Væksten i dansk it vender tilbage

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 21. marts 2003.


Den fede tid med "dobbelt-burgere og cola" er slut. Nu står den på encifrede vækstrater frem til 2010, konkurrence på priser og marked og et skarpt øje på kunderne. Det skal Danmarks efterhånden modne it-virksomheder lære at leve med, mener IDC-analytikerne.

IDC Directions 2003
Tidligere tiders vækstrater i it-branchen med over 50 procent i 1960'erne og 10-25 procents vækst i 1970'erne og 90'erne er for altid slut.

I dag er it og tele en voksen og moden industri i selskab med Danmarks øvrige erhvervsliv. Men det betyder ikke, at it og tele som en ny videnindustri er på ophørsudsalg. Tværtimod mener IDC-analytikerne, at it og tele i de næste fem år vil vokse og vokse dobbelt så hurtigt som Danmarks bruttonationalprodukt (BNP)
Hvert kvartal tager it-analysefirmaet IDC Nordic via 400 virksomhedsinterviews temperaturen på tendensen i it-investeringer. Det såkaldte IT Investerings Index. Stiger indekset, afspejler det en forventning om, at erhvervslivet vil øge it-investeringerne i de kommende seks til 12 måneder. Omvendt, hvis indekset falder, så forventer erhvervsvirksomhederne, at de vil minske deres it-indkøb.

Røde og grønne lamper
For 2001 og 2002 var signalet i investeringsindekset konstant nedadgående. Lamperne lyste rødt og varslede et dårligt 2002, som det ganske rigtigt viste sig at blive med et fald i it-investeringer på fire procent.

Men de nyeste IT Investerings Index for tredje kvartal 2002 og første kvartal 2003 viser en opadgående tendens.

Lamperne er grønne, og erhvervslivet signalerer en vækst i it-investeringer de kommende seks til 12 måneder - det vil sige, at der skrues op for it-indkøb i hele 2003.

- Det svarer meget godt til vore øvrige analyser for det danske it- og telemarked, hvor vi forventer en vækst på to til fire procent i år, siger administrerende direktør Per Andersen, IDC Nordic A/S.

Splittes investeringsindekset op på størrelsen af erhvervsvirksomheder, så er der en markant ændring hos de små virksomheder. Denne del af erhvervslivets virksomheder med op til 100 medarbejdere forventer for første gang i to år at købe mere it. De små virksomheder ligger således helt på linie med de mellemstore virksomheder (100-500 ansatte), som også vil til pungen i 2003.

- Det viser, at it- og telebranchen skal være opmærksomme på, at der er købsvilje i dette segment. De små og mellemstore erhvervsvirksomheder er parate til indkøb.

Hardware ketchup-effekt
Der er også godt nyt for den ellers så klemte hardwareforretning i it- og telebranchen. De sidste to år (2001 og 2002) har investeringsindekset for hardware vist stagnation og fald. Men de sidste to indeks (tredje kvartal 2002 og første kvartal 2003) viser, at det primært er hardwaresalget, som vil vokse.

- Den forventede vækst i hardware i 2003 er resultatet af en slags ketchup-effekt. Der er et ophobet investeringsbehov, som nu viser sig efter et par år med næsten intet nyt hardwaresalg, og der er simpelthen en grænse for, hvor længe man kan reparere sig ud af problemerne uden at købe nyt hardware, siger Per Andersen.

Drivkraften i erhvervslivets it-indkøb 2003 bliver ifølge IDC infrastruktur og e-business, mens det stadig største område - administrative løsninger - er for nedadgående. IDC-analytikernes bud på dansk it-vækst i 2003 lyder på to-fire procent og på fem-seks procent i 2004.

- En vækst på omkring fire procent i 2003 er det optimistiske scenario. En vækst på nul til to procent er pessimistisk, og det realistiske scenario er formentlig to-tre procent, siger Per Andersen.

Irak-krig uden betydning
IDC tror ikke, at krig i Irak vil have en speciel indflydelse på virksomhedernes it-køb. Beslutningsprocesserne er stadig længe undervejs, når erhvervslivet køber it og tele. Denne træghed i beslutningerne helt tilbage fra 2001 og 2002 tror IDC ikke vil forværres af krigen. Trægheden vil langsomt aftage og først normaliseres fra 2004 og fremefter, når it-vækstraterne lander på fem-syv procent-niveauet frem til 2010.

Administrerende direktør Jakob Lyngsø, IT-Brancheforeningen (ITB) med 900 medlemsvirksomheder, er helt enig med IDC.
Irak-krigen vil ikke påvirke, dæmpe eller udsætte den forventede danske it-vækst i 2003.

- Krigen vil ikke have nogen indflydelse i et allerede trægt it-marked. Vi har et kriseberedskab, men jeg har ikke fået en eneste henvendelse fra virksomhederne om, at de bliver berørt og ramt på 2003-væksten, siger Jakob Lyngsø, ITB.
- Den forventede vækst på fem-syv procent om året i perioden 2004-2010 er ganske pæn. It-branchen er nu en moden industri med en encifret vækst som andre erhverv. For altid er det slut med de tocifrede vækstrater på 15-30 procent som i 1970'erne og 90'erne for en nybygger-industri. Men fremtiden er dog en årlig vækst på omkring det dobbelte af bruttonationalproduktet (BNP), siger IDC-analytikerne Susanne Arildsen og Per Andersen.

På universiteter og handelshøjskoler undervises der i den klassiske managementstrategi om, at en virksomhed rent teoretisk kan mestre såvel produktinnovation som produkteffektivitet og kundepleje. Men praksis i it-branchen viser, at man i dag kun overlever på at kunne effektivisere produktionen og holde fast i kunderne - eller blot en af tingene, mens der ikke længere er købere nok til det sidste nye, avancerede it-produkt.

Billedtekst:
- Den forventede vækst i hardware i 2003 er resultatet af en slags ketchup-effekt. Der er et ophobet investeringsbehov, som nu viser sig efter et par år med næsten intet nyt hardwaresalg, og der er simpelthen en grænse for, hvor længe man kan reparere sig ud af problemerne uden at købe ny hardware, siger IDC-direktør Per Andersen, der igen i år giver sit bud på årets it-begivenheder.

Billedtekst:
- It- og telebranchen skal indstille sig på de nye lavvækstmarkeder. Den skal væk fra teknologi- og produktvækst og i stedet indstille sig på at konkurrere på prisen, tage markedsandele fra konkurrenterne og levere, hvad kunderne efterspørger. Markedsvilkår-ene i it er i dag fuldstændig som i det øvrige erhvervsliv, siger analytiker og forskningschef Susanne Arildsen, IDC Nordic.
Foto: Hans Juhl

Graf:
IDC IT Investerings Index 1. kvartal 2003 Hardware, software og IT Services

Software

Hardware

It-service

Billedtekst:
Efter en nedtur de sidste to år med stagnation og fald i salg af hardware viser det seneste Indeks fra 1. kvartal 2003, at den nye it-vækst i de kommende 6-12 måneder kommer til at ligge på nyt hardware. Mens erhvervslivets investeringer i software og IT Services i 2003 er vigende. 4. kvartal 2002 er ikke målt.

Graf:
IDC IT Investerings Index 1. kvartal 2003 Små, mellemstore og store virksomheder

Store virksomheder

Mellemstore (100-500 ansatte)

Små virksomheder (op til 100 ansatte)

Billedtekst:
De små og mellemstore virksomheder stikker hovederne frem og vil købe nyt it i 2003. Især de små virksomheder er efter stilstand i 2001 og 2002 en interssant og potent købergruppe for it-virksomhederne. For første gang er de mere investeringsivrige end de mellemstore virksomheder. 4. kvartal 2002 er ikke målt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere


Vejen til skyen

Få indsigt i, hvordan overgangen til en samlet cloud-platform har styrket virksomhedens agilitet, fjernet datasiloer og leveret realtidsdata for bedre beslutningstagning.

04. december 2024 | Læs mere


Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

05. december 2024 | Læs mere