Forsinkede midler til forskning endelig på vej

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 23. maj 2003.


Selv om pengene til it-forskning blev bevilget med vedtagelsen af finansloven sidste år, går starten på 2003-projekterne formentlig ikke før i 2004. Men uddelingen af dette års længe ventede midler er dog så småt i gang.

uddeling
Det begyndte ellers så godt sidste sommer. Da kom et ambitiøst forslag fra en højtprofileret arbejdsgruppe under Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling om, hvordan it-forskningen styrkes.
Men herefter blev der afsat et langt lavere beløb på finansloven. Og nu er uddelingen af midlerne forsinket, fordi der med nedlæggelsen af Center for IT-forskning (CIT) ved udgangen af 2002 og arbejdet med at lave nye strukturer for it-forskningen tilsyneladende har været usikkerhed om, hvordan det skulle foregå.
Der er dog immervæk bevilget 130 millioner kroner over tre år. Heraf skal 40 millioner - hvoraf de 15 er en ekstrabevilling til større, tværgående satsninger - uddeles i år, mens henholdsvis 40 og 50 millioner kroner uddeles de to følgende år.
Pengene gives til samarbejdsprojekter, hvor forskere mødes med industri eller offentlige institutioner, og forskningen kobles med de praktiske anvendelsesmuligheder.
Videnskabsministeret placerede i det tidlige forår midlerne i forskningsrådssystemet. Her udmøntes de af en programkomitÈ, anført af dr. techn. Jørgen Staunstrup, der netop er ansat som forskningschef på IT-højskolen fra et job som vicedirektør i IT-Brancheforeningen.

Ny fordelingsmetode
Han noterer, at der er væsensforskel på forskningsrådssystemet og en selvstændig organisatorisk enhed (i stil med CIT), som it-brancheforeningerne ville foretrække. Her ville en ansvarlig bestyrelse selv kunne gå ud og opsøge og skabe projekter. Forskningsrådene derimod har en lang række mekanismer, detailstyringen er langt sværere, og traditionelle kvalitetskriterier såsom anerkendelse fra andre forskere, internationale publikationer og bedrifter vægtes tungt. Det giver anledning til diskussioner. - Men vi må efter bedste evne få sat gang i projekter, der forener it-forskning med anvendelsesområder. Koblingen mellem forskning og anvendelse giver utrolig god mening - især i lyset af analyser, der viser, at vi i Danmark generelt er gode til at lave forskning, men knap så gode til at få den anvendt, siger Jørgen Staunstrup. CIT har efter hans mening vist, at man kan gøre det med succes. Der er kommet mange gode projekter ud af det, både produkter og virksomheder. Forskningschefen nævner som eksempel virksomheden ConfigIT, hvor det lykkedes at rejse venturekapital sidste år. Men eftersom CIT nu engang er lukket, er Jørgen Staunstrup varsom med at sige, at dette års uddeling bliver ligesom på CIT. Han nøjes med at understrege, at det er et samarbejdsprojekt, hvor forskningsmiljøer og erhvervsliv mødes, og det offentlige i lyset af eksempelvis projekt Digital Forvaltning også kan være med. - Nu gælder det om at få de penge brugt bedst muligt. Der er et ekstremt pres på de midler, for der har jo været en nedadgående tendens i omfanget. Bevillingsmæssigt har it-forskningen været udsat for store svingninger i de seneste år. Alene det er ekstremt ubehageligt, for det tager lang tid at bygge forskningsmiljøer op. Det er lige før en kortvarig opblussen gør mere skade end gavn. Et stabilt niveau er langt at foretrække. Forskning er nu engang langsigtet, påpeger Jørgen Staunstrup.

Stor søgning
Rent praktisk kommer der opslag op om forskningsmidlerne inden for en uges tid, og Forskningsstyrelsen afholder den 4. juni et informationsmøde, hvor interesserede parter kan høre mere og - frem for alt - møde hinanden og netværke ved en slags matchmaking-begivenhed.
- Tilmeldingerne til informationsmødet den 4. juni strømmer ind, fortæller Inge Holkmann Olsen, chefkonsulent i Statens Teknisk-Videnskabelige Forskningsråd, hvor man har knoklet med at få nedsat programkomiteen og sat turbo på uddelingsprocessen.
I det videre forløb skal der både tages hensyn til, at ansøgerne skal have tid til at etablere netværk og samarbejder og skrive en ordentlig ansøgning, og programkomiteen skal have mulighed for at sende ansøgninger ud til ekstern bedømmelse.
På den baggrund forventer Inge Holkmann Olsen foreløbig, at deadline for ansøgninger bliver omkring 1. september, og projektstart kan falde i januar 2004.
Det er endnu ikke helt klart, hvordan uddelingen af it-forskningsmidlerne skal foregå næste år. Regeringen arbejder med en reform af hele forskningsrådssystemet - herunder etableringen af Det Strategiske Forskningsråd, hvor it-forskningsmidlerne ventes at blive placeret. I Det Strategiske Forskningsråd vil der blive udpeget politisk prioriterede og tematisk afgrænsede forskningsområder og søgt at tiltrække midler fra fonde og virksomheder til samfinansierede forskningsprojekter.

Billedtekst:
Videnskabsministeret har placeret forskningsmidlerne i forskningsrådssystemet, hvor de udmøntes af en programkomitÈ, anført af dr. techn. Jørgen Staunstrup, der netop er ansat som forskningschef på IT-højskolen. Foto: Torben Klint




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere