Afgørelse er nær i sag om TDC-overpriser

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 4. april 2003.


Sagen om overpriser på TDC's faste kredsløb kommer endelig til domsforhandling. Sagen blev rejst i 2000 og går helt tilbage til en lovændring i 1997. I opløbet indgyder afgørelsen i en parallel norsk sag mod Telenor optimisme hos sagsøgeren, Dansk IT på vegne af Novo Nordisk.

Retssag
Dansk IT regner med, at Østre Landsret vil afsige dom i sagen umiddelbart efter sommerferien, efter den endelig er berammet til perioden 20. maj til 11. juni. Sagen kan komme til at koste TDC omkring 250 mio. kr. i tilbagebetaling til erhvervskunder, som har betalt for meget for lejede faste kredsløb.

Hos Dansk IT glæder man sig over afgørelsen i en parallel sag mod Telenor i Norge. Her måtte Telenor til lommerne efter en byretsdom, en anke og endelig et forlig.

- Der er tale om et fuldstændig parallelt retsgrundlag, og vi kan konstatere, at man i Norge er nået til den konklusion, at teleselskabet skal tilbagebetale til kunderne. Den norske dom har naturligvis ikke effekt i Danmark, men den indgår da i vores sag til dommernes orientering, siger direktør i Dansk IT, Tony Franke.

I den norske sag pålagde byretten i Oslo Telenor at betale 51,5 millioner kroner til Netcom. Efter en anke indgik parterne i sidste måned forlig og betalingen endte med at blive 35 millioner kroner.

Her fremhæver man en anden 'delsejr'. Sagsøgeren har fået en retskendelse for, at Dansk IT godt må føre ansatte i IT- og Telestyrelsen som vidner i sagen. TDC ønskede udelukkende skriftlige spørgsmål og svar herfra.

- Men de skal jo fortælle noget om de faktiske omstændigheder, siger Tony Franke.

En ny lov pr. 1. juli 1997 satte maksimale priser på leje af faste kredsløb. Men TDC slog sig i tøjret og satte først sine priserne ned - med gennemsnitligt 15 procent - efter en henstilling fra IT- og Telestyrelsen i august 1999. Den er den mellemliggende toårige periode, der er stridens æble. Dansk IT og Novo Nordisk mener, de lavere priser må være gældende helt fra lovens ikrafttræden.

Forældelsesfristen i sagen ligger først i 2004. Hvis Dansk IT vinder sin sag, ventes andre at kunne gøre deres krav gældende uden nogen stor juridisk indsats. Foreningen har tidligere kørt kampagne for at få virksomheder og offentlige institutioner til at gemme deres bilag for perioden som nødvendig dokumentation, hvis de vil gøre deres krav gældende. Tony Franke gentager opfordringen på baggrund af, at den slags typisk bare opbevares i fem år.:
- It-cheferne i de måske 500 virksomheder, kommuner osv., der formentlig er ramt, skal huske at fiske bilagene op af arkiverne og gemme dem.

Billedtekst:
- It-cheferne i de måske 500 virksomheder, kommuner osv., der formentlig er ramt, skal huske at fiske bilagene op af arkiverne og gemme dem, siger direktør Tony Franke, Dansk IT. Foto: Torben Klint




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere