Kræftforskning på russisk

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den BioTech d. 5. december 2002.


KARRIERE & KOMPETENCE: Russisk forskning er undervurderet og overset. Men de russiske forskningsresultater fortjener at komme ud til verden, mener en dansk erhvervsmand, som er gået kommercialiseringsvejen i Rusland.

Stig Løfberg har etableret flere selskaber på basis af russisk forskning. Et af dem arbejder med lægemidler til kræftbehandling med udgangspunkt i resultaterne af mere end ti års kræftforskning i Skt. Petersborg. Holdet af forskere er ansat i firmaet, patentrettighederne er sikret, og de russiske kliniske test søges nu fulgt op af danske.
Tilbage i 1988 blev en gruppe af læger og forskere nedsat i Skt. Petersborg med det formål at forske i kræftbehandling. Forskningsprojektet kom under dansk kontrol - og finansiering - i 1991/92, og med årene er der udviklet to anti-cancer-lægemidler af en helt ny type. Patentrettighederne til dem, 14 patenter i alt, grundpatentet plus de supplerende ligger i det danske selskab Meabco A/S.

Selskabet er stiftet af Stig Løfberg, som driver det sammen med sin søn Bo von Barnekow-Løfberg. Det har 32 ansatte, hvoraf hovedparten er russiske forskere. Fire danskere holder foreløbig skansen i hovedkvarteret. Det ligger i København, hvilket ifølge stifteren ikke så meget skyldes hans nationalitet som organisationen Copenhagen Capacity, der har støttet projektet med råd og dåd.

De håndgribelige resultater af forskergruppens arbejde er først og fremmest anti-tumor-lægemidlet BP-C1
(Biopol) og det komplementerende anti-radiation-middel BP-C2. Biopol søges lanceret fra den danske platform. For tiden afventer man svar fra Lægemiddelstyrelsen og Den Videnskabsetiske KomitÈ, hvortil der er indsendt ansøgning om at gennemføre kliniske fase I/II-forsøg på danske kræftpatienter. Begge myndigheder har stillet adskillige spørgsmål, som er besvaret.

I Rusland er den prækliniske fase for længst overstået. De russiske onkologer har haft patienter i testbehandling fra 1995-1997, og de er fulgt op i april 2002.

Russisk forskning til verden
Stig Løfberg er ikke videnskabsmand, men erhvervsmand. Økonom og speditør af uddannelse. Ved Sovjetunionens opløsning drog han østpå som sin egen herre. Møder med russiske forskere og teknikere førte til etablering af selskaber med henblik på at få deres forskning og udvikling ud og få den kommercialiseret.
Det skete først med selskabet Synergetic Computing Systems (SYCS), hvis chip-arkitektur-løsninger er baseret på et forskningssamarbejde fra 1992. Hertil er bl.a. ydet kapital fra forskerparken Symbion.

Nu er øvelsen gentaget med
Meabco A/S gennem udviklingsselskabet RD Innovation, hvor temaet er bioteknologi, og hvor medicinske forskere har leveret grundforskningen. Hvad ejerskabet angår, er der udelukkende private investorer inde, og kun Èn er dansk, nemlig Stig Løfberg og familie, der som i SYCS er hovedaktionær.

"Der er uendeligt mange ressourcer i russisk forskning. Men i de fleste tilfælde er de ikke gode til at markedsføre sig - eller få kontakter til vesten. De opfattes ikke som så professionelle som vestlige forskere, og der er en tendens til at nedvurdere, hvad der sker østover. Så de nyder ikke samme tillid, hvilket er fantastisk, når man betragter grundforskningen derovre. De er fuldt på højde med vesten," siger Stig Løfberg.
Han sparer ikke på lovordene om de russiske forskere inden for biotek - dygtige folk, suveræne kemikere. Knap så pæne ord har han om den behandling, de ofte får her.

Safari uden riffel
"At gå til vesten med deres forskning er for dem som at gå på safari i Afrika - uden riffel! Det med tilliden gælder også den anden vej. Mange er blevet snydt af vestlige forskere og forretningsfolk," siger Stig Løfberg og tilføjer, at en russisk forsker, der bliver snydt, hellere vil hælde sit projekt i kloakken end fortsætte et samarbejde.
Løfberg og søn er bevidste om deres rolle som lægmænd. De ser deres styrke som katalysatorer, og deres fremmeste opgave er at alliere sig med de rette folk med den rette fagkundskab.

I Danmark har de f.eks. hyret dr. med. sc. Kjeld R. Ryttig fra den ti år gamle skandinaviske kontraktforskningsorganisation Meddoc ApS, der holder til i forskerparken i Hørsholm. Han er ansvarlig for tilpasningen af forskningsmaterialet til danske og udenlandske forhold og samarbejdet med de involverede læger.
Hvordan den videre udvikling kommer til at foregå, er endnu ikke afklaret.

"Vi har produktet - ikke den forkromede organisation. Den vil vi ikke lave, for hvis vi vælger at indgå et strategisk partnerskab, så skal vi bare til at afvikle den igen," siger Stig Løfberg, der afventer svar fra de danske myndigheder inden beslutningen om, hvad vej virksomheden skal gå, vil blive truffet.

"Vi vil blåstemples via de kliniske test. Og vi er i den heldige situation at være privatfinansierede, så vi ikke skal ud at rejse millioner og bedrive aktionærpleje."
Stig Løfberg selv tog roret i Meabco i oktober, men agter kun at sidde som en overgangsfigur. Fra næste år skal der branchefolk ind for at køre det videre, og iværksætteren Løfberg skal videre til andre projekter - der også tager udgangspunkt i Rusland.

"Russere og danskere har det rent faktisk mægtig godt sammen. Den kulturelle og historiske baggrund - helt tilbage til zar-tiden - betyder mere, end man tror. Og vi ligner russerne meget mere end f.eks. spanierne," mener han.

Boks:
Immunforsvar mod cancer
Kerneproduktet i Meabco er anti-tumor-produktet Biopol (B1-C1), der gives intramuskulært. Det påvirker hypothalamus, det center i hjernen, der bl.a. regulerer kropstemperatur, blodtryk, dele af fordøjelse og blodsukker, og som er knyttet direkte til hypofysen.
Tilfredshedscentret, kalder Stig Løfberg det. Biopol-medikamentet udløser en øget produktion af beta-endorphiner, som tilsyneladende hjælper kroppens immunforsvar mod canceren.
Resultatet er, at cancerceller ødelægges, og de behandlede patienter får det typisk også psykisk bedre. Samtidig er det et 'dual-activity' cancer-præparat og har ifølge den tilgængelige
dokumentation evnen til at 'guide' metal-ioner (platin) gennem cellemembran-porerne, selv om de er mindre end platin-ionerne. Resultatet er, at platinindholdet er 0,01 pct. men med samme effekt, som havde præparatet indeholdt 80 pct. platin. Det er hovedårsag til, at der er lave bivirkninger.
Russiske forsøg fra 1995-97 med Biopol på 143 patienter med forskellige typer fremskreden cancer viste en forlænget levetid i forhold til patienternes diagnose. De var typisk ikke længere i kemoterapi, men opgivet. Forsøgene er fulgt op i april 2002. Resultaterne i kontrolgruppen (56 patienter) bekræftede de positive resultater. Helt overordnet fjerner Biopol ikke canceren, men holder den nede. Det kan også bruges præventivt til folk, der er genetisk disponeret for cancer.
"Vi skal nu have afprøvet hypoteserne," siger dr. med. sc. Kjeld R. Ryttig fra Meddoc ApS, der er tilknyttet projektet som konsulent. Han betegner det som et interessant projekt og de russiske forskere, han har talt med, som særdeles seriøse.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


CIO Trends 2024

På denne dag vil nogle af de nominerede til prisen som Årets CIO som keynotes, hvor de deler deres erfaringer og gode råd. Vi dykker desuden ned i de dynamiske ændringer, der præger it-leder rollen, hvor ledelse og strategi spiller en stadig større rolle i de komplekse it-organisationer.

24. september 2024 | Læs mere