Formand med netværk og holdninger

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 4. april 2003.


Formanden har skiftet job, og hans forening er ved at skifte ham. Per Buchwaldt, rorgænger i Dansk IT, holder skruen i vandet og kursen mod nye horisonter.

Portræt
Torsdag i denne uge satte Dansk IT's formand, Per Buchwaldt, sig i sin nye stol som it-direktør hos Bech-Bruun Dragsted, Danmarks største advokatfirma.

"God start", beretter han ved dagens afslutning.
Den mangeårige it-chef med de markante holdninger har netværk og uddannelse som nogle af sine mærkesager i Dansk IT. Begge elementer eksponeres i hans eget jobskifte.

Eksempelvis er Per Buchwaldt medlem af regeringens nye Rådet for IT-sikkerhed.

Her hedder næstformanden Janne Glæsel, og hun er såmænd advokat og partner i Bech-Bruun Dragsted. Sammenhæng?
- Netværket, lyder det fra Per Buchwaldt, der kommer fra et job som koncern it-chef i Carl Bro Gruppen.
Spørger man ham, hvordan han selv lærer og uddanner sig, lyder svaret, at det ikke mindst sker gennem arbejde og netværk.

- Man lærer meget af de job, man har. Man lærer også af modgang, og jeg har lært meget hos Carl Bro, siger han om sine to et halvt år hos det velrenommerede rådgivningsfirma, hvis seneste år har været præget af vanskeligheder.
Læren i det nye job kommer til at handle om forretningsudvikling.

Hos Bech-Bruun Dragsted har man den holdning, at it-direktøren sidder med ved direktionsbordet og er med til at træffe de forretningsmæssige beslutninger.

Det glæder naturligt nok Per Buchwaldt, som derudover ser flere paralleller end forskelle mellem sit gamle og nye job. I begge er der tale om vidensvirksomheder, om dokumenter, styring af viden og relationer til klienter.
Han går ganske vist fra at være omgivet af ingeniører til at tackle advokater, som ikke ligefrem er berømte for hurtig adaption af it.

Men det er mestendels et spørgsmål om virksomhedskultur, mener han og trækker en linie tilbage til sine 12 år i finanssektoren hos Alm. Brand, som nok er mere i kulturelt tråd med det store advokatfirma.

Hamskifte
Mens Per Buchwaldt selv netop har gennemført et jobskifte, er foreningen, han er formand for, godt på vej gennem et veritabelt hamskifte.

Navneændringen fra Dansk
Dataforening kom for et år siden, en revision af foreningens vision, mission og værdier er netop godkendt på det seneste bestyrelsesmøde, nye skibe er og vil blive sat i søen.

Fokus er skærpet på den tredelte vision, der hviler på de tre søjler, sidste års generalforsamling vedtog som foreningens fundament:
Netværk, politik og kompetencer. Tilbage står at se hvordan rammerne udfyldes, opsummerer formanden og giver det seneste eksempel:
- Vi er ved at fløjte afgang på det første strategiske netværk for it-chefer og it-direktører - med streg under chefer og direktører. Her kommer ingen leverandører med. Vi vil samle de tungeste brugere, hvilket er unikt på det niveau, siger Per Buchwaldt.

Foreningen skriver og inviterer folk, der synes at passe sammen og have fælles interesser og udfordringer.
De indbydes til at skabe netværk ved to såkaldte døgnmøder og to yderligere møder i løbet af et år.

Rent strategisk lægger man ud med det tungeste netværk og overvejer derefter at segmentere - for eksempel i forhold til geografi eller branche. Helt grundlæggende ønsker foreningen at aktivere den voksende flok af medlemmer og ad den vej give dem flere gode grunde til at investere de 985 årlige kroner i medlemskabet.

Omtrent hvad Per Buchwaldts søn bruger i årligt kontingent på sin ugentlige fodboldtræning, indsparker faderen.
At aktiveringen dog ikke går helt af sig selv, viser det første netværksinitiativ, etableringen af virtuelle netværk hvor det er gratis at medvirke, foreningen stiller faciliteter til rådighed, og ildsjæle går ind og søger at skabe aktivitet og tilføre viden.

Det skal løbes i gang, erkender formanden, som imidlertid ikke mener, at danskere - som nogen anklager dem for - generelt er dårlige til at drive netværk.

- Vi er bare kræsne med, hvad vi vælger at bruge vores tid på. Og langt mere effektive end for eksempel vores amerikanske kolleger, siger Per Buchwaldt med henvisning til nationen, der i højere grad har ry for at være habile i netværksarbejdet.

Selv er den 48-årige civilingeniør og HD aktiv i netværk som Center for Ledelse og organisationer som TEKNOFO og DIAG foruden Rådet for IT-sikkerhed og regeringens Dialogforum for Projekt Digital Forvaltning.

Alt bidrager til at forme og udmønte de kvalificerede og interesseuafhængige holdninger, formand og forening føler sig forpligtet til at dele - ikke mindst med de politiske beslutningstagere. Tag for eksempel den digitale forvaltning.

Synd for Danmark
- Alle taler om de kolossale fordele ved digital forvaltning. Hvorfor pokker investerer regeringen så ikke i den digitale motorvej, der er en forudsætning for at komme derudaf? Man kan jo ikke regne med, at hver kommune skal bygge sin lille stump. Gammeldags veje og jernbaner kan man godt blive enige om at investere milliarder i. Hvorfor så ikke digitale?
Per Buchwaldt giver selv svaret. Fordi man ikke kan finde ud af at sætte noget på finansloven, som ikke er til at se eller tage og føle på.

Men det er en skam, mener han. Ikke bare for den digitale forvaltning, men også fordi Danmark dermed går glip af at udvikle en systemindustri og få skabt løsninger, som andre lande kunne tænkes at være interesseret i at købe.
Holdningerne vælter frem. Og omtrent samtidig med begyndelsen på Per Buchwaldts nye job, tegner sig en god afslutning på hans første formandsperiode hos Dansk IT.

I næste måned er han på valg til en ny toårig periode - den sidste ifølge vedtægterne. Et genvalg anses ikke for usandsynligt.

Citat:
Alle taler om de kolossale fordele ved digital forvaltning. Hvorfor pokker investerer regeringen så ikke i den digitale motorvej, der er en forudsætning for at komme derudaf?
Per Buchwaldt

Billedtekst:
Dansk IT's formand, Per Buchwaldt, flankeres af Kurt Trampedachs flittige figur på lærredet, der pryder væggen hos formandens nye arbejdsgiver, Bech-Bruun Dragsted advokaterne.
Foto: Hans Juhl




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere