Bavarian-vaccine til det amerikanske folk

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den BioTech d. 5. december 2002.


TENDENS & ANALYSE: Bavarian Nordic har succes i takt med, at frygten for biologisk krig stiger.
Amerikanerne overvejer i øjeblikket at genvaccinere hele befolkningen mod kopper. Det danske firma er blandt de leverandører, der overvejes.

Med udsigt til en kæmpeordre på 30 millioner doser koppevaccine fra den amerikanske regering er forsvar mod biovåben et stigende forretningsområde for danske Bavarian Nordic.

Selskabet har allerede leveret vaccine til det britiske og tyske forsvar og har i alt haft lignende henvendelser fra 30 regeringer. De fleste kunder ønsker dog ikke at få offentliggjort, hvornår vaccinerne er bestilt og skal leveres. Det skyldes sikkerhedsmæssige overvejelser. Jo mindre fjenden ved, jo bedre. Men USA har ikke de forbehold.
Just nu venter Bavarian Nordics storaktionær og bestyrelsesformand Asger Aamund med spænding på svar fra den amerikanske regering om udfaldet på den licitation, der i øjeblikket er i gang.

"Vi har meget store chancer for at vinde, da vi er de eneste, der har haft denne type af vaccine under afprøvning. Derfor er vi omtrent tre år foran vores få konkurrenter," mener Asger Aamund.

De 30 millioner doser er måske blot begyndelsen, antyder Asger Aamund og refererer til en aktuel debat i USA om, hvorvidt hele befolkningen på 270 millioner mennesker skal genvaccineres mod kopper for at imødegå et eventuelt virusangreb.

Ud over ordren på de 30 millioner doser er udvikling af den samme moderne koppevaccine - betalt af den amerikanske stat - også i licitation. Ligeledes her forventer Bavarian Nordic at have gode chancer. Selskabet har allerede udviklet vaccinen, men den er endnu kun godkendt til beredskab. D.v.s. at den ikke må markedsføres og sælges frit. Den er dog testet på dyr og i mennesker i et omfang, så Asger Aamund godt tør stå inde for vaccinens sikkerhed.
"Men vinder vi også denne licitation, kan vi få løftet vaccinen fra en beredskabsgodkendelse til en egentlig FDA-godkendelse, hvorefter den frit kan købes af alle," siger han.

20 tons koppevirus
Interessen for koppevaccine er meget ny. FN's sundhedsorganisation WHO erklærede koppe-sygdommen udslettet i 1977 efter i ti år at have ført en intensiv verdensomspændende vaccinations-kampagne. I 1980 anbefalede verdenskongressen World Health Assembly, at alle lande ophørte med at vaccinere, og for tre år siden anbefalede WHO at destruere alle lagre af virus.

Det betyder, at kun omtrent 20 procent af verdens befolkning i dag bærer rundt på det lille runde ar på skulderen, der vidner om beskyttelse, mod 100 procent af befolkningen for lidt over 20 år siden. Den almindelige opfattelse var, at kun det tidligere Sovjetunionen og USA besad et lille sikkerhedslager af koppevirus. Siden har amerikanske efterretninger for nylig hævdet, at lande som Nordkorea, Iraq, Israel og - lidt overraskende - Frankrig også ligger inde med koppevirus.

Mængderne er store. I bogen "Biohazard" skrevet af den tidligere russiske bio-våbenekspert Dr. Kanatjan Alibekov, der i 1992 rejste til Washington og nu kalder sig Ken Alibek, udleveres det russiske biovåbenprogram indtil 1992. Sammen med oplysninger fra en anden russisk bioafhopper Vladimir Pasechnik har man blandt mange andre biologiske våbenforsøg fået oplysninger om produktionen af mindst 20 ton pulver med koppevirus, der lå gemt i bunkere i forskellige dele af Sovjetrepublikken. Det er fra disse lagre, man mener, at virussen har spredt sig til andre lande.

Vaccine ved et tilfælde
Det har aldrig været Bavarian Nordics hensigt at producere en sådan vaccine, men som terrortruslen har udviklet sig efter den 11. september sidste år, har efterspørgslen ved skæbnens ironi hevet selskabet op af dyndet, hvor selskabet som de fleste andre biotekselskaber kæmper for at skaffe finansiering til den dyre forskning og udvikling af ny medicin.

Bavarian Nordic har siden 1990 forsøgt at udvikle en vaccine mod HIV, og dette forskningsarbejde er baseret på tyskeren Anton Mayrs koppevaccine MVA (Modified Vaccinia Ankara). I modsætning til den gammelkendte vaccine Elstree giver MVA-vaccinen ikke bivirkninger, og Asger Aamund vurderer, at den nye vaccine kan tåles af alle. Dette års samlede vaccineordrer på 360 millioner kroner har fjernet Bavarian Nordics akutte pengesmerter og gjort behovet for ekstern finansiering overflødigt.

Gennembruddet inden for koppevaccine afspejler sig i aktiekursen, der siden november, hvor de store vaccineordrer blev kendt, næsten har fordoblet sin værdi fra kurs 40 til godt 80. Næste år forventer selskabet at sælge endnu mere vaccine. Vaccinen har hidtil været produceret på en fabrik i Tyskland, men selskabet har planer om at bygge en fabrik på Amager, hvor selskabet har hovedkvarter, til fremstilling af vacciner herunder HIV og koppevacciner i størrelsesordenen 100 millioner doser om året. Pris 400 millioner kroner.

Asger Aamund tror ikke på, at konkurrencen stiger voldsomt på vaccineområdet. Selvom ordrerne er store, er markedet begrænset til det tidspunkt, hvor lagrene er fyldt. Det samme gælder øvrige mulige vacciner til biologisk terror-beredskab.

"Men hvis vi skulle få henvendelser fra større statskunder, kan det godt være, at vi vil begynde at se på andre områder. Generelt tror jeg dog, at det bliver nødvendigt for regeringerne at banke biotekselskaberne i hovederne og forsøge at appellere til deres samfundssind, hvis de mulige vacciner skal skabes," siger Asger Aamund.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere