Løkkes lige vej

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 20. juni 2003.


Prioriteringen af digital borgerservice har længe lidt af voldsom slagside. Fokus har primært været på digital betjening af borgerne i forbindelse med administration. Indlevering af selvangivelse hos Told&Skat. Henvendelser til kommunekontoret uden for åbningstiden. Åbne postlister på nettet.
Området har haft væsentlig signalværdi, men i mindre omfang været efterspurgt af borgerne. Selv om digital forvaltning bør betyde billigere og mere effektive myndigheder, er det i sundhedsvæsenet, der er suverænt mest at hente for borgerne og samfundet. Her er der sket alt, alt for lidt. Området har ikke stået øverst på den nationale prioriteringsliste.
Før nu. Indenrigs- og Sundhedsminister Lars Løkke Rasmussens embedsmænd har barslet med en landsdækkende it-strategi for sundhedsvæsenet, der endelig ser ud til at bringe balance i tingene.
I en snes år har der været arbejdet med elektroniske patientjournaler med gode lokale resultater. Men der har manglet en sammenhængende troværdig plan med fremdrift for hele området. Der er nu endelig håb om, at vores praktiserende læge, speciallæger, det lokale sygehus og storbyens hospital, hjemmeplejen i en nær fremtid vil kunne få adgang til de oplysninger om vores sygehistorie, der gør betjeningen af os sikker og billig.
Men den nye balance mellem Helge Sanders digitale forvaltning og Lars Løkke Rasmussens elektroniske patientjournaler kan ikke forhindre en vis bekymring.
Det handler om central styring og koordinering. Tvang og krav. Eller venlige opfordringer og spredte skud med bøssen. Forskningsminister Helge Sander har valgt at lade det gode eksempel og frivilligheden råde for at indfri ambitionen om, at Danmark kan blive blandt verdens førende it-nationer. Et allerede neddroslet mål fra det tidligere formulerede: Danmark som verdens førende it-nation.
Midlet er en stribe anbefalinger i form af åbne standarder og pilotprojekter undfanget i viften af råd, udvalg og andre digitale komitÈer: Den digitale Taskforce, Statens IT-forum, Statens IT-råd, Projekt Digital Forvaltning, Det koordinerende informationsudvalg med flere. Senest er der nedsat en såkaldt IT-arkitekturkomitÈ.
Det ligner en babelsk forvirring af kokke, der forretter madkunst, hvor der ikke er lagt op til, at gæsterne forventes at spise maden. Og hvor det helstøbte og sammenhængende måltid forbliver en smuk illusion, fordi ingen har prioriteret hovedretten. Det ser ud til at Løkke med enkle midler skal vise Sander vejen.

Det ser ud til, at
Løkke med enkle
midler skal vise
Sander vejen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere