Startskud for Tech Tour

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 29. august 2003.


Fænomenet "The
European Tech Tour" er endelig kommet til Danmark. Gennem to dages tour de force gennemtrawler 60 fremtrædende internationale venturekapitalfolk og talentspejdere fra storkoncerner som Microsoft og Logitech det danske landskab på udkig efter de bedste nye it-virksomheder.

Klar, parat, start
Startskuddet gik onsdag aften ved et middagsselskab, hvis flere end 250 gæster tegnede sig som en veritabel blå bog over den danske finans- og it-verden. Tech Tour'en trak husarerne ind - fra gamle investeringsbanker som Gudme Raaschou til nye opfindelser som Tim Frank Andersen.
I krogene ytredes overraskelse og glæde over niveauet for interessen - både lokalt og globalt. Sven Lingjaerde, den erfarne schweiziske venturekapitalmand bag konceptet, var også tilfreds.
- Danmark er ikke nogen særlig kendt destination på venturekapitalens verdenskort. Det er et marked, der nok står lidt i skyggen af Sverige og har brug for at blive mere kendt. Tech Tour'en kan måske hjælpe. Hvad kvaliteten af selskaberne angår, er den højere end gennemsnittet, og det er meget tilfredsstillende, siger han.

Lokalt udvalgt
De deltagende 24 danske selskaber, som får lov at præsentere sig for den tilrejsende flok, er nøje udvalgt af repræsentanter for lokale ventureselskaber. Metoden har i andre lande udløst kritik i retning af, at de blot har en interesse i at køre deres egne porteføljeselskaber i stilling. Det afviser Sven Lingjaerde. Han understreger, at der er fuld gennemsigtighed i udvælgelsesprocessen, og at det kun er naturligt, hvis selskaberne søger at få deres egne med, ud fra en betragtning om at de må anses for at have gjort de bedst mulige investeringer selv.
- Derudover er udvælgelsen kompleks, i og med at vi kræver en jævn fordeling af selskaber på en tredimensional matrix - med henholdsvis virksomhedens udviklingsstadie, dens geografiske placering og teknologiske segment.

Alle selskaber kan melde sig
Sven Lingjaerde beskriver processen som en 'bottom up' tilgang, hvor et hvilket som helst selskab kan melde ind og anmode om at komme i betragtning i udvælgelsen. Og hvor 'bottom up' så møder 'top down' i form af flokken af udenlandske investorer og potentielle partnere.
Selv er han også aktivt involveret i udvælgelsesprocessen som garant for uafhængigheden og med den globale tilgang, hvor overvejelsen af, hvad de internationale investorer vil være mest interesseret i, vejer tungere end, om et selskab har været en lokal succes.
Frederik Willerup er ansvarlig for nye investeringer hos Internet Ventures Scandinavia (IVS) og har siddet med ved bordet, hvor udvælgelsen er foregået. Han beskriver, hvordan screenere og reviewere uden særinteresser blev sat på de enkelte selskaber, hvorefter man typisk i den efterfølgende diskussion kunne forsøge at tale for sine egne. IVS bragte fire kandidater til bordet og fik Èn med, Kapow. Og var i øvrigt også ude at lede efter helt nye, ukendte selskaber i den meget tidlige fase.
- Jeg kan godt ærgre mig over, vi ikke fik flere med, men udvælgelsen var fair. Til gengæld var der 'klumper' i matrixen - i og med at der var en overvægt af selskaber i nogle grupper frem for andre. Så man fravalgte ud fra objektive kriterier, men alligevel var nogle af de fravalgte måske bedre end nogle af dem, der kom med, siger Frederik Willerup.

Et udstillingsvindue
Blandt de deltagende selskaber er ønsker og mål med deltagelsen forskellige. Mange, så som Capres deltager med det erklærede mål at rejse flere penge. Capres fik tidligere i år sikret anden runde finansiering på 14 mio. kr. til videreudvikling af dets mikroteknologi fra de eksisterende investorer LD og Dansk Erhvervsinvestering.
Andre, eksempelvis Premitech, har angiveligt ikke så kontante ønsker.
- For os er det bare et godt udstillingsvindue. Vi har penge på kontoen og gang i opbygningen af virksomheden. Men synes nogen, at vi er interessante, er vi selvfølgelig åbne, siger Lars Haugaard, medstifter af Premitech.
Hvordan succesraten - eller Tech Tour-afkastet - er for tidligere deltagere, har Sven Lingjaerde ikke tal på. Men han har eksempler på succeshistorier på lager. For eksempel lever 20 af de 25 deltagere i den første, schweiziske Tech Tour stadig, og fem har givet investorerne meget favorable exits.
Sven Lingjaerde fortæller også, hvordan hans eget selskab, Vision Capital seks måneder efter den irske Tech Tour i 1999 investerede i selskabet Massana, som udvikler Gigabit Ethernet-løsninger. Massana er netop i denne uge blevet solgt til Agere Systems i en aktieswap til en værdi af 26,2 mio. dollar eller ca. 180 mio. kr.

Billedtekst:
Idemanden bag Tech Tour,
den schweiziske venturekapitalmand Sven Lingjaerde, er
parat til start på den danske Tech Tour, der tager 60
internationale investorer og koncern-repræsentanter
Danmark rundt til møder
med 24 driftige
it-virksomheder.
Foto: Hans Juhl

Boks:
24 danske
selskaber i fokus

AudioAsics
Neurodan A/S
Cryptomathic A/S
Nanion ApS
RTX Telecom A/S
Enigma Semiconductor Inc.
On-Air A/S
Microsound A/S
EnoLogic A/S
Asetek Inc.
Tpack A/S
3Shape ApS
Noliac A/S
Capres A/S
Nextlink.to A/S
Danware A/S
Zensys A/S
PremiTech A/S
Unispeed A/S
Hymite A/S
Micro Managed Photons A/S
Kapow Technologies A/S
Cryptico
Synergetic Computing Systems

Boks:
European Tech Tour for begyndere
Tech Tour'en i Danmark er den 13., siden Sven Lingjaerde lancerede initiativet i 1998. Som medstifter og europæisk leder af det transatlantiske ventureselskab Vision Capital fik han mange henvendelser fra internationale investorer, som bad om hjælp til at arrangere besøg hos lovende schweiziske selskaber. Et forslag om en fælles tur blev ført ud i livet med så stor succes, at det stod klart, at der var et marked for tilsvarende arrangementer i andre lande. The European Tech Tour var født - som nonprofit-organisation, hvor deltagerne betaler for at være med, pt 3000 euro, mens det er gratis for selskaberne.
Der er loft over antallet af deltagere, som udelukkende er særligt inviterede, hvilket har givet eksklusivitet og kvalitet. Muligheden for at netværke med de rette folk under afslappede former er også et væsentligt incitament til at være med. Selskaberne, som får lov at præsentere sig for den tilrejsende flok, er nøje udvalgt af lokale ventureselskaber.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere