Heimburger er tilbage

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 20. juni 2003.


Tallene på bundlinien er stadig røde, men der er snart ryddet op i
tabene i Valtech A/S, der netop har fået bestyrelsesformand Jens Heimburger som administrerende direktør. Det franske moderselskab udvider kapitalen og har etableret datterselskab i Indien for at ruste sig til fremtiden.
nye tider
Medarbejderstaben er halveret siden de fede år, og tabsgivende projekter udløste et gedigent underskud i web-konsulenthuset Valtech i 2002 og begyndelsen af 2003.
Men en kraftig omstrukturering og rationaliseringer er ved at være gennemført. I Danmark bæres nye tider ind af en ny ledelsesstruktur, globalt rejses der ny kapital og satses på indisk off shore-arbejdskraft.
I Danmark ligger ansvaret for den daglige ledelse nu hos en gammel kending, Jens Heimburger, stifteren af Ahead, som i 2000 blev overtaget af franske Valtech.
- Jeg har fulgt virksomheden tæt som bestyrelsesformand, så derfor er det naturligt, at jeg træder ind, siger han.
Den hidtidige administrerende direktør, Anders Cleemann, har fået nyt job i rekrutteringsfirmaet Ray & Berndtson. Han fortsætter dog i bestyrelsen for Valtech Danmark.
Jens Heimburger er stadig den internationale repræsentant i moderselskabets direktion sammen med de tre franske stiftere af Valtech. I den kapacitet har han også ansvaret for aktiviteterne i Sverige og Tyskland.
Dele risiko og resultater
Samtidig styrkes ledelsen i Danmark ved, at otte medarbejdere udnævnes til partnere. Ad den vej knyttes de tættere til virksomheden gennem ejerskab og en andel i overskuddet. For Valtech handler det om at fastholde nøglemedarbejdere og dele risiko og resultater med ledelsen. Partnerne får en særlig treårig pakke med aktieoptioner og derigennem andel i virksomhedens resultat og værditilvækst.
Overskud blev det imidlertid ikke til i 2002, og det er uvist, om det lykkes at skabe i indeværende år. Danske Valtech har en møllesten om halsen i form af to store tabsgivende fastprisprojekter, som sidste år kostede 11 millioner kroner og dermed bidrog kraftigt til driftsunderskuddet på otte millioner kroner i det danske selskab.
- Vi har været for sultne og optimistiske. Derudover har det kostet os dyrt, at vi ikke fokuserede tilstrækkeligt. Fremover skal vi være mere kræsne og forsigtige og ikke brede os for meget, siger Jens Heimburger.
Valtech indgik udviklingskontrakterne til en fast pris, som slet ikke kunne holde. Der var tale om opgaver, som ikke var veldefinerede og nye teknologier, som det tog længere tid end ventet at mestre. Projekterne ventes dog afsluttet i indeværende kvartal.
Lønnedgang
Mens antallet af medarbejdere globalt er reduceret fra 1.100, da bølgerne gik højest, til nu 800, er det halveret i både Danmark og Sverige. I Danmark er 73 tilbage i de gamle kanonbådshaller på Holmen. 50 blev afskediget i 1. kvartal.
Omstruktureringen i Danmark indebar også, at samtlige tilbageblevne medarbejdere accepterede en lønnedgang på 5-15 procent. Efter den socialdemokratiske model, hvor de brede skuldre bærer mest, siger Heimburger, som oplyser sin egen lønnedgang til 20 procent.
- Nedturen er gået hårdest ud over Skandinavien, fordi vi har haft den mest traditionelle web-forretning og et alt for stærk front-end fokus. Men det er stabiliseret nu, hvor vi har fundet en bedre balance med mere tyngde i it og strategisk rådgivning om internet-teknologi, siger Jens Heimburger.
I Frankrig, hvor Valtech er noteret på vækstbørsen Nouveau MarchÈ, har ledelsen iværksat en kapitaludvidelse baseret på warrants, retten til at tegne nye aktier. Kapitaludvidelsen, der er garanteret af den franske bank SociÈtÈ GÈnÈrale, gør det muligt for Valtech at rejse mellem to og 15 millioner euro ved udstedelse af maksimum 15 millioner nye aktier over 24 måneder. Det præcise beløb er ikke garanteret; det afhænger af kursudviklingen og likviditeten på markedet.
- Vi skal rustes til at deltage i den konsolideringsbølge, vi venter i branchen i den kommende tid. Og vi skal ekspandere igen, siger Jens Heimburger.
Væksten skal hovedsageligt komme fra nye opgavetyper, som håndteres gennem Valtechs indiske initiaitv, et partnerskab med det seks år gamle it-servicefirma Ivega, som nu i konstruktionen Valtech Ivega er 75 procent ejet af Valtech. Ivega har i dag 400 konsulenter, hvoraf 60 indgår i Valtech Ivega. Det antal ventes øget til 300 i løbet af 12 måneder.
- Ideen er at lave en off shore-model, som det har været brugt især i USA gennem en halv snes år. Den har fået en revival nu, hvor der er pres på indtjeningen. Duoshore-modellen, som vi kalder den, skal gøre det muligt for os at byde på større projekter til mere konkurrencedygtige priser. Det strategisk vigtige arbejde vil blive udført i Danmark, mens det mere generiske laves i Indien, hvor prisen typisk er den halve. Dansk projektledelse skal sikre kontakt og kvalitet. Det, vi laver her, skal være værdiskabende gennem unik viden. Vi søger at bevare arbejdspladser i Danmark ved at blive mere konkurrencedygtige, siger Jens Heimburger, som sammenligner med den udvikling, for eksempel tekstilindustrien har gennemgået.
Ud af flyverskjul
I Danmark er Valtech på vej ud af flyverskjul, efter at nedskæringer, fyringer og afgivelse af pludselig alt for store lokaler gjorde virksomheden meget indadvendt. Content Management Systemer og portaler er fremtiden for Valtech, og det vil den nye administrerende direktør ud og profilere virksomheden på i de kommende 18-24 måneder. Nyt markedsføringsmateriale ligger klart i receptionen til at blive sendt ud.
- Vi ved i dag præcis, hvor man kan hente forretningseffekt gennem anvendelse af internetbaseret teknologi. Vi skal derfor ikke blindt kaste os over alle nye buzzwords, men fokusere på den forretningsskabelse, vi ved, vi kan hjælpe med at realisere hos vores kunder, siger Jens Heimburger, der ydermere kan glæde sig over, at saneringen i kundekredsen også synes overstået. Den var tidligere befolket af stribevis af dotcom-selskaber, der først gav Valtech en stor omsætning og derpå store tab. Nu er den blandt andet befolket af Københavns Fondsbørs, Tivoli, Storebælt og senest PenSam og Pressalit.
På software-siden har Valtech nu fire strategiske samarbejdspartnere: Microsoft, IBM, synkron.web og composite cms.

Billedtekst:
- Vi skal rustes til at deltage i den konsolideringsbølge, vi venter i branchen i den kommende tid. Og vi skal ekspandere igen, siger Jens Heimburger, administrerende direktør i Valtech.
Foto: Torben Klint.

Million-underskud til Valtech
Valtech A/S fik i 2002 et driftsunderskud på otte millioner kroner på basis af en omsætning på 107 millioner kroner. Efter nedskrivninger af goodwill og ekstraordinære udgifter er underskuddet opgjort til 22 millioner kroner. Moderselskabet Valtech SA fik en omsætning på 99,2 millioner euro og et underskud på driften på 3,6 millioner euro, svarende til cirka 27 millioner kroner. I 1. kvartal blev det til et underskud på knap en million euro, men selskabet forventer et plus i 2. kvartal.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere






White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering