Europæisk biotek skrumper

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den BioTech d. 4. juni 2003.


TENDENS & ANALYSE: Ernst & Young fastholder et optimistisk syn på fremtiden for europæisk biotek, men konstaterer, at investeringslysten er på 1993-niveau, og at biotekbranchen for første gang skrumper.

"Diverse biotek-indeks på verdens børser er nu under 1993-niveau efter fald på mere end 80 procent siden højdepunktet i 2000", konstaterer Ernst & Youngs seneste analyse af europæiske biotek. Investorer ser stadig ingen exit-muligheder gennem børsnoteringer, fusioner eller opkøb. Samtidig oplever de mere etablerede selskaber, at deres værdi presses som følge af det stagnerede børsmarked.
Rapporten, der passende hedder 'Endurance' (udholdenhed) gennemgår op- og nedture fra sidste år, deriblandt fusioner og opkøb - de få, der var - lovende lægemidler i den farmaceutiske pipeline, markedssituationen, industri-trends og etiske overvejelser i befolkningerne på baggrund af udviklingen inden for gensplejsning af dyr og fødevarer.
Rapporten er skrevet af Glenn Crocker fra Cambridge, England, med biddrag fra Ernst & Youngs afdelinger i Danmark, Tyskland, Frankrig, Sverige, Holland og Schweiz.

Produkter på vej
Den hæfter sig ved muligheden for, at markedet i løbet af de næste få år oplever introduktionen af flere ny biotekprodukter, hvilket giver håb om en dramatisk genrejsning af biotekbranchen. Men manglen på kapital til produktudvikling tvinger de unge selskaber til at søge alternative finansieringskilder eller lukke.
For første gang nogen sinde skrumper den europæiske bioteksektor. Antallet af selskaber falder en anelse, og mængden af ansatte i branchen er siden sidste år gået ned med seks procent på grund af nedskæringer og lukninger.
"De dage er forbi, hvor et biotekselskab med en spændende teknologi kunne forvente penge på baggrund af en forretningsplan, der beskriver en udviklingstid på ti år inden omsætning og 15-20 år inden overskud. Biotekselskaber er underlagt de samme forretningsregler som andre virksomheder og bliver nødt til at fokusere på kunden fra dag et. Det fokus skal hele tiden opdateres i forhold til markedets ønsker. Teknologiindustrien er overrendt med fantastisk teknologi, som ingen alligevel ønsker," skriver Glenn Crocker i rapporten.
På den positive sider fastslår rapporten, at antallet af produkter på vej er stigende. De børsnoterede selskaber i Europa har 53 lægemidler i klinisk fase III-forsøg. "Der er håb om, at dæmningen går op i løbet af de kommende år, og at en stribe nye produkter formår at drive hele sektoren ind i den næste fase af biotekrevolutionen," skriver han.
Den europæiske biotekindustri er rundt regnet så stor, som den amerikanske var i 1994-95. Siden er den amerikanske biotekindustri vokset mere end tre gange.
"Dette er potentialet for Europa, når den nuværende storm har lagt sig," skriver Crocker.

Billedtekst:
Der er håb om en dramatisk genrejsning af biotekbranchen ifølge Glenn Crocker, der står bag rapporten 'Endurance'.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere