Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 27. juni 2003.
Baan bliver en division i det amerikanske ERP-firma SSA GT og fortsætter som hidtil
med udvikling af egne produkter.
ERP-Fusion
Sammenlægningen af ERP-firmaet Baan med det amerikanske ERP-firma SSA Global
Technologies (SSA) har stået noget i skyggen af kampen mellem Oracle og Peoplesoft. Det er Baan-chefen Laurens van der Tang ikke utilfreds med: - Begivenhederne de sidste uger viser, at softwaremarkedet er startet på en konsolidering. Det var også rationalet bag kombinationen af Baan og SSA GT, siger han og tilføjer:
- Både PeopleSoft og J. D. Edwards er i vanskeligheder, fordi der er så stor usikkerhed om deres fremtid. Jeg mener, at Oracle nu viser sit sande ansigt med større fokus på at skabe værdi for aktionærerne end på at betjene sine kunder godt, siger han. Han peger også på, at fusionen mellem Baan og SSA lægger pres på de svenske ERP-firmaer IFS og Intentia, fordi det kombinerede firma er dobbelt så stort som de svenske konkurrenter og finansielt meget stærkere.
Bevarer selvstændighed
- Baan bliver en selvstændig division i det sammenlagte firma. Vores produkter vil blive udviklet på samme måde som før. Vi er således på vej med den næste version af Baan under kodenavnet Gemini. Det kombinerede firma vil også fortsætte med at udvikle SSA's BPCS-system, forklarer Laurens van der Tang og tilføjer:
- Sammenlægningen vil give synergi, fordi BPCS i dag er et rent ERP-system. Baan har også systemer til håndtering af kundeforhold og forsyningskæder (CRM og SCM) samt Product Lifecycle Management (PLM), og vi har en integrationsplatform, som vi vil anvende til at integrere disse applikationer med BPCS.
Udvikling i Indien
SSA GT har endnu ikke softwareudvikling i Indien, mens Baan har lang tids erfaring med udvikling af software i Indien og har en softwarefabrik i landet. Laurens van der Tang forklarer, at visse SSA GT-produkter i fremtiden skal udvikles på fabrikken. Både Baan og SSA GT har deres største kundebase blandt producerende virksomheder, men der er vigtige forskelle på de primære kundetyper. Baan har især kunder blandt traditionelle fremstillingsvirksomheder, mens BPCS er mest udbredt i procesindustrien. - SSA har mange kunder inden for farmaceutisk industri og inden for fødevareindustrien. Baan er stærkere i virksomheder som fly- og våbenindustrien, blandt bilfabrikker og virksomheder, der fremstiller industrielt maskiner og udstyr, så vi går ikke efter præcis de samme segmenter. Vi har en klar ide om, hvordan begge produkter skal positioneres, understreger Laurens van der Tang: - Desuden har SSA GT især mange amerikanske kunder, mens vi er stærkere i Europa, siger han. - De to ERP-firmaer vil komme til at dele kontorer i en række lande samt it-systemer som økonomi- og personalesystemerne. I lande, hvor Baan står stærkest, vil SSA GT kunne trække på vores infrastruktur og vice versa.
Baans kommende Gemini-produkt lanceres i oktober. Gemini er resultatet af tre års udvikling og en investering på mere end en million dollars. - Fra et arkitektur- og teknologisynspunkt har vi flyttet systemet, så det bygger på webservices. Det gør det let at integrere med systemer fra andre leverandører, forklarer Laurens van der Tang.
Også brugergrænsefladen er stærkt forbedret, og der er bunker af ny funktionalitet i systemet. Det gælder blandt andet nye værktøjer til effektivisering af både produktion og processer, understreger han.
Billedtekst:
Laurens van der Tang, Baan: - Baan og SSA bliver to selvstændige divisioner med hver deres salgs- og support-afdelinger.
Foto: Inge Hondebrink