TOPNYHED:Nu er leverandøren af Danmarks nye NemKonto til 384 millioner kroner fundet - KMD ryger ud

Eksamenstid for EPA'er

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den BioTech d. 3. april 2003.


KARRIERE & KOMPETENCE: Marts/april er eksamenstid for kommende europæiske patentagenter fra den eneste rent fælleseuropæiske uddannelse. Kvalitetskravet hos den europæiske patentorganisation er højt. Det samme er
dumpeprocenten.

Sidste år gik 17 danskere op til eksamen som Europæisk Patent Agent (EPA). Fire bestod. Det svarer til 23,4 pct. Dumpeprocenten er høj - også for de øvrige europæiske lande. Hvorfor?
Lise Dybdahl, direktør i European Patent Office (EPO) i München, giver sit bud:
"Kun ingeniører og naturvidenskabsfolk kan tage EPA-eksamen. De er teknisk uddannede og har hidtil bevæget sig i en verden af eksakt videnskab. Det, de skal lære, er jura, og i juraen arbejdes på en helt anden måde. Der er et fortolkningselement med, som er fremmed for dem. At det er en helt anden fagverden, gør det svært."
Lise Dybdahl tilføjer, at også indlæringen, der er præget af individuel udenadslære, er fremmed for mange kandidater, der er vant til at arbejde med helt andre læremetoder og ofte i grupper. Man er langt fra laboratoriet.
Der er tre officielle sprog i EPO: engelsk, tysk og fransk, og kandidaterne skal kunne dem alle. Den danske EPO-direktør mener imidlertid ikke, at sproget er en faktor i dumpeprocenten.

"Man kan skrive svarene på dansk. Og hvis sproget var afgørende, skulle schweizerne brillere. Men deres beståelsesprocent var bare 21,1 pct. sidste år."

Briterne klarer sig oftest bedst. Sidste år bestod omtrent halvdelen af kandidaterne. Det tilskriver Lise Dybdahl, at de har en lav gennemsnitsalder og altså stadig har undervisning og eksamener tæt inde på kroppen, mens de ikke så ofte har stiftet familie. Samt at Storbritannien har en højere kritisk masse af EPA'er og dermed et mere velfungerende tutor-system og bedre forberedte kandidater.
Derudover har danskerne ikke tilstrækkeligt mange sager at træne på. Danmark har indleveret knap to pct. af det samlede antal europæiske patentansøgninger, bare 128 indsigelsessager eller fire-fem pr. EPA i de 12 år, Danmark har været medlem af EPO.

Forretningsorienterede kurser
Hvad forberedelserne angår, benytter danskerne helt overvejende CEIPI (Centre d'Etudes Internationales de la PropriÈtÈ Industrielle) - i Danmark arrangeret som en studiekreds med møder hver 14. dag. Det er efter Lise Dybdahls mening ikke tilstrækkeligt til et selvstudium. En række ændringer med henblik på at stramme op om CEIPI trådte i kraft sidste sommer.

"CEIPI skal være for dem, der rent faktisk vil gå til EPA-eksamen. Mange går der imidlertid ikke af den grund, men fordi de er interesserede i IP (intellektuel ejendom), og der ikke er andet end CEIPI. Der er behov for flere forretningsorienterede kurser i IPR. Der er ikke nødvendigvis mangel på EPA'er i Danmark, men snarere højtuddannede folk med viden om IP," siger Anne Schouboe, IP-direktør hos patentfirmaet Plougman & Vingtoft, som gennem en årrække har stået for CEIPI i Danmark.

Lise Dybdahl mener heller ikke, at Danmark har mangel på EPA'er. Det har man derimod i Sydeuropa.
"I Sydspanien, Nordportugal og Grækenland er der decideret mangel. I Grækenland f.eks. er alle patentagenter på nær to jurister. Mærkværdigt - når udgangspunktet nu engang er opfindelser," siger hun.

Danmark har 128 EPA'er - de eneste, der kan få foretræde i EPO. Heraf har de 47 rent faktisk bestået eksamen, siden Danmark meldte sig ind i EPO for 12 år siden - altså knap fire om året, mens de øvrige blev gelejdet ind som såkaldte 'grandfathers', folk med mindst fem års erfaring ved medlemskabets start.

Kernestatistikken fra EPO, ifølge hvilken fire af 17 danskere bestod eksamen i 2002, omfatter kandidater, der har meldt sig til og siddet eksamen for første gang i sin helhed eller første gang har bestået andet modul. I 1994 blev der indført moduler i eksamen, hvorefter den består af fire led og kan tages i etaper. Inkluderes alle, som har bestået enkelte opgaver eller dele af eksamen og dermed endelig er kommet gennem nåleøjet, er 14 danskere ud af 52 mulige registreret som nye EPA'er i 2002.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

03. februar 2025 | Læs mere