Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 8. august 2003.
Open source applikationsserveren JBoss har udviklet sig til at være en de facto-standard blandt J2EE-udviklerne.
open source
Hvert år hentes applikationsserveren JBoss i millioner af eksemplarer fra firmaet JBoss Groups hjemmeside. Det er især udviklerne, der har kastet deres kærlighed på JBoss.
- For vores kunder er de helt store fordele ved at anvende JBoss som produktionsplatform, at de sparer en masse penge til licenser, plus at de i langt højere grad har mulighed for at bruge de nyeste teknologier, så snart de kommer ud, siger Jesper Pedersen, der er chef for udviklingen af open source baserede løsninger hos TietoEnator IT+ i Åbyhøj.
Virksomheden har specialiseret sig i udvikling af Java-baserede løsninger til finanssektoren og teleoperatører.
IT+ leverer systemer, hvor JBoss er indlejret i maven på systemerne og anvender desuden JBoss som udviklingsplatform.
- JBoss er efter min opfattelse det eneste produkt, der opfylder alle de krav, som udviklere kan stille til en applikationsserver, siger Jesper Pedersen.
Hurtig test af ændringer
Fra et udviklersynspunkt rummer JBoss en stor fordel i og med Hot Deployment-teknologien, der betyder, at man ikke behøver at lukke serveren ned, når man laver en ændring. Det betyder, at ændringer hurtigt kan testes.
- Vi har projekter, hvor det med kommercielle applikationsservere tager en halv time alene at starte et arkiv op igen efter en rettelse. Det betyder, at, hvis man er heldig, kan man nå en to-tre rettelser på en dag, mens vi med JBoss taler om Èt minut, før vi er klar, siger Jesper Pedersen.For udviklerne er det også en stor fordel at have adgang til kildekoden i applikationsserveren. Det gør det lettere at lave rettelser:- Det giver os en større sikkerhed, når vi leverer JBoss som en del af en løsning, fordi vi ikke er afhængige af at vente på, at der kommer en ny officiel version af applikationsserveren eller en ny service-pakke til det, forklarer Jesper Pedersen og tilføjer:- Her kan vi sige: Fint nok I har opdaget den eller den fejl i systemet. Den er dokumenteret, og den ligger i JBoss. Så kan vi gå ind og rette i kildekoden, rekompilere og sende en opdateret version til kunden. Det giver bedre support, fordi kunden ikke skal vente flere måneder på en officiel rettelse.
Ikke certificeret
Firmaet bag JBoss har valgt ikke at betale Sun Microsystems for en officiel J2EE-certificering af applikationsserveren. Begrundelsen fra JBoss' chef Marc Fleury er, at han finder certificeringen både unyttig og unødigt kostbar. Han mener, at certificering af open source-produkter bør være gratis.
- Vi betragter ikke den manglende officielle certificering som et problem, fordi JBoss er blevet en de facto-standard for implementering af J2EE. JBoss Group ser på, hvordan blandt andre BEA og IBM har løst problemerne og danner sin holdning ud fra det, siger Jesper Pedersen.Det ser i øvrigt ud til, at striden mellem Sun og JBoss Group er på vej til at blive bilagt.Han tilføjer, at JBoss Group i dag som standard leverer applikationsserveren med Tomcat, som er den officielle referenceimplementering af Java Server Pages- og Java Servlets-specifikationerne, som Sun har godkendt.
Blåstemplet af Apple
Apple Computer har netop valgt at indlejre JBoss som en del af den næste version af serverversionen af styresystemet OS X, som går under kodenavnet Panther. På samme måde leverer HP og Dell WebLogic, IBM leverer WebSphere og Sun leverer Sun ONE med til en række styresystemer.- Apples beslutning vil give et løft til JBoss, vurderer Jesper Pedersen.
Billedtekst:
Jesper Pedersen, TietoEnator IT+: - Med JBoss kan vi lettere lave skræddersyede produkter, fordi vi har adgang til kildekoden. Foto: Søren Holm/Chili
Billedtekst:
Går videre end J2EE
Den næste udgave af JBoss, version 4.0, som kommer til efteråret, går videre end J2EE-specifikationerne. Hovednyheden i version 4.0 er programmeringsmetoden Apect-oriented Programming (AOP).
Med AOP kan man definere, hvordan komponenter interagerer med hinanden, i stedet for som hidtil manuelt at skulle sy dem sammen. Det betyder en løsere kobling og øget genbrugelighed af forretnings-komponenter og -modeller.
Den nye version rummer desuden Java Data Objects, som er en grænseflade for programmering af applikationer, der sætter udviklere i stand til at få adgang til en SQL-database uden at skulle lave eksplicitte SQL-forespørgsler.