Ny vækst med genstartere og entrepreneurship

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 8. november 2002.


Ernst & Young-undersøgelsen 2002 viser en overraskende høj vækst i servicevirksomheder. Og årets formand for dommerkommiteen Danfoss-direktøren Jørgen Mads Clausen kræver, at de etablerede virksomheder skal kaste sig over nye områder.

Vækstvirksomheder

2002 har været et hårdt år, også for vækstvirksomhederne. Derfor har væksten i år været lidt mindre end tidligere, viser Ernst & Young-undersøgelsen "Entrepreneur Of The Year". Danmarksmesterskabet i vækst hvor 60.000 virksomheder er blevet filtreret i en computer på størst vækst i omsætning og medarbejdere. Og siden håndplukket og med spørgeskema og interview målt på mere bløde kriterier som eksportandelen, forretningside, etik, stærk ledelse osv.

- Der har været en overraskende stor vækst i servicebranchen. Vi forestiller jo os alle sammen at produktion er rigtig vækst. Men der er utrolig meget gang i servicevirksomheder, siger formanden for juryen, administrerende direktør Jørgen Mads Clausen, Danfoss.

- Eksempelvis softwaredesign og salg af softwareløsninger plus hardware, der har vi set nogle enorme vækstrater. Det er jo en branche i vækst selvom den lige har fået et ordentligt gok i tuden. Men de scorer alligevel generelt højt, fordi de ligger i servicebranchen, og hvis det ikke havde været for nedturen, havde vi set mange flere it-virksomheder i år. Til gengæld er der i år kommet flere andre servicevirksomheder med, som ikke har noget med it at gøre, så det er blevet bedre blandet i år.

Genstarterne
Der et to nye vækstgrupper, som Danfoss-direktøren vil have erhvervslivet til at gøre noget mere ved. De er mere eller mindre uopdyrkede, og efter Jørgen Mads Clausens mening gør de etablerede virksomheder, inklusive hans egen Danfoss alt for lidt for at skabe de optimale vilkår og betingelser for at udnytte de vækstmuligheder, som ligger lige foran deres næsetip.

- Vi har set eksempler på en interessant gruppe af virksomheder. Såkaldte genstartere, hvor det er sønnen som overtager fars firma eller en medarbejder køber sig ind ved et generationsskifte. De er som regel betydelig mere professionelle end stifteren. De er uddannede, har et personligt drive, de starter ikke fra nul, og de har noget at bygge videre på. Måske kommer der et nyt forretningsgrundlag, og der kommer en raketvirksomhed ud af det. De har hele organisationen, og det er jo meget lettere at udvide end starte fra nul.

Entrepreneurships
Den anden nye vækstgruppe er der endnu ikke set eksempler på i topfeltet i Ernst & Young vækstmesterskabet. Det er de såkaldte entrepreneurships med et meget stort vækstpotentiale ifølge Jørgen Mads Clausen.

- Det er ideer, som går tabt i de eksisterende virksomheder. Ideen kan være brandgod, men hvis den ikke passer rigtig ind i virksomheden, så bliver den krøllet, smidt i papirkurven og går tabt. Det er synd, fordi hvis man får placeret ideen i sit eget regi, eventuelt med erfarne medarbejdere, som køber den fri af den gamle virksomhed, så er der en stor sandsynlighed for at det lykkes, siger Jørgen Mads Clausen.

Det er en vækstkategori, som Danfoss-direktøren mener vi skal dyrke dyrket noget mere i Danmark. Chancen for succes er høj, fordi det mange gange er virksomhedens og ideens egne professionelle folk, som ikke skal starte fra nul - og som kender markedet.
- Vi har det også på Danfoss med mange forskellige modeller. Vi har netop hjulpet en ny virksomhed i gang via Danfoss Innovation med elektronikprodukter til solcellebranchen. Den har fået navnet PowerLynx A/S. Det var en forretningside, som ikke passede ind i Danfoss, i stedet bliver den placeret ude i lokalsamfundet med erhvervsfolk som Bent Kristensen og Henrik Raunkjær fra det etablerede erhvervsliv i Sønderjylland. Det er et ideelt eksempel på entrepreneurship. Projektet startede hos os, kørte et års tid og nu er det plantet uden for Danfoss, siger Jørgen Mads Clausen.

Billedtekst:
- Det er vigtigt at fange de mange nye ideer fra medarbejderne i de etablerede virksomheder til nye vækstprojekter - såkaldte entrepreneurships. Der kommer masser af ideer, og chancen for succes er meget stor, når den gamle virksomhed bakker op, siger Ernst & Young vækst-juryformand, administrerende direktør Jørgen Mads Clausen, Danfoss.
Foto: Torben Klint




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere