Danionics til salg

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 23. maj 2003.


Den danske, børsnoterede batterifabrik Danionics A/S er sat til salg. Trods en tilsyneladende fremragende batteriteknologi er markedsværdien faldet fra over to milliarder til under 130 millioner kroner. Kursen var 200 ved introduktionen i januar 2001, 300 i sommeren 2001, i onsdags var den 12 kroner. Danionics har på tredje år store tocifrede millionunderskud og stangnerende/faldende trecifrede million-omsætningstal.
- Vi har ikke tænkt os at sætte "Til salg"- skilte op. Men vi kigger også på kursen og markedsværdien. Hvis der kommer et fornuftigt bud, vil vores bestyrelse se på det med stor interesse, sagde administrerende direktør Niels Kryger Andersen på en telekonference i tirsdags for analytikere efter 1. kvartalsregnskabet 2003.
Omsætningen i første kvartal 2003 faldt til 40,2 millioner kroner, og bundlinien blev et underskud på 21,1 millioner. Da den forventede vækst lader vente på sig, fyrede Danionics i april 20 af dens 100 funktionærer, og de ansatte i produktionen skal kun arbejde hver anden uge. Trods svage kvartalstal forventer Danionics et årsregnskab omtrent som i 2002: En omsætning omkring 200 millioner kroner og et underskud på 69 millioner på bundlinien. Danionics' ikke uvæsentlige forudsætning er, "at specielt PDA-markedet ikke forværres yderligere, og eksisterende kunder lancerer deres produkter som forventet". Forudsætningen illustrerer præcist Danionics kardinalproblem: PDA-markedet og kunderne har svigtet, siden Danionics gik på børsen i 2001. Danionics særlige batterier (lithium-ion polymer) kan i modsætning til væskebatterier bøjes og klemmes ind på ringe plads i mobiltelefoner, bærbare computere og lommecomputere (Personal Digital Assistant, PDA). Netop Danionics' tre hovedmarkeder, jvf. børsprospektet januar 2001.Danionics fik imidlertid kun ordentligt fat i PDA-markedet, hvorfra firmaets omsætning i overvejende grad i nu tre år stammer fra salg af batterier især til HP iPaq, mens laptop- og mobiltelefon-markedet stort set ikke har købt batterierne. Laptop-producenterne sælger ikke på tyndt og smart design, men på sidste nyt i komponenter som harddiske og cd/dvd-læsere/brændere. Mobiltelefon-producenterne er etablerede med store batteriproducenter som Sony.
Danionics' satsning på PDA-markedet har vist sig katastrofal. Mens laptop- og mobil-markederne stort set har fulgt analytikernes vækstprognoser fra 2001, så er bunden gået ud af PDA-markedet. Måske fordi laptop og mobiltelefoner har overtaget PDA-funktionerne. IDC sagde i 2001, at PDA-salget ville vokse eksplosivt. Men det faldt i 2002 til 12 millioner PDA'er fra prognosen på godt 20 millioner. For 2003 og 2004 mener Gartner Dataquest, at salget når henholdsvis 13,3 og 15,3 millioner. Det er blot en tredjedel af børsprospektets tal i 2001 på 30 millioner i 2003 og 45 millioner PDA'er i 2004.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere


Vejen til skyen

Få indsigt i, hvordan overgangen til en samlet cloud-platform har styrket virksomhedens agilitet, fjernet datasiloer og leveret realtidsdata for bedre beslutningstagning.

04. december 2024 | Læs mere


Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

05. december 2024 | Læs mere