Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den BioTech d. 9. januar 2003.
PRODUKTER: At leje er bedre end at eje, og indkøb gøres helst med rabat, siger man hos Acadia
Pharmaceuticals.
Det dansk-amerikanske biotekselskab Acadia Pharmaceuticals har sine danske laboratoriefaciliteter fordelt på to adresser i Glostrup, men selskabet arbejder på at få dem samlet tættere på København. Hvordan det skal foregå, ved Acadias adm. dir. i Danmark, Bo-Ragnar Tolf, ikke endnu. Man har kigget på nye bygninger i København, men det er ikke nemt at tilpasse den type faciliteter, og det er dyrt.
"Standardisering og modulisering med henblik på hurtigt at kunne samle faciliteterne kan vise sig vigtigt for os. Men lige så vigtigt er det at få nogen til at gøre investeringen i laboratoriefaciliteter, så vi kan leje os ind," siger han.
Som mange andre forskningsorienterede biotekselskaber har Acadia brug for sin kapital til forskning og binder den ikke gerne op i bygninger. Bo-Ragnar Tolf undrer sig over, at så få investorer eller bygherrer opfører laboratorier med henblik på udlejning med fortjeneste til bioteksektoren.
"Carlsberg udlejer laboratoriefaciliteter, men ikke mange andre gør. Der er Forskerparken i Hørsholm, men den ligger ulykkeligvis for langt væk, når man - som vi - orienterer sig mod Ørestadsregionen," mener han og henviser både til arbejdskraften, lufthavnen og broen.
En potentiel aktør på området er Ferring Pharmaceuticals, som netop har fejret et års jubilæum for indflytningen i sit nye højhus i Ørestaden. Ferring har option på nabogrunden og overvejer at bygge såvel laboratorier som tilhørende kontorer, 10.000-12.000 m2 fordelt på otte etager, til udlejning.
"Hvis vi kan lave en fornuftig aftale med en interesseret lejer, går vi i gang. Men der vil naturligvis gå omkring to år med byggeriet," siger Ferrings administrerende direktør Ole Kjerulf-Jensen.
Han er overbevist om, at Ferring vil benytte optionen og bygge - enten for selv at udnytte pladsen eller udleje til andre.
Rabat
Acadia, der udfører lægemiddelforskning og -udvikling baseret på genomisk information, har hovedkontor og den biologiske forskning i Californien og de kemiske forskningsfaciliteter i Danmark. Selskabets platform identificerer og validerer lægemiddel-targets.
For et år siden fik Acadia tilført næsten 170 mio. kr. gennem en omfattende forskningsaftale med Amgen. Bl.a. på den baggrund vægter Bo-Ragnar Tolf 'time-to-market'-faktoren og muligheden for hurtigt at opruste - som man f.eks. vil have ved indgåelse af kontrakter eller ved strategiændringer.
"Derudover er det vigtigt, at en entreprenør forstår vores virksomhed og har forstand på de krav, der stilles til laboratorier med hensyn til ventilation, renhed o.s.v."
"Hvad udstyrsleverandørerne angår, kender vi dem alle sammen. For os er kernepunktet, at udstyr er dyrt. Men der er heldigvis gode muligheder i Danmark for at gå sammen med andre - også akademiske institutioner - om store udstyrsinvesteringer og sammen presse prisen," siger Bo-Ragnar Tolf med henvisning til organisationen FRIT.
FRIT er Forskningsrådenes Instrument Team. Historisk er det indkøbsfunktionen for forskningsrådene. FRIT har en rammeaftale om at yde assistance ved køb af forskningsudstyr, der finansieres gennem rådenes bevillinger og medfinansieres af private fonde.
Organisationen har erfaring og markedskendskab og sørger f.eks. for, at indkøb over 1,2 mio. kr. går i EU-udbud og for at koordinere indkøb og få mængderabat, hvis to institutioner eksempelvis skal ud og indkøbe hver sit massespektrometer-system.
Bo-Ragnar Tolf sværger til FRIT.
"De er gode, det betaler sig, man kan i visse tilfælde spare op mod 100.000 kr.," siger han.
Lederen af FRIT, Jørgen Hvidsten Andersen, siger, at rabatterne er meget forskellige og bl.a. afhænger af tradition, konkurrencesituation, og hvor stor iveren er hos leverandøren for at komme ind.
FRIT, der omsætter for omkring 100 mio. kr. om året, har ikke nogen stor privat kundekreds. Men aftalen med forskningsrådene gør det muligt at tegne kontrakt med private kunder. Det sker mod et beskedent honorar, der kan være enten en procentdel af kontraktsummen eller en forud aftalt fast pris.