Patenter - ja tak

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den BioTech d. 6. februar 2003.


PATENT & SIKKERHED: Men hvornår? Biotekselskaberne har svært ved at afgøre, hvornår de skal patentere, fremgår
det af analyse fra Handelshøjskolen i København.

Patenter er et kardinalpunkt for biotekselskaberne. I modsætning til andre teknologiorienterede brancher er det i biotekindustrien kritisk nødvendigt at patentere sin forskning. Men virksomhederne har forskellige holdninger til, hvornår der skal patenteres.

Det er en af de foreløbige konklusioner i en analyse, som lektor Lee Davis og researchmedarbejder Kirsten Kjær fra Handelshøjskolen i København er i færd med at udarbejde på basis af interviews med mindre biotek-, telekommunikations- og softwarevirksomheder i københavnsområdet.

"Andre metoder som f.eks. hemmeligholdelse eller lead time, der bruges i de andre brancher, bliver ikke overvejet i samme grad i biotek. Her er noget nær enighed om, at patenter er den vigtigste beskyttelsesmetode. Til gengæld varierer holdningerne til, hvor tidligt man skal patentere en opfindelse. Det kan være vanskeligt i en tidlig fase at se, om en opfindelse har kommerciel værdi. Og hvis du venter, sparer du omkostninger til patentansøgningen så længe. Vores indtryk er, at det er en svær strategisk beslutning, der kræver mange overvejelser," siger Lee Davis.

Uenigheden om, hvornår det er optimalt at patentere, manifesterer sig i to hovedsynspunkter:
¥ Det er godt at patentere tidligt, for så har man en juridisk basis for at sælge patentet eller lave licensaftaler med en større virksomhed og dermed give udviklingsrisikoen videre.

¥ Det er godt at vente et stykke tid, for så kan man få en bedre fornemmelse for, hvor værdifuld opfindelsen er og dermed styrke sit udgangspunkt i forhandlinger om salg eller licensering.

Derudover fremgår det af svarene fra de adspurgte biotekvirksomheder, hvorfor de anser patenter for kritisk nødvendige:
¥ Patenter er det eneste effektive middel til at beskytte sig mod efterligninger.
¥ Uden en stærk patentportefølje er det meget svært at rejse kapital, for patenter er en blåstempling af at eje noget af værdi.

¥ Produktudviklingen tager lang tid og er behæftet med store risici, og de faktorer skal ses i forhold til behovet for dyrt udstyr og produktionsfaciliteter.

¥ Siden det er forholdsvis let at beskrive opfindelsen i patentet, er det også forholdsvis let at opdage krænkere.
¥ Patenter giver en juridisk base for samarbejde. De har signalværdi og tiltrækker interesse fra større virksomheder.
¥ Andres anklager om krænkelser giver ikke anledning til bekymring, fordi teknologien efter al sandsynlighed vil være overdraget til større virksomheder, når den type sager kan opstå.

MAXMILING FOTO




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


CIO Trends 2024

På denne dag vil nogle af de nominerede til prisen som Årets CIO som keynotes, hvor de deler deres erfaringer og gode råd. Vi dykker desuden ned i de dynamiske ændringer, der præger it-leder rollen, hvor ledelse og strategi spiller en stadig større rolle i de komplekse it-organisationer.

24. september 2024 | Læs mere