Dværgen og kæmpen

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 8. november 2002.


Det kom som en stor overraskelse i erhvervslivet da den tidligere succesrige topchef for kæmpekoncernen NCR Norden, Bent Larsen i sommer trådte til som administrerende direktør for en tilsyneladende dødssejler på Københavns Fondsbørs,
Maconomy A/S.

Portræt

Det økonomisk skrantende, børsnoterede softwareselskab Maconomy A/S fik i sommer en af danske erhvervslivs kæmper, Bent Larsen, som ny administrerende direktør.

Umiddelbart ligner det et vanvittigt fråds af alt for god arbejdskraft i en alt for dårlig sags tjeneste. Som at skyde gråspurve med kanoner.

Men den nye Maconomy-chef er heller ikke bare en ny administrerende direktør. Han er som en af Danmarks hidtil mest succesrige it-direktører med en solid politisk baggrund bygget af noget helt specielt tømmer - og han har en helt speciel grund til at ville føre Maconomy sikkert i havn.

Han skiftede kasket fra bestyrelsesformand til administrerende direktør den 7. juni 2002, og han har givet sig selv tre til fire år til at rette Maconomy op igen. Mest til glæde for aktionærerne, hvoraf han selv er en af de mindre med blot 28.000 aktier. Men også for at bevise at han som så mange gange før i sin erhvervskarriere stadig mestrer udfordringen i en tilsyneladende umulig turnaround.

Lykkes det for ham at få stoppet hullet i pengekassen og banket salget op, vil Maconomy med økonomisk forretningssoftware kunne være en lækker mundfuld i stil med softwareselskabet Navision, der i sommer blev opkøbt af Microsoft.

Når Bent Larsen bliver alt for ked af det, trøster han sig med, at aktiekursen i dag er fem kroner, det er den også i Ericsson.

Da Maconomy i december 2000 gik på Fondsbørsen til kurs 60, havde Ericsson 166.

Næst efter egen ulykke er andres ikke at foragte.

Hån og sortsyn er nu ikke Bent Larsens primære drivkraft.
Tværtimod, det er næsen i sporet og fuld kraft frem med hård
t arbejde i tanken.

Det er ikke ændret for den i dag 64-årige Maconomy-chef Bent Larsen i forhold til hans chefposter hos NCR for godt 10 år siden i en næsten 25-årig lang periode.

Kongen i Norden
Han fik rettet det tidligere Emilius Møller op til en milliardkoncern, først i NCR Danmark og siden i NCR Nordic-regi med Norge, Sverige og Finland.

Det var dengang NCR-koncernen kaldte ham Kongen i Norden. Der stod NCR på enhver Dankort-automat, på rigtig meget nordisk finansielt it-udstyr og de norske banker i et hug købte for 1,5 milliarder NCR-udstyr. En præstation som førte til kåringen af Bent Larsen som NCR's bedste Europa-direktør i 1985 og 1986.

Den dramatiske afskedigelse af Mr. Maconomy, den oprindelige stifter, storaktionær (17 procent) og administrerende direktør Per Tejs Knudsen i sommer var uundgåelig, da pengene efter børsnoteringen blev ved med at fosse hurtigere ud af kassen end de kom ind fra et næsten stoppet nysalg.

Men det var en overraskelse, at Bent Larsen sprang til som ny administrerende Maconomy-direktør efter 12 år som selskabets bestyrelsesformand.

Opfordringen kom fra hovedaktionærerne, venturefirmaerne Gilde og Vertex. Hvorfor sagde han ja?
Bent Larsen forklarer det som et sammenfald af flere ting.

- Dels har jeg været skuffet over at arbejde i danske bestyrelser sammenlignet med udenlandske. De har givet alt for stor kompetence til direktionerne og bestyrelserne er alt for langt fra det operationelle ansvar. Jeg savner hands-on executive ansvar i bestyrelsen, det får jeg nu som administrativ direktør.

Udfordring og æresgæld
Men Bent Larsen har også altid haft en kolossal indre drivkraft, som han stadig bruger. Han blev i sin tid formand for Civiløkonomerne og ændrede deres blakkede image. Han gik ind i politik for som erhvervsmand at lave om på tingene - og meget blev ændret i amtet.

Han fik vendt det familieejede Emilius Møller (senere NCR) fra underskud til en blomstrende milliardforretning i alle fire nordiske lande.

Han trives og har altid haft det skægt i de svære turnaround situationer. Det får han nu igen.

- Det handler også om æresgæld. Efter at have været rådgiver som bestyrelsesformand i så mange år føler jeg et samvittighedsansvar for at kunne føre Maconomy sikkert i havn. Så alle aktionærer kan sige, at det alligevel ikke var så tåbelig en investering, siger Bent Larsen.

Billedtekst:
- På Èt punkt er jeg en eksemplarisk far og ægtemand. Jeg laver morgenmad hver dag med frisk frugt og smører alle madpakker, så det hele er klart, når familien står op - også når jeg skal til amtsmøder kl 7.30 om morgenen, siger administrerende direktør Bent Larsen, Maconomy A/S.

Boks:
Kæmpen i Maconomy A/S
Bent Larsen, Civiløkonom
Født 1. juni 1938 i København.

Forretningskarriere:
¥ 1967-1990: NCR Corporation som direktionssekretær, administrerende direktør NCR Danmark, administrerende direktør for NCR Nordic, Vicepresident salg og marketing for NCR Europa.
¥1990-2002: Bestyrelsesformand Maconomy A/S, selvstændig forretningskonsulent og adskillige bestyrelsesposter.
¥ Siden juni 2002: Administrerende direktør for Maconomy A/S.
Politisk karriere:
¥ 1972-78: Formand for Danske Civiløkonomer
¥ 1993-1997: Medlem af Lyngby og Tårbæk kommunalbestyrelse (Venstre).
¥ Siden 1993: Medlem af Københavns Amtsråd (V).
¥ Siden 1997: Formand
for Venstre, Københavns Amtsråd.
¥ Siden1997: Viceamtsborgmester.
¥ Siden 2001: Formand for Samarbejdskommiteen mellem privat industri og forskningsinstitutioner, Københavns Amtsråd.
¥ Siden 2000: Medlem af HUR.
¥ Siden 2002: Formand for HUR Trafikudvalg. (Hovedstadens Udviklings Råd.)
¥ Bestyrelsesmedlem i NESA A/S og Franck & Tobiesen A/S.

Gift med Nina Boserup, HR-chefkonsulent i Dansk Management Forum. Tre børn samt tre børn fra et tidligere ægteskab. Privat er han til lange cykelture og en passioneret tilskuer til børnenes fodboldkampe.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere