EU-sikkerhedscenter ønskes til Øresund

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 4. april 2003.


De nordiske it-brancheforeninger er gået sammen for at få placeret et nyt EU-agentur for netværks- og informationssikkerhed i Sverige - og allerhelst i Sydsverige i Øresundsregionen tæt på Danmark.

Slaget om EU-agenturet
Det politiske tovtrækkeri er startet om placeringen af et nyt EU-kompetencecenter, et såkaldt agentur for netværks- og informationssikkerhed. De tre nordiske it-brancheforeninger i Norge, Sverige og Danmark har netop holdt møde i København, og de er enige om i fællesskab at lægge billet ind på at få det nye sikkerhedscenter placeret i Sverige.
Den allerbedste placering, mener de, er i Sydsverige i Øresundsregionen.

Teoretisk har EU-Kommissionen frit valg til at placere agenturet i et hvilken som helst EU-land. Men politisk plejer disse centre at blive tildelt de lande som står for tur. Danmark har således fået EU's Miljøagentur, og vi er dermed rykket ned i køen. Finland og Italien har fået andre EU-agenturer. Norge er ikke EU-medlem og har derfor kun en beskeden chance. Men Sverige har endnu ikke fået noget agentur og står derfor for tur. Ved at lade de to naboer Norge og Danmark gå ind i en fælles nordisk lobby-aktion sammen med svenskerne vurderes chancerne for gode.

- Vi arbejdede meget på ideen om at få et it-sikkerhedsagentur under vort EU-formandskab. Det er nu på plads og initiativet kommer direkte fra Kommissionen, siger administrerende direktør Ylva Hambræus Björling, Svenska IT-företagens Organisation AB.

Administrerende direktør Jakob Lyngsø, IT-Brancheforeningen og generalsekretær Per Morten Hoff, IKT Norge bekræfter, at Danmark og Norge arbejder for, at agenturet skal gå til Sverige. Allerhelst til Skåne i den såkaldte Øresundsregionen, mener Lyngsø.

Stor arbejdsplads
En så regionalt bestemt placering i Sydsverige kan Ylva Hamnræus Björling dog ikke formelt arbejde for, da hun repræsenterer alle Sveriges seks regionale it-centre fra Lulelå i nord over Stockholm til Karlskrona i syd. Men som hun politisk siger:
-Jeg arbejder ikke imod, og jeg vil ikke blokere for en placering i Øresundsregionen. Det område sorterer under vor fælles dansk/svenske it-brancheforening, IT Oresund.

Placeringen af det nye EU-agentur for netværks- og informationssikkerhed er ikke blot en fjer i hatten til det pågældende land. Det bliver også en betydelig it-arbejdsplads med et halvt hundrede ansatte, et budget på 150-200 millioner kroner og med højkompetence til at udstikke politiske og erhvervsmæssige retningslinier for ny it- og tele-virksomhed.

- Vi arbejder sammen for at få indflydelse på, hvem der skal sidde i bestyrelsen og på posten som direktør. Kommissionens forslag om de tre erhvervs- og brancherepræsentanter i bestyrelsen uden stemmeret vil vi gerne have ændret til medlemmer med stemmeret, siger Jakob Lyngsø.

Frygter lovgivning
Den nordiske it-lobby går meget op i indhold og arbejdsmetoder i det nye EU-agentur. De mener, at arbejdet skal gøres via rådgivning og ikke med lovgivning. De frygter nemlig, at tidens fokus på cyberkriminalitet og terror vil kunne lokke visse politiske partier på banen med risiko for restriktive, europæiske netværkslove.
Det, forestiller de sig, kunne ske ved politiske forhandlinger i Kommissionen med udgangspunkt i den eksisterende lovgivning for de gamle fastnetmonopoler. Men det ville være ødelæggende med lovgivning på mobil- og internet. Det er områder, som de tre it-branchefolk hævder netop vokser, fordi de er i fri konkurrence.

- På trods af den øjeblikkelige opbremsning i erhvervslivets investeringer, så er it- og tele stadig den største trækkraft i samfundsvæksten. It- og tele ligger blandt erhvervslivets tre største brancher, den er suverænt hurtigst voksende og alene i Norge, Sverige og Danmark omsætter branchen for over 600 milliarder kroner om året. Dertil kommer en mindst ligeså stor it- og tele-omsætning i erhvervslivets produktions- og servicevirksomheder. Halvdelen af en personbils produktionspris er således i dag it, siger de nordiske it-branchedirektører.

Boks:
EU-sikkerhedsagenturet
EU's agentur for netværks- og informationssikkerhed åbner den 1. januar 2004 med et budget på 24,3 millioner euro i fem år. Der ansættes omkring 30 medarbejdere og en direktør. Bestyrelsen bliver på 15, hvoraf 12 med stemmeret udpeges af medlemslandene/Kommissionen og tre uden stemmeret udpeges af industrien. Et tilhørende ekspertpanel skal bestå af ni uafhængige personer.
Agenturets arbejdsopgaver er:
¥ Rådgive og formulere holdninger på området.
¥ Samarbejde med Kommissionen og nationale EU-myndigheder om krav til netværks- og informationssikkerhed over for operatører og serviceleverandører.
¥ Indsamle, analysere og formidle risici-data.
¥ Medvirke ved udarbejdelsen af standarder.
¥ Fremme udviklingen af metoder til risikoanalyser og fremme internationalt sikkerheds-samarbejde.

Billedtekst:
- Vi kan gøre en forskel med det nye EU-agentur for it- og netsikkerhed placeret i Norden. Vi er langt fremme med mobil og internet, men vor nordiske holdning om ikke at lovgive os ud af sikkerhedsproblemerne er især vigtig, argumenterer cheferne for de nordiske it-brancheforeninger i deres fælles lobbyarbejde, Per Morten Hoff (IKT Norge), Jakob Lyngsø (IT-Brancheforeningen Danmark) og Ylva Hambræus Björling (IT-Företagen Sverige).
Foto: Hans Juhl




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere