Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den BioTech d. 4. juni 2003.
KARRIERE & KOMPETENCE: Det er vigtigt at turde erkende,
at man er god til noget. Og netop derfor tror hun, at der er kommet harmoni i hendes liv. Topo Targets Birgitte Søkilde er ...
Midt i maj fyldte Birgitte Søkilde 40 år, og for første gang fejrede hun sig selv med gæster, levende musik og en lind strøm af taler. Og for første gang skammede hun sig ikke over de rosende ord fra vennerne, der også omfattede flere kollegaer fra Topo Target, hvor hun har været ansvarlig for dele af forskningen siden 2000. Der blev sagt om Birgitte Søkilde, at hun har et stort hjerte og er bundreel - man ved, hvor man har hende.
Som hun sidder i Topo Targets videokonference-lokale i Symbion og mindes festen, siger hun, at hun er blevet bedre til at takle den indre jantelov.
"Jamen, jeg er sgu god. Men det er først nu som 40-årig, at jeg efterhånden føler, jeg tør sige det og tage imod, når andre roser," siger hun.
Alligevel afbryder hun flere gange samtalen ved at bekymre sig om, hvorvidt hun kommer til at fremstå som en blærerøv eller som en, der forsøger at tage æren for, at Topo Targt er nået dertil, hvor virksomheden er i dag. Topo Target har gode muligheder for at blive en succes i den forstand, at selskabet har et af de første danske biotekprodukter på markedet inden for to år samt flere lovende produkter i kliniske forsøg. Men aldrig så snart har hun pillet sig selv ned igen, før hun taknemmeligt glæder sig over sit liv.
"Min karriere har aldrig gået bedre, og jeg er blevet mere afslappet med tiden. Både når det gælder mine to børn, min mand og min evne til at få det private til at hænge sammen med arbejdet. Jeg føler mig så priviligeret at have mig selv med som menneske i det ret hårde klima, der præger international lægemiddelforskning. Det er skønt at blive ældre på den måde," siger hun.
Evnen til at turde glæde sig over livet kommer ikke af sig selv.
Ligesom heldet sjældent kommer ud af den blå luft, er den evne et resultat af hårdt arbejde både professionelt og personligt. For otte år siden mistede Birgitte Søkilde begge sine forældre. Moderen døde af cancer. Og som det ældste barn i familien følte hun, at hun tidligt rykkede op på et nyt livstrin ved allerede som først i 30'erne at stå alene med sorgen og sin fremtid.
"Først når man har set skyggesiden af livet, kan man værdsætte solen tilstrækkeligt. Du kan tro, jeg lægger mærke til, når den skinner," siger hun.
Kedelig forsker udvikler sig
Topo Target har med Birgitte Søkildes egne ord udviklet hende fra at være kedelig forsker til det, hun er i dag, hvilket er en nødvendig brik i Topo Targets ledelsesgruppe. Birgitte Søkilde har ansvaret for den medicinske kemi. Hun har etableret selskabets kemiske platform og bygget laboratorier. Sammen med fusionspartneren Prolifix' kemichef Paul Finn leder hun nu Topo Targets kemiske forskningsprojekter, der i dag breder sig ud over Symbion og Rigshospitalet i København samt i Oxford og Riga. Hun har afgørende strategisk indflydelse på, hvilken vej selskabet skal følge.
"Jeg har et godt businessdrive," siger hun.
Hvis hun skulle holde en takketale over, hvordan det er kommet så vidt med Birgitte Søkilde fra Faaborg, der midt i 80'erne var eneste pige på matematisk-fysisk linie på Faaborg Gymnasium, nævner hun først Topo Target-stifterne Peter Buhl Jensen, Maxwell Sehested, Neil Goldsmith samt Seppo Langer, der har vist hende stor tillid og givet hende rum til udfoldelse.
Som replik siger Peter Buhl Jensen, at der ikke var tvivl om, at Birgitte Søkilde var den rigtige, da selskabet i 2000 var i gang med at skrive forretningsplan og manglede en kemichef. Der gik bare 20 minutter, fra jobsamtalen var slut, til han ringede og tilbød hende jobbet.
"Jeg har aldrig oplevet så velforberedt en ansøger. Hun kendte vores forskning ud og ind og vidste lige præcis, hvad vi havde brug for. Det, vi manglede, kunne hun tilbyde. Jeg har hende næsten mistænkt for at have set fortrolige papirer," siger han.
Det havde hun nu ikke. Et par opslag i databasen Medline gav hende adgang til holdets videnskabelige publikationer. Men stifternes forskning var nu ikke helt ukendt land. En af opgaverne i den stilling, hun kom fra i selskabet Phytera, var at finde gode forskningsideer for at vurdere dem forretningsmæssigt. Derfor vidste hun, at der på Rigshospitalet hos Maxwell Sehested og Peter Buhl Jensen lå en rigtig god ide og ventede på at blive udviklet kommercielt.
I kort tid overvejede hun et par andre jobmuligheder, deriblandt et par sikre tilbud i medicinal- og venturebranchen. Men valget faldt på det usikre og det, der repræsenterede den største udfordring.
"Da jeg havde valgt Topo Target, forberedte jeg mig godt til samtalen. Jeg gik efter at vinde og vandt, hvilket vel kendetegner mig ret godt, når jeg kan se, at jeg har en god sag, som jeg kan stå inde for," siger Birgitte Søkilde.
Krogsgaards krav
Men takken går også til Novo Nordisk, hvor hun efter en ph.d i 1993 fra Danmarks Farmaceutiske Højskole fik ansættelse i en postdoc-stilling og forskede i områderne epilepsi og diabetes. Det var her, hun efter eget udsagn var kedelig forsker i en stor virksomhed - en forsker ud af rigtig mange. Men det var også hos Novo Nordisk, hun lærte, hvilke krav der stilles til konkurrencedygtig forskning.
"I Novo lærer man at begå sig i et internationalt miljø, og det er et virkelig godt sted at blive skolet. Man omgås dygtige kollegaer fra hele verden. Og når man finder ud af, hvordan forskningsdirektør Mads Krogsgaard kører det derude, så har jeg et meget godt sammenligningsgrundlag. De mål, vi skal nå i Topo Target, skal naturligvis som minimum leve op til de samme krav som i en stor virksomhed som Novo Nordisk," siger hun.
Men det virker utænkeligt at skulle tilbage. Fremtiden byder på mere management og strategisk indflydelse, hvis det står til Birgitte Søkilde. Og skulle Topo Target gå hen og blive solgt, ville hun godt flytte med et år eller to til udlandet. Familien har især talt om England som et godt sted at være. Det var også i England, hun i sin tid mødte sin mand, der arbejder i IT-branchen. Til gengæld tiltrækker USA hende ikke så meget. Kulturen er simpelthen for forskellig fra den europæiske, især når børnene på fire og 11 år skal med.
"Englænderne har den mest vidunderlige måde at sige 'hold din kæft din dumme skid - det ved du ikke noget om' på. Det er dybt behageligt, at man kan sidde og skændes uden at hæve stemmen," siger hun.
Og netop den gensidige forståelse mellem englændere og danskere, mener Birgitte Søkilde, er en af grundene til, at fusionen sidste år mellem Topo Target og Prolifix er gået så godt, som den er. I det amerikansk-ejede Phytera, hvor hun tildligere var ansat i selskabets forskningsafdeling i Symbion, føltes afstanden mellem Østerbro og topledelsen i Boston, USA, enorm. Ikke bare fysisk, men også mentalt. Sådan er det ikke i Topo Target på trods af, at selskabet i dag er spredt over fire adresser i Danmark, England og Letland.
"Der er ikke noget angstprovokerende i vores forhold. Vi har en utrolig god kontakt. Og ved siden af de jævnlige rejser og personlige møder er jeg overrasket over, hvor godt vores videokonferencer fungerer," siger hun.
Ansvar
Birgitte Søkilde lægger stor vægt på, at arbejdet med at udvikle cancermidler, som det foregår i Topo Target, er en holdindsats. Alle skal arbejde mod samme mål, og man skal synes, det er sjovt, ellers er det ikke til at holde ud med det pres og de forventninger, der stilles. Samtidig er følelsen af ansvar begyndt at snige sig ind. Ikke sjældent ringer folk til Topo Target for at høre om muligheden for at få helbredt et kræftsygt familiemedlem. De har måske læst eller hørt et eller andet. Derfor tøver hun også med at udbrede sig for meget om, hvor mirakuløse produkter der ligger i pipelinen.
For nylig blev hun omtalt i sin hjemegnsavis Fyens Stiftstidende i forbindelses med en promovering af Danmarks Farmaceutiske Universitet - Danmarks mindste universitet - og har været overvældet over de mange positive tilkendegivelser fra læsere af avisen, der spontant henvender sig og synes, det er godt, at hun er gået ind i cancerforskning. Forventningerne vokser, og Birgitte Søkilde synes ikke længere, at det er belastende at påtage sig ansvaret.
"For det første passer jeg bare mit arbejde og noterer, at firmaet har glæde af mig. Men samtidig ved jeg, at der er mange, der dør af sygdommen, og derfor er jeg stolt af at give mit bidrag til at komme canceren til livs. Det er vigtigt at turde erkende, at man er god til noget. Og netop derfor tror jeg, at der er kommet harmoni i mit liv," siger hun.
Boks:
topo target
TopoTarget venter at lancere sit første produkt på verdensmarkedet inden for to år. Midlet, der nu er i den kliniske fase III, kan hindre en frygtelig komplikation, som opstår, hvis en patient i kemoterapi får sprøjtet den giftige væske ved siden af blodåren. Da opstår et såkaldt kronisk nekrotisk sår, hvilket medfører, at store kødområder må bortopereres, og den videre kemoterapi forsinkes i fire til seks uger.
Stoffet er foreløbig afprøvet på 12 patienter, heraf to i udlandet, og har vist sig effektivt. Konkurrenter er der ingen af, og TopoTarget har af EMEA, The European Agency for the Evaluation of Medicinal Projects, fået ti års markedseksklusivitet som led i organisationens såkaldte "Orhpan Drug Designation - støtte til selskaber, der udvikler medicin til meget sjældne sygdomme.
Hovedproduktet i den kliniske pipeline udspringer af cellekerne-enzymet Topoisomerase II. TopoTarget har identificeret et nyt princip og teknologi for cancerbehandling, som bunder i beskyttelse af de raske celler mod kemoterapi og strålebehandling. Med det 'håndtag' til at stoppe effekten af giftstofferne kan lægerne bruge tre-fire gange større doser og dermed bekæmpe cancercellerne mere effektivt. (hjort)
Billedtekst:
"Da jeg havde valgt Topo Target, forberedte jeg mig godt til samtalen. Jeg gik efter at vinde og vandt, hvilket vel kendetegner mig ret godt, når jeg kan se, at jeg har en god sag, som jeg kan stå inde for," siger direktør Birgitte Søkilde.
Foto: Ulrik Jantzen
Boks:
Det grønne guld
Næste generation af ledere er på vej frem i biotekindustrien. Grundlæggerne har fået følgeskab af en flok højt kvalificerede folk, der knokler på med at modne industrien samtidig med, at de selv vokser. Birgitte Søkilde fra Topo Target er den fjerde i en række portrætter af morgendagens ledere.
Citat:
Først når man har set skyggesiden af livet, kan man værdsætte solen tilstrækkeligt. Du kan tro, jeg lægger mærke til, når den skinner.