Solen er gået ned over Sun

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 29. november 2002.


En af it-branchens megastjerner, Sun Microsystems har problemer. Så store, at en Sun-aktie i dag kan købes for en pakke cigaretter, og Business Week forleden stillede spørgsmålet, "Will Sun Rise Again?" - Vil solen stå op igen?"
Det korte svar i "Worst case scenariet" er nej! Sun vil aldrig mere være den strålende sol på servermarkedet. Dell, IBM og HP har overhalet indenom med Windows- og Linux-standardservere (Intel) til en brøkdel af prisen (60 gange billigere) på foreløbig Suns mindre servere, som er udstyret med dyre, proprietære Sparc-chips og Solaris-software.
Det lidt længere svar i "Best case scenariet" er, at Sun-topchefen Scott McNealy ikke ryster på hånden. Han har som altid en plan!

Men kan han nå, at få vendt underskuddet i tredje kvartal næste år, at tage 30 procent af det lave servermarked med nye Sun Linux-servere, produceret ude i byen med Intel-chips til næsten halv Dell-pris, at få lagt Linux på store Sun-servere, uden at miste de gamle Sun-kunder med høj avance, at få banket Suns lille, men profitable software- og konsulentsalg op over for konsulentjumboerne HP og IBM, at få solgt smarte, autonome net i det højprofitable servermarked, hvor HP og Dell allerede sidder med e-business på utility og on demand?

McNealy har viljen og pengene (fem milliarder dollars), men han har ifølge analytikere "kun" to år, før konkurrenternes standardservere ydelsesmæssigt også har indhentet hans høje ende af Sun-serverne. I heldigste fald forvandles Scott McNealys 20-årige superforretningssucces med Sun til blot endnu en masseproducent af billige standardservere, blandt mange andre.

Suns værste fjende er egen succes: Deres banebrydende teknologi (Sparc, Solaris og Java) burde kunderne værdsætte, men de køber billigst muligt. Og McNealys legendariske had til Microsoft med visioner om, at "pc'en er død", selvom den lever fint, og "netværket er computeren" alias Sun-servere i internettets boom-periode gør det ikke bedre. IBM og Dell har passeret Sun på net og servere.

Han kom for sent med anden fyringsrunde (oktober), nu er godt 20 procent af medarbejderstaben fjernet. Suns omsætning og indtjening er faldet. Det er konkurrenternes også, men Sun-omsætningen er mindre end både Dells, IBM's og HP's.
Men der er et håb, ingen andre har en koncernchef som Scott McNealy.

Boks:
Gudme Raaschou Nordic Tech Index og Gudme Raaschou DK Tech Index er ligevægtede indeks, som omfatter de største henholdsvis nordiske og danske IT- og teleaktier. Den 1. januar 1999 er de to indeks sat til 100.

Boks:
Markedsindeks
Gudme Raaschou Nordic Tech Index 79,89 -39,85 8,77
Gudme Raaschou DK Tech Index 41,32 -23,66 0,41
Merrill Lynch 100 Tech Index 215,73 41,18 8,89
Nasdaq Composite 1487,94 -23,71 4,83
Dow Jones Industrials 8931,68 -10,87 3,58
Dow Jones Europe Stoxx 50 2654,77 -30,25 4,34
KFX 207,00 -23,54 2,33




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere