. Det er her, en af besparelsesmulighederne findes.
En anden kilde til besparelser er de stordriftsfordele, som et fælles indkøb vil give. Modellen kunne bygges op som Slotsholmsnettet, det fælles telenet for statsinstitutionerne på Slotsholmen.
Det tredje ben i besparelsen er ifølge Morten Kjeldgaard at vælge MPLS som fælles teknologi.
- I dag har statsinstitutionerne gang i alt, hvad teleoperatørerne nogensinde har haft på hylderne. Det betyder også, at der bruges ressourcer på at koble forskellige teknologier, og at de ikke altid spiller problemfrit sammen, siger Morten Kjeldgaard.
Om statsinstitutionerne vil gå hele vejen og sende Statens IT-net (projektet gik tidligere under navnet Statens Bredbåndsnet i udbud til foråret, er en beslutning, som Statens IT-Råd skal træffe. Men ifølge Computerworlds oplysninger vil både Finansministeriet og Videnskabsministeriet presse på. Og ti institutioner har allerede meldt ud, at de gerne vil være med i udbuddet fra start.
Der er dog allerede nu mulighed for at spare penge på netværkskommunikation ved at bruge den helt nye SKI-indkøbsaftale om multifunktionelle fællesnet.

Digital forvaltning
Behovet for kapacitet i Statens netværk forventes at mangedobles over de næste par år på grund af digital forvaltning.- Jeg vil tro, at nogle af institutionerne allerede i forbindelse med e-dag har oplevet flaskehalse, siger Morten Kjeldgaard.Fra e-dag den 1. september var alle offentlige institutioner forpligtet til at kunne sende og modtage dokumenter digitalt.I den forbindelse har CSC tidligere på året advaret Den Digitale Taskforce om, at båndbredden i Statens Datanet ikke var tilstrækkelig til e-dag og den kontinuerlige stigning i trafikken, som indførelsen af digital forvaltning medfører.Morten Kjeldgaard vurderer, at Statens Datanet, som drives af CSC, i et vist omfang vil kunne erstattes af det nye Statens IT-Net, men for eksempel ikke umiddelbart hvad angår kommunikationen med EU.- Statens Datanet er kun en lille del af det samlede billede. Jeg kan fint se det nye Statens IT-Net parallelt med Statens Datanet, siger Morten Kjeldgaard.

Billedtekst:
- En overgang til en fælles
teknologi vil løfte Statens
datakommunikation,
samtidig med at der er
mange penge at spare,
siger partner i Netplan,
Morten Kjeldgaard.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere